Ne diraj...

Ne diraj u moju porodicu, veru, grad, zemlju...

Imala sam sedam godina. Tek krenula u prvi razred. Oktobar, lep dan. Vracala sam se iz skole sa drugaricama. Sa nama je u razredu bila jedna devojcica, ciganka. Moje drugarice su htele da je oteraju, da ne ide sa nama. Jedna je cak i udarila.Pitala sam zasto...odgovorila je "zato sto je ciganka"...
I ja sam je udarila...a da uopste nisam znala zasto...i sta znaci to "ciganka"...

Slucajno, bas tada je naisao moj otac.Video je sta se dogodilo i sta sam uradila.Bio je iznenadjen. Nije me grdio, nije vikao, nije nista od onoga sto sam mislila da ce....Odveo me je kuci i razgovarao sa mnom dugo...objasnio mi je da ljude treba ceniti po tome kakvi su ljudi, kakvu imaju dusu i srce a ne po tome ko je koje vere, boje koze, da li bogat ili siromasan, lep ili ruzan....Pola od toga sto je govorio tada nisam razumela...ali sam zapamtila i pamtim i danas svaku rec koju je izgovorio tog dana....

Zasto sam ovo napisala...

Vaspitana sam da volim sve dobre ljude bez obzira na naciju, veru, boju koze, izgled....da ne mrzim nikoga i da volim svoje... nije to samo vaspitanje...mislim da to nosim u sebi, zapisano u genima...

Sada imam 40 godina...sretala sam razne ljude, obisla pola sveta ( sticajem okolnosti, bavila sam se takvim poslom ) i mnogo puta se uverila u ono sto mi je otac rekao kad sam imala samo 7 godina....da vera, boja koze,izgled.... ne govore o ljudima da li su dobri ili losi...svuda ima i jednih i drugih...u svakoj zemlji, bez obzira kako i da li se krste ili ne...koja im je boja koze..da li su bogati ili siromasni...

Ali, kao sto veoma postujem tudje, ocekujem da i drugi postuju moje. Najvise na svetu volim svoje dete, svoju porodicu, dom, Beograd, Srbiju....i nedao Bog da mi iko dirne u to...
A diraju...mnogi...i u realnom svetu i na netu...

Ne mogu i necu da dozvolim da neko dirne u moje svetinje....da pljune na mene...na sve ono sto sam ja i sto je moje...
U moju kucu, moj grad i moju zemlju svako dobronameran je dobrodosao...onaj ko to nije..neka ide..odmah...

Necu da u svom gradu, u svojoj zemlji ja budem gradjanin drugog reda...da imam manja prava i da se sklanjam i klanjam onima koji su ovde dosli....nezvani ....
Ako im smeta sto sam ono sto jesam i cime se ponosim, neka idu...a svakako neka me zaobidju....

Ovaj blog i profil su moj blog i moj profil...i svako dobronameran je dobrodosao...ko to nije...neka zaobidje...

Jovana

CSTr3.gif

Da znaš šta Hrvati misle o ciganima i o srbima tj da si živela među Hrvatima.............
Mnogi su izbegli Srbi našli utočište u ciganskim selima u mačvi.
Kad u komšiluku imaš ideologiju koja je izčezla u 16 veku u Evropi....

Preostaje mi da citiram Muginu pesmu koja je nastala u šidu 1941

Sastali se cigani i jevreji
pa divane kako da se brane

Na You tube se nemože naći Mugina pesma iako se još svira po mnogim kafanama

Zakasneli;bt183698:
Da znaš šta Hrvati misle o ciganima i o srbima tj da si živela među Hrvatima.............

Super sto si se pojavio ovde...jako je ruzno sto sam sa tobom raspravljala na tudjem blogu.....pa kada si vec dosao, da ti kazem sta imam, ovde....
Znam odlicno sta neki Hrvati govore, provodila sam raspuste tamo, jer imam bliske rodjake koji zive u Hrvatskoj vec 35 godina..ali neki Hrtvati, ne svi....nikada ne generalizujem...kao sto sam vec rekla na ovom svom blogu, ne delim ljude po veri, boji koze itd..itd...vec po tome da li su ljudi ili ne-ljudi...ne mrzim druge, postujem ih ako oni mene postuju.... i volim svoje...sto je potpuno normalno i logicno
Ne bih ulazila u pricu o izbeglima, to je vrlo ruzna i vrlo tuzna prica....Nadam se da sam bila dovoljno jasna....:bye:

Zakasneli;bt183698:

Sto gledas u tudje dvoriste, gledaj u nase lepse je...zabole me sta drugi rade u svom

."objasnio mi je da ljude treba ceniti po tome kakvi su ljudi, kakvu imaju dusu i srce a ne po tome ko je koje vere, boje koze, da li bogat ili siromasan, lep ili ruzan..." :ok:
Da... a predrasude su gadna stvar...
Lepo :heart:

Uvek nosi svoj grad, veru i porodicu sa sobom, to ti niko ne moze uzeti, nikada, dokle god je u tvom srcu. A dok hodas, kreci se veselo, zivahno i bez stega i predrasuda, cuj sta drugi imaju da kazu, oslusni, pogledaj, ovaj svet je jedna neiscrpna riznica iz koga se svakog dana pomalo bogatis, tako sto gledas, slusas, mirises, osecas, a tvoja dusa raste....a ljudi su manje-vise svi isti, od istog materijala napravljeni i satkani od bezbroj osecanja, samo je interpretacija drugacija, kao u jazz-u, uvek ista tema, ali moguce su razne varijacije (neki su ljudi pustinjski, neki morski, neki planininski, zavisi gde zive i kakav vazduh disu)...lepo je kad imas prijatelje na razlicitim meridijanima ove nase planete, oni te uce ko si ti sama, odakle si, da volis i postujes sebe i svoje poreklo jos vise, tako sto ces prihvatati, postovati i voleti njih...i onda svet zaista postaje bolje i pravednije mesto.:heart::bye:

mona *;bt183734:
."objasnio mi je da ljude treba ceniti po tome kakvi su ljudi, kakvu imaju dusu i srce a ne po tome ko je koje vere, boje koze, da li bogat ili siromasan, lep ili ruzan..." :ok:
Da... a predrasude su gadna stvar...
Lepo :heart:

Predrasude su bas gadna stvar, lepo si to rekla...a cesto sam to osetila na sopstvenoj kozi, iz raznih razloga...
Hvala Mona:heart:

Aribi;bt183739:
Uvek nosi svoj grad, veru i porodicu sa sobom, to ti niko ne moze uzeti, nikada, dokle god je u tvom srcu. A dok hodas, kreci se veselo, zivahno i bez stega i predrasuda, cuj sta drugi imaju da kazu, oslusni, pogledaj, ovaj svet je jedna neiscrpna riznica iz koga se svakog dana pomalo bogatis, tako sto gledas, slusas, mirises, osecas, a tvoja dusa raste....a ljudi su manje-vise svi isti, od istog materijala napravljeni i satkani od bezbroj osecanja, samo je interpretacija drugacija, kao u jazz-u, uvek ista tema, ali moguce su razne varijacije (neki su ljudi pustinjski, neki morski, neki planininski, zavisi gde zive i kakav vazduh disu)...lepo je kad imas prijatelje na razlicitim meridijanima ove nase planete, oni te uce ko si ti sama, odakle si, da volis i postujes sebe i svoje poreklo jos vise, tako sto ces prihvatati, postovati i voleti njih...i onda svet zaista postaje bolje i pravednije mesto.:heart::bye:

Sve sto volim ja nosim u svom srce i gde god da odem, ma koliko tamo bilo lepo, jedva cekam da se vratim kuci...jer ...kuci je najlepse...ovde se najlepse dise, punim plucima...cvece najlepse mirise...voce je najsladje....ljudi su, i pored svih nevolja, ratova, bede ipak sacuvali dusu...imaju toplinu i sirinu kao nigde na svetu...raduju se malim stvarima, smeju, placu i psuju...zbijaju sale kad im do toga nije...samo su ovde sa Bogom na ti i psuju ga, grde i vole...sve to mi nedostaje kada sam negde, u nekom dalekom gradu....a kada se vratim....kad osetim miris Beograda...cini mi se da ce mi srce puci od radosti..ponosa..srece..sto sam imala tu srecu da se rodim bas ovde...:D

Hvala na lepim recima Aribi:hvala:

...kada sam negde, u nekom dalekom gradu....a kada se vratim....kad osetim miris Beograda...cini mi se da ce mi srce puci od radosti..ponosa..srece..sto sam imala tu srecu da se rodim bas ovde...
Ovo kao da sam Ja pisao!:heart:

знам да није суштина твог текста, али издвајам следећу реченицу:
"Necu da u svom gradu, u svojoj zemlji ja budem gradjanin drugog reda...da imam manja prava i da se sklanjam i klanjam onima koji su ovde dosli....nezvani ...."
одличан текст, заиста!
и настави тако да живиш, а верујем да и твоју децу учиш правом начину размишљања!

cy3a;bt184057:
знам да није суштина твог текста, али издвајам следећу реченицу:
"Necu da u svom gradu, u svojoj zemlji ja budem gradjanin drugog reda...da imam manja prava i da se sklanjam i klanjam onima koji su ovde dosli....nezvani ...."
одличан текст, заиста!
и настави тако да живиш, а верујем да и твоју децу учиш правом начину размишљања!

Na neki nacin ta recenica jeste sustina...necu da se sklanjam i klanjam nikome, necu da se pravdam i izvinjavam...ja sam to sto jesam i takva kakva jesam...i da mogu ne bih se menjala....
Hvala ti:cvet:

Back