Ne blokiraj raskrsnicu!

Cenim da je bolje onda svaku raskrsnicu napraviti kružnom

Kruzni tok u preopterecenim raskrsnicama nije pametno resenje, jer bi onda na svaki od njih u spicu morao da postavljas po nekoliko saobracajaca (kao sto je to svakodnevni slucaj na Slaviji, Autokomandi, Ruzveltovoj...).
Jedino normalno resenje za BG je brz gradski prevoz i zabrana saobracaja centralnim ulicama, osim, GSPu, Taxi i dostavnim vozilima i naravno jednog dana metro.

Poslednja izmena:
Na lepljivoj o saobracajnim propisima i zakonima sam vec prokomentarisao:
Ali cuj ti tu genijalnu primedbu... ovakvo pravilo postoji u Velikoj Britaniji i Spaniji... eeeej, bre, Srbijo, to je Evropa!!! Da se cudis njihovoj naprednosti... a nisu se setili da procitaju da u nasem zakonu to takodje postoji odvajkada... i ne samo kod nas i u svetu uopste. Otkrili rupu na saksiji

Sviraju qurcu, voleo bih da cujem cifru koju je ova drzava dala za svu ovu novu nadzornu tehniku, projekte, "inzenjere" i sve ostale ugradjene dobrotvore, da bi nama u saobracaju bilo "bolje", a para u dzepu manje.
Umesto da su te pare dali da se malo poprave putevi i sredi signalizacija po Srbiji, a one pandure neko da nalupa sto lade jaja na raskrsnicama, ne umeju da rade posao i naprave veci haos nego sto bi inace bio.

A ovo ce u praksi u BG-u da funkcionise yebalo majci, narocito ako tako gledaju na problem levih skretanja... iako u zakonu postoji definicija izlaska na liniju preglednosti. To izgleda samo oni ne znaju.... Chobani...
Da dodam jos ovako:
1. Sta cemo da radimo kad se krecemo u koloni, ono kvacilo prvo, eventualno druga, ispred i iza mene po metar i po prostora. Ko ce da bude taj koji ce stati pred raskrsnicu, sacekati da kolona ispred odmakne da se napravi bar jedno mesto s druge strane... kako ja da znam kad ce kolona da stane?
- Znaci li to da cemo ubuduce raskrsnicu morati da "pretrcavamo" jedan po jedan? Koji ce to tek kolaps u saobracaju da napravi.
2. Zamislite sledecu situaciju. Stojite na raskrsnici, pred pesackim, na vase zeleno, druga strana je zakrcena, ne mozete da predjete tamo. U medjuvremenu se gasi zeleno, ostajete na semaforu, krece drugi pravac... za to vreme se kolona preko puta vas odglavila i krenula. Neko ce iz drugog pravca, kome je sad zeleno, skrenuti tamo (nebitno dal' ce izvesti svoje levo ili desno skretanje) i opet napraviti guzvu do raskrsnice da vi ne mozete da udjete.
- Koliko ja onda treba da sacekam crvenih i zelenih, da me u hiper-spicu usere da mi se otvori zeleno, a s druge strane bude prazno... I ne samo meni, iza mene ih ima jos ko zna koliko.

Ovo su vrlo zeznute konfliktne situacije, koje na prvom mestu mora da regulise neki pismeni saobracajac koji ce da stoji na toj raskrsnici i procenjuje kada koga treba zaustaviti i propustiti. A ne ko sto uglavnom rade, setkaju se gore dole, lade jaja i samo minimalno menjaju ritam semafora.
Drugi deo problema je ono sto je jos na pocetku pomenuo Ne Vazim Se, a to je problem sa nasim asinhronim semaforima i uopste brljama u projektovanju saobracajnih tokova. Te stvari su problem, ne godinama nego decenijama i kreten bi dosad primetio da nesto ne valja, ali jok, to stoji, a svi mudruju sa novim resenjima, propisima, zakonima... Dokle vise!

Da se razumemo, ja ne kazem da treba svako da ulece u raskrsnicu kako hoce, nego kako je propis i red. Ja kazem samo da je ovo sviranje i zamlacivanje naivnih budala da se nesto radi, jer propis i zakon postoje i mogu da se sprovode savrseno i bez te crvene farbe i tabli. Samo je pitanje dobre volje onih koji su za to zaduzeni.
No, to nije slucaj. Panduri ce pre da coskare ne jednoj te istoj raskrsnici, pravcu, krivini, nebitno, deset, dvadeset godina u nazad i rade posao tamo gde im je lako da skupljaju pare, a ne gde stvarno treba da ga rade... a iskljucivo ce gradjani biti kolektivno krivi zbog stanja u saobracaju i niko drugi, ni slucajno.

E kad to sve resimo, onda mozemo da se igramo Evrope i da srafiramo raskrsnice... sto je za mene svejedno idiotluk, jer odvratno izgledaju. Narocito ako su strafte crvene, sto dosad nije vidjeno ni na asfaltu ni u zakonu.

Da nastavim:

3. Problem sa levim skretanjem, koji pominju autori buduceg "propisa" samo pokazuje koliko nam sudbinu kroje ljudi koji su ne polupismeni samo za svoj posao, nego i za saobracaj kao stvar opste kulture i znanja, koje bi trebao da ima svaki vozac.
Podseticu vas, sigurno su vam to instruktori u auto-skoli (ako su i oni bili pismeni, naravno), podvlacili i naglasavali i objasnjavali zasto je to vazno, izaci na liniju preglednosti. Ovo je pojam koji i zakon poznaje i nije bezveze definisan. Prvi razlog je bezbednost. Izlazi se na liniju preglednosti, ko sto ime kaze, da bi ti bilo preglednije kad skreces levo, a moras da seces smer ili kad se ukljucujes iz manje u vecu saobracajnicu. Takodje, tu je i iz nekih prakticnih razloga. Jedan bi bio situacija kad zbog linije preglednosti morate da pregazite i stanete preko pesackog... drugi bi bio upravo nasa situacija, kad morate da se zadrzite u raskrsnici pri levom skretanju gde se sece suprotan smer.

Pretrcavanje raskrsnice sa zaletom, na pu zeka izdaleka, je kamikazni idiotluk koji ne dolazi u obzir zdravom razumu!

4. Za kraj, problem sa pesacima koje morate da propustite pri bilo kom vasem skretanju je jednostavno neresiv. U svakoj iole prometnijoj ulici je nemoguce proleteti skretanje, a da vas neki pesak ne iznenadi. Vozac sad treba da se bavim kalkulacijama i procenama, kad da da po gasu, da izvede skretanje bez zaustavljanja i da ubode momenat kad se napravi rupa na pesackom prelazu... Tesko, jako.

Problem se i dalje ne resava tamo gde je stvarno nastao, nego se sve nesto kiti, okolo naokolo da izgleda da se radi. Prodaje se magla. Saobracajna resenja su nam boze sacuvaj. Kapaciteti nikakvi i niko ih ne prosiruje, iako postoje projekti koji decenijama tapkaju u mestu. Modernizacija se radi samo kad su u pitanju uredjaji za bolje hvatanje para u saobracaju. Mesta za kola cemo uskoro da pocnemo da trazimo na drvecu... alternativa je GSP koji takodje zahteva i ozbiljnu reviziju i modernizaciju. Za peske je grad prevelik, za bicikl je mnogima previse brdovit. A povlasceni su bahatiji nego ikad.
Licemerno je istresati se na vozacima i uzimati beskonacno para, a nista ne ciniti da se situacija poboljsa. Vozaci su frustrirani visegodisnjim raspadom sistema, pa i oni posteni gube kriterijume. Da je ovolika energija dosad potrosena, ulozena gde treba, mi bi smo bili Svjacarska.

Ova uredba je smišljena kao novi reket iliti nova dosetka kako da se uzmu pare.Mada,ništa novo jer je celokupan zakon smišljen samo sa jednim jedinim ciljem.Pogodite,kojim. :)

Slična stavka je već propisana novim zakonom,ali da je ne pominjem jer je bilo reči o njoj.

Ukratko,sve to ne bi bilo loše kada bi se poštovalo kao svuda u svetu i kada bi se prvo rešile nege druge krucijalne stvari,tipa da se za početak poprave semafori,kako bi i pešaci i vozači dobili na vremenu,a ne kao na raskrsnicima Beogradska/Njegoševa ili Gandijeva/Jurija Gagarina gde su neko vreme i pešaci i vozači čekali u isto vreme,a kad se u manje više slično vreme – upali zeleno za oboje,svi jurnu u isto vreme,pa se pešaci provlače izmedju automobila,rizikujući da izgube glavu na pravdi Boga.To je tek gubljenje vremena,pre svega za vozače. :)

Osim,gorepomenutog primera,Beograd ima ozbiljan problem sa infrastrukturom,jer je projektovan za 7 do 8 puta manji broj vozila.

Kao po uobičajenom pravilu,kuća se u Srbiji obično gradi od krova,pa je tako slučaj i sa ovim primerom. :)

Kompletna Srbija ima problema sa saobraćajem. Ali ništa se ne poduzima po tom pitanju da se to rješi jer tu su potrebna velika ulaganja, a lupati kazne i s*ati po cjeli dan u skupštini je mnogo lakše.
A ima do nas, samih ljudi. Za bezveze neke stvari se ide u grad autom i tako stvara ne potrebna gužva, ide se autom u prodavnicu koja je 100 m od nas.

Back