Quantcast

Ne moze da skodi ...

Glas Sauronov

Primećen član
Poruka
674
U frakciji rezonuju ovako: Čeda govori istinu, a ko ne veruje neka proveri u Čedinoj izjavi

Ličnosti koje imaju nevolje sa javnim medijima razvile su mehanizme zaštite; naime, ako nisu zadovoljne vrstom publiciteta, odmah se izda saopštenje u kome se javlja kako sledi tužba. Neka stoji, ‘leba ne jede, a mediji će svakako posvetiti dužnu pažnju pravedniku koji mora svoju ugroženu čast da štiti pred sudom. Tako je Vladimir Popović doživeo veliku afirmaciju kada je, prilikom prve od svojih mnogobrojnih tužbi, tužio NIN, čemu su svi poslenici javne reči posvetili dužnu pažnju. Kada je posle nekoliko meseci sud oslobodio NIN od Popovićevih, doista veoma besmislenih tužbi, to već više nije bilo zanimljivo nikome, pa čak ni NIN-u. Dakle, tužba, kao što vidimo, ne može da škodi, a što bi rekao Lane Gutović, čim ne škodi, znači da koristi.Tako je i Čedomir Jovanović, kao učenik ove škole, objavio svoj demanti onoga što piše “Kurir”, demanti “transkripata” njegovih prisluškivanih telefonskih razgovora sa Dućom, razume se, najavio tužbu, a valjda kad već ide u Palatu pravde, onda da tuži i NIN. Iako NIN nije objavljivao ništa u vezi sa telefonima i nije objavljivao uopšte nikakve transkripte već kopije službenih dokumenata, ali, računa Čeda, “ne moram ja to da objašnjavam”, nek objašnjavaju sami.Kasnije će Liberalno-demokratska frakcija Demokratske stranke sročiti demanti za famozne transkripte u kome kaže da nisu razgovori Čedomira Jovanovića, već izvesnog Čedomira Mihajlovića, poznatog, kažu u frakciji, i kao Čeda CIA. A takođe i da su to fabrikacije zloglasnog Milorada Bracanovića koji je tada u Službi bio na mestu odakle je vrlo dobro mogao da uredi tu rabotu.Vrlo nerado se uplićemo u stvar između Čede Jovanovića i “Kurira”, ali ipak ne odolevamo: što se u frakciji ne odluče da li su to što “Kurir” objavljuje stvarni razgovori sa drugim Čedom, ili su to, pak, Bracanovićeve laži o pravom Čedi?

Elem, negde u nastavku, demantuje se i NIN tvrdnjom da su papiri UBPOK-a i CZ-a “lažni i konstrukcije”, što, kako kažu, dokazuje izjava Čedomira Jovanovića na sudu. Dakle, Čeda govori istinu, a ko ne veruje, kažu u frakciji, neka proveri u Čedinoj izjavi.

Dobro, ima i jačih argumenata. Na primer, da su neki od stražara na sudu svedočili da Čeda Jovanović nije bio u CZ-u. U frakciji upućuju da se istinitost tog podatka može proveriti kod istražnog sudije i kod advokata Zorana Ateljevića. Kako to frakcija zna kako je ko svedočio, u postupku u kojem je i Jovanović samo svedok (pa, dakle, nema uvid u iskaze osim u svoj sopstveni) i koji još nije završen. NIN, recimo, uvid u taj postupak nije imao.Ateljević nije, kao što bi pomislio brzopleti čitalac, pravni zastupnik Čedomira Jovanovića, već branilac Dragiše Blanuše, bivšeg upravnika CZ-a, protiv kojeg se vodi postupak upravo zbog zloupotrebe službenog položaja, koja se ogleda u tome da je navodno omogućio u junu i julu 2001. godine da Čedomir Jovanović posećuje u to vreme pritvorenika, sada pokojnog, Dušana Spasojevića.

Kao što se može videti iz Ateljevićeve izjave, koju je insistirao da integralno objavimo, svedoci su izjavili da im “ništa nije poznato” da je Jovanović posećivao zatvorenika Dušana Spasojevića bez odobrenja nadležnog organa. Dakle, netačno je da se u izjavama saslušanih zatvorskih čuvara u potpunosti negiraju insinuacije o posetama Čedomira Jovanovića Centralnom zatvoru, kao što kažu u frakciji, već, shodno Ateljevićevoj izjavi, tvrdi se samo to da nije bilo poseta bez odobrenja nadležnih.Takođe, advokat Ateljević nije osporio u svojoj izjavi za NIN postojanje i verodostojnost dokumenata koje smo objavili prošle nedelje, već je samo istakao da se oni ne mogu koristiti kao dokaz. No, to je već stvar suda, a ne NIN-a.

Inače, iz informacije UBPOK-a, koju je NIN objavio u prošlom broju, zasnovanoj na službenim beleškama i dnevnim izveštajima iz CZ-a (čiji faksimili su delimično takođe objavljeni), kao i na izjavama službenih lica, sledi da osim dvojice svedoka u Blanušinom slučaju (Živko Lalović i Tomislav Stefanović) još bar trojica službenika CZ-a su potvrdila da je Spasojević boravio u kancelariji upravnika kada je tamo bio i poslanik Čedomir Jovanović.Da podsetimo, sve ove beleške i izjave datiraju iz vremena “Sablje”, kada je Čedomir Jovanović, kao potpredsednik srpske vlade i Demokratske stranke, bio na vrhuncu moći.

Ako Čedomir Jovanović i njegova frakcija o svemu ovome imaju da kažu da je “iskonstruisana neistina”, “laž i falsifikat”, onda možda i znaju u čemu se oni sastoje, i ko je to iskonstruisao. UBPOK? NIN? Radnici CZ-a? Svi zajedno?

Inače, Jovanovićev demanti je priča za sebe. Pozivajući se na Zakon o javnom informisanju, Jovanović bi da obaveže NIN da demantuje i ono što NIN uopšte nije objavio, nego je objavio “Kurir”. Okolnost da nije naveo naziv teksta koji demantuje čini ovaj zahtev pravno neosnovanim, ali to možemo i preskočiti kao čistu formalnost. Međutim, šta učiniti s time da demanti koji Čedomir Jovanović zahteva da se objavi nije uopšte napisao Čedomir Jovanović? Nego ga je napisala Liberalno-demokratska frakcija Demokratske stranke, koja se pod milim bogom nigde ne pominje, pa dakle kao takva i nema prava na demanti.I šta je to Liberalno-demokratska frakcija Demokratske stranke, što se, sa znakom Demokratske stranke, potpisuje pod javna dokumenta? Pitali smo u Demokratskoj stranci; kažu, ne znaju da u njih postoji registrovano takvo štogod. Ili to Čedomir Jovanović zloupotrebljava naziv partije iz koje je izbačen?

Bilo bi zanimljivo videti koji bi sud, na kraju, osudio NIN da je odbio da objavi ovakav demanti. Ali, zna Čeda da će NIN to da objavi i bez Zakona (videti rubriku Odjeci), a pozivanje na Zakon o javnom informisanju, onako, dobro izgleda u novinama, daje na težini.I možda bi se na tom doborovoljnom objavljivanju demantija sve završilo – NIN će da radi svoj posao, Čeda i frakcija svoj – a svako je slobodan da veruje jednima ili drugima – da nije sada već više nepodnošljivog ubacivanja pokojnog Zorana Đinđića u celu priču. Kako se neko zameri Čedi i drugovima, tako bude optužen da “ubija mrtvog Đinđića”, “brani Đinđićeve ubice” i tome slično.Osim toga što je to potpuno neukusno, u javnosti je manje-više već postignut konsenzus da je pokojni premijer bio političar takvog formata da među njegovim deklarisanim sledbenicima, kao uostalom i protivnicima, nije ostao niko ko bi mogao da pretenduje na to da je izvršilac njegovog političkog testamenta. A sve to zbog nečega što je, u suštini, nastalo nakon što je Zoran Đinđić već bio ubijen. Jer, možda Čedine posete Bačvanskoj danas ne bi ni bile tema da Čeda, Beba, uz visoku asistenciju ministra Lečića i Koraća, nisu hteli da akciju “Sablja” preusmere u politički obračun sa temom “ko je održavao veze sa zemunskim klanom” i “ko se viđao sa Legijom i Šiptarom”. A to nije bila dobra tema.
 

Glas Sauronov

Primećen član
Poruka
674
Пример први: Било је то 1992, када сам завршио средњу школу и уписивао факултет. Све те ранг листе, упис и тако то је у згради ЕТФ-а. Тог касног поподнева смо завршили за тај дан и мој школски другар и ја одосмо до оближњег платоа испред Скупштине где се одржавао Видовдански сабор. На наше велико одушевљење видели смо нашег профана матиша како прича на бини:
Ја када напишем формулу на табли и питам ученике да ли је то тако, ко каже да јесте пишем му ЈЕДАН. Није док не провериш!

Пример други: Пре нека два века било је популарно мисионарење. Тако дођу енглески мисионари у неко афричко племе и кажу црнцима да треба да верују у белог бога. Чамама то смешно, вероватно би их већ скували за вечеру, да бледолики немају нешто занимљиво. А то занимљиво је бицикл. Онда мисионар крене да вози бицикл, па да црнцу после да га вози. Црња се наравно изломи, јер му нико није објаснио како се то чудо употребљава. Онда му овај мисионар каже – видиш мој бог је бољи од твог. И чаме постану хришћани.

Имамо Чедомира Јовановића који је изјавио да највише на свету презире СУМЊУ. А сумња је conditio sine qua none за оно што сам навео у примеру првом. А има овде и оних реформских зилота којима је примерен само пример други.
Дакле, ви који се бар трудите да мислите својом главом утичите на своју групу (ајде да овога пута не кажем секту) да се и они мало потруде. Да прихвате сумњу. Иначе докле год покушавате са примером другим (што јесте главно лице ЛДФ и њима сличних скраћеница) наилазићете на непремостиве проблеме, а рећи ћу вам и зашто.
Ма колико ВАМА Србија деловала бедно, није за нас техника тог Запада толико чудо, као што је некођ била за црнце. ДВД плејер је око 100 евра, и то сасвим солидан. Можда немам баш све што има просечан Американац, али имам стварчице које обављају већину тих функција. А софтвер (у ширем смислу све што носи „интелектуалну својину“) – зна се. Ту стојимо много боље. То је код нас практично бесплатно. Дакле, не можете Србину продавати под бубреге нешто друго.
 

Glas Sauronov

Primećen član
Poruka
674
Радикали имају корисну улогу, без обзира на оно што проповедају. Ако рецимо они освоје 40% гласова, а ДСС 12%, ДСС онда има бољу преговарачку позицију према ДС-у који рецимо има 23% гласова, зато што има већи коалициони потенцијале, ерго може ући у коалицију и са СРС (ови их позивају), а ДС сигурно не може...
То даље значи вечи утицај ДСС у будућој влади, што ће рећи мање отпуштања, мање "суочавања", мање пљувања по свему националном, мање Сурчина...
 

Nexus 6

Iskusan
Poruka
5.255
a vise seljoberluka, pljuvanja po skupstini, Cece, nesaradnje sa Hagom...itd...
nebitno...
sve je pitanje izbora...ako je nekome blizi SRS nego DS...by all means, neka stupe u koaliciju sa njima...pa cemo videti koliko ce glasova dobiti na sledecim izborima...
 

Glas Sauronov

Primećen član
Poruka
674
Ниси ме разумео.
Мени је ближа коалиција ДС са ДСС него СРС са ДСС.
До краја 2003, сам навијао за што мање радикала, што би омогућило већину Г17 + ДСС. Међутим, после тих парламентарних избора, то се показало нажалост као немогуће.
Не мислим да је добро да ниједна странка у Србији (још увек) има апсолутну власт (што би код нас било чим пређе 50%, а вероватно и раније). Навео сам разлоге зашто нисам зато ДС има ту власт и у одговарајућој математици ми добар број гласова за СРС одговара.
Иначе јесте ствар избора. Ја не бих волео да имам 50% већу плату са 50% више могућности да добијем отказ. Ствар избора.
 

LePiaf

Domaćin
Poruka
4.849
Glas Sauronov:
То даље значи вечи утицај ДСС у будућој влади, што ће рећи мање отпуштања, мање "суочавања", мање пљувања по свему националном, мање Сурчина...
Manje hladnjaca, manje Batajnice, manje Srebrenice... Ma samo da mi budemo prvi u basketu, nemojte nas opterecivati ovim neprijatnim temama.
 

Glas Sauronov

Primećen član
Poruka
674
Ратова више неће бити, па САМИМ ТИМ* ни производње нових објеката које си поменуо. А ако ти смета откопавање... онда се вероватно слажеш самном.

* просто волим ту синтагму, подсећа ме на Аудицију.
 
Poruka
22.425
LePiaf:
Glas Sauronov:
То даље значи вечи утицај ДСС у будућој влади, што ће рећи мање отпуштања, мање "суочавања", мање пљувања по свему националном, мање Сурчина...
Manje hladnjaca, manje Batajnice, manje Srebrenice... Ma samo da mi budemo prvi u basketu, nemojte nas opterecivati ovim neprijatnim temama.

Ти се немој оптерећивати ни са читањем превише за твој мозак
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.