(Ne)kvalitet moderne filmske muzike

gost 275405

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.751
Posmatrajući jedan snimak na youtube ,sa muzikom Antonija Salijera, (nepravedno optuženog i ispljuvanog ,pravda za Salijerija! :mrgreen: ) pročitah komentare slušaoca ispod snimka .Jedan je napisao -ovo je dobro ,ali ništa više nego dobro .I dobio je odličan odgovor jedne visprene osobe - Tvoj um je kontrolisan Holivudom kada misliš tako ,Deni Elfman ,ne bi mogao stvoriti nešto ovako za ceo svoj život.:hahaha:

Čovek je u pravu .Slučajno sam prošle nedelje odgledao posle mnogo vremena 2001: A Space Odyssey (1968) ,prva upadljiva stvar je fantastična muzika,kojom film obiluje.Možda loš primer,jer ipak je u pitanju remek delo, a Kjubrikovi filmovi su poznat po odličnoj muzičkoj podlozi .Ali postoji ceo niz manje poznatih filmova starije proizvodnje sa prvorazrednom muzikom .

Posmatrajući film The Artist ,koji je dobio između ostalog Oskara za muziku ,( mada muzika jeste simpatična ) ne mogu da se setim ,iako sam film odgledao više puta ,nijedne posebno upečatljive kompozicije koja ostaje u sećanju ,zgodne za pevušenje .:lol:

Jednom rečju ,muzika ,veoma važna komponenta svakog dobrog filma je vrlo banalna u modernom filmu.
A iz godine u godinu slušamo iste kompozitore ,koji drže monopol u svetu filmske muzike .

Ja ne volim muziku u filmovima
pratim film ali nekako muzika ima prednost.
Jedn od upečatljivijih melodija je ona orkestracija iz Batman-a kad betmobilom piči do betpećine da nadje rešenje za Smajleks
Meldoija izuzetno teška i agresivna

A ona melodija iz Ben Hura kada kreće pomorska bitka je brrrrr...

Muizika iz Lovca na Jelene, šta reći... jeste holivudska ali...

od sada u filmovima da svira Kristina i rešen problem

Nezavisno od Kristine ,i njenog muziciranja :mrgreen: Zoran Simjanović koji je i stvorio onu kultnu melodiju u Maratoncima je primer odličnog filmskog muzičara ,i kako bi filmska muzika trebala da zvuči.

Gotovo da nema nekog od poznatijih domaćih filmova i serija u kojem taj nije ubacio nešto .:lol:

Posmatrao sam spisak ,neverovatno .

http://sr.wikipedia.org/sr/Зоран_Симјановић

Poslednja izmena:
Da, malo je dobre muzike. Mislim da mi se u poslednje vreme svidela samo muzika za film Pisac iz senke (tj. Ghost Writer, muzika A. Desplat) a i film Hanna me je prijatno iznenadio po tom pitanju - Chemical Brothers nije muzika koju bih slušala, ali je odlična za ovaj film. Sećam se i muzike za film Beleške o skandalu (Filip Glas), ali to nije bilo prijatno iskustvo, tu je muzika skoro sasvim nadjačala film i priču... a najviše me nervira koliko u poslednje vreme zloupotrebljavaju Satijevu (divnu!) muziku, samo fali da je stave i na reklamu za paštetu, pa da nikada više ne poželim da je čujem...

Savremeni režiser koji definitivno ima sluha je Džarmuš - zahvaljujući njemu sam otkrila etiopijski džez i divnog Mulatu Astatkea :heart:

Poslednja izmena:
Ja sam se odmah setila filma Drive - cim sam videla ovu temu.
Nisam razumela zasto je taj film toliko popularan, meni je bio skroz prosecan. Ali od muzike sam mislila da cu poludeti. Ako postoji pakao i ako budem zavrsila tamo - mislim da ce mi pustati bas ovu muziku. Ako nesto onda su upropastili film sa pesmama.

Poslednja izmena:
Ja sam se odmah setila filma Drive - cim sam videla ovu temu.
Nisam razumela zasto je taj film toliko popularan, meni je bio skroz prosecan. Ali od muzike sam mislila da cu poludeti. Ako postoji pakao i ako budem zavrsila tamo - mislim da ce mi pustati bas ovu muziku. Ako nesto onda su upropastili film sa pesmama.

Shvatam te.Saosećam sa tvojim bolom.:cmok:

Da sam razmišljao ceo dan ne bih se setio tako dobrog primera.Filma se ne sećam ,ako sam ga uopšte gledao verovatno sam potisnuo to negde duboko u sebi .Lekoviti zaborav.

Ovde je kompletan soundtrack filma,od sve ...hajde da je nazovem tako "muzike" :mrgreen: po 15 sekundi sabijeno u jedan song od 5 minuta .Uživaj :)

Medju modernim filmovima, jedino sam za Tarantinove siguran da ce uvek imati dobru muziku. Likovi poput Hornera, Cimera, Vilijamsa itd. verovatno nisu losi kompozitori ali iz nekog razloga orkestrirano furaju taj neki pateticno-ljigavi stil, tako da je upravo njihova muzika i najgori element u mnogim modernim filmovima, koji je doprineo opstoj degradaciji filmske umetnosti. Jeza me hvata od same pomisli na sta bi licili filmovi sa najboljom muzikom da je nisu pisali Morikone, Rota, Bernstin, Tiomkin, Rozsa... Ali, to je bilo neko drugo vreme.

A sto se tice domace kinematografije, nikad se nije pojavilo nista slicno legendarnoj muzici iz Otpisanih, niti ce.

Poslednja izmena:
Medju modernim filmovima, jedino sam za Tarantinove siguran da ce uvek imati dobru muziku. Likovi poput Hornera, Cimera, Vilijamsa itd. verovatno nisu losi kompozitori ali iz nekog razloga orkestrirano furaju taj neki pateticno-ljigavi stil, tako da je upravo njihova muzika i najgori element u mnogim modernim filmovima, koji je doprineo opstoj degradaciji filmske umetnosti. Jeza me hvata od same pomisli na sta bi licili filmovi sa najboljom muzikom da je nisu pisali Morikone, Rota, Bernstin, Tiomkin, Rozsa... Ali, to je bilo neko drugo vreme.

A sto se tice domace kinematografije, nikad se nije pojavilo nista slicno legendarnoj muzici iz Otpisanih, niti ce.
:ok:
Morikone filmove dize za klasu..Rotin doprinos Kumu da ne pominjem..

Nije problem samo muzika nego sve u novim filmovima.
Glavna ciljna grupa su tinejdzeri i zadnjih 10-ak godina agresivno a pre toga postepeno ide debilizacija filmova u svakom smislu.
Vishe se ne snimaju filmovi za odrasle.
Nismo im interesantni.
Koren problema je u ogavnoj i jalovoj generaciji jesha koji trenutno vladaju holivudom i blage veze nemaju o svom poslu.
Losha berba.

Back