NBA 2020/2021

• Začetnik teme Začetnik teme Banci
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Luka prvi put progovorio, zašto ga Sakramento nije izabrao?

1579537108329.png

Luka Dončić je odabran od strane Atlante, a biran je tek treći na draftu 2018. godine. Atlanta je već imala dogovoren trejd sa Dalasom, pa otuda slovenački reprezentativac srpskog porekla u Teksasu.

Moglo je da se desi da bude biran i pre 3. mesta, ali su se generalni menadžeri klubova odlučili za druge. Deandre Ajton je biran od strane Finiksa, a Marvin Begli III je biran od strane Sakramenta.

Mnogi su se pitali zašto Divac nije želeo Dončića u svojim redovima, pa su išli daleko pomislivši da generalni menadžer Sakramenta nije u najboljim odnosima sa ocem Luke Dončića, što nije istina.

Sada je prvi put Luka progovorio o dešavanjima pre drafta.

"Došli su u Madrid da me vide kako igram, a posle toga smo večerali (5. juna 2018). Došli su svi, došao je i vlasnik, tako da sam iskreno mislio da će me izabrati", kaže Dončić.

"Mislim da je to zbog Evrolige, a to je drugačija košarka. U Evropi i u španskoj ligi sam davao u proseku 12 poena po utakmici, a u Evroligi 14. Tako da je to drugačija košarka", kaže Dončić.

Poznat datum povratka Stefa Karija!

Ove sezone je Stef Kari odigrao samo četiri utakmice, što je bio veliki hendikep za Golden Stejt Voriorse koji imaju samo 10 pobeda ove sezone, uz 34 poraza.

Od plej-ofa se možda i nisu oprostili jer je osmoplasirani Memfis na 20 pobeda i 22 poraza, pa bi serija dobrih igara Golden Stejta mogla dosta toga da promeni jer smo tek na polovini sezone.

U tome bi mogao da doprinese Stefon Kari koji je zakazao i svoj povratak na teren.

Nakon preloma ruke u oktobru, Stef Kari uspešno sprovodi rehabilitaciju i mogao bi već 1. marta da se vrati na teren.

Ovo znači da bi Golden Stejt mogao da odigra 20-ak utakmica u regularnom delu sezone.

Prosto neverovatno Sakramento uspeo da izgubi jos jednu tesnu utakmicu na jedan posed, Bjelica umalo match winner , dao je kos posle ofanzivnog skoka 1,5 sekund pred kraj za +2 a onda Sakramento nekako uspeo da primi kos na 8 desetinki pred kraj nakon asistencija iz auta.

Bjelica ponovo odlican sa 22 poena, 6 skokova i 3 asistencije (8/13 sut iz igre), Bogdanovic solidan sa 14 poena + 2 skoka i 2 asistencije (ponovo uz nesto slabiji sut iz igre 5/15) , na drugoj strani Goran Dragic standardno dobar sa 18 poena , 2 skoka i 4 asistencije.

Prosto neverovatno koliko je Sakramento izgubio utakmica na ovaj nacin tokom ove sezone.

Početak NBA maratona u znaku ''čarobnjaka'' Bila! Dramond ostao bez zuba!

Maratonska košarkaška noć, uz najbolju klupsku košarku, počela je utakmicom u Vašingtonu, gde su domaći Vizardsi savladali Detroit Pistonse rezultatom 106:100.

Ovim trijumfom Vašington je prekinuo niz od tri uzastopna poraza, a Detroit svoju mini-seriju od dve pobede u nizu.

Domaći tim je vodio u najvećem delu prvog kvartala, a bolja igra Pistonsa počela je krajem prve i trajala tokom druge četvrtine, kada su gosti imali blagu prednost.

Ipak, u nastavku, Vašington predvođen raspoloženim Bredlijem Bilom preuzima kontrolu rezultata i iako njihova prednost nije bila preterano ubedljiva, Vizardsi su uspeli da je zadržedo kraja.

Bil na kraju najefikasniji u pobedničkoj ekipi sa 27 poena, Mahinmi je upisao 21, a Brajant 13. Kod Pistonsa najbolji Derik Rouz sa 21 i Andre Dramond sa 18 poena i 16 skokova.

Sam finiš utakmice obeležila je i povreda Dramonda na 14 sekundi pre kraja. Dobio je jak udarac po ustima, po svoj prilici je ostao bez jednog zuba. Odmah je otišao u svlačionicu, ne čekajući kraj meča, a tom prilikom stradala je i jedna stolica koja seiznerviranom Dramondu našla na putu.

Atlanta umalo iznenadila šampiona, drama u Bruklinu, Ben Simons može SVE!

Podsetimo, sve je počelo pobedom Vašington Vizardsa nad Detroitom (106:100), a još zanimljivije bilo je u Atlanti, gde je gostovao aktuelni šampion, Toronto Reptors.

''Mirisalo'' je na iznenađenje, ali na kraju je favorit ipak odneo pobedu - 122:117 u korist Toronta.

Reptorsi su na startu poveli 9:0, potom dugo vodili, negde do sredine druge četvrtine, kada je Atlanta uspela da povede. Tek pred kraj treće četvrtine Toronto uspeva da preokrene, a kada je na ulasku u finiš meča poveo sa 113:98, činilo se da je sve gotovo.

Međutim, potom sledi serija domaćina od 13:1, za ulazak u neizvesnu završnicu, ali u ključnim trenucima Reptorsi ipak bolji i iznenađenje je izostalo.

Pauel je sa 27 poena bio najefikasniji u Torontu, a Atlanti za trijumf nije bio dovoljan ni sjajni Trej Jang sa 42 upisana poena.

Atlanta je tako otala ''zakucana'' za dno tabele Istoka sa 10 pobeda i 44 poraza, a Toronto je upisao 29. trijumf, četvrti u nizu.

Uzbudljivo je bilo i u Bruklinu, gde je Filadelfija kao gost slavila sa 117:111.

Netsi su u većem delu meča imali blagu prednost koja je išla do osam poena razlike, ali na početku poslednjeg kvartala Filadelfija pravi preokret, preuzima vođstvo koje nije ispuštala do kraja, mada je domaćin u par navrata u finišu uspevao da priđe na samo dva poena zaostatka.

Korkmaz svojom trojkom na 23 sekunde pre kraja praktično rešava ovaj meč,kada je Filadelfija povela sa 113:108. Uzvratio je Dinvidi, Netsi su opet uhvatili priključak, ali više od toga nisu mogli.

Ubedljivo najzaslužniji za ovakav epilog bio je sjajni Ben Simons, koji je ostvario ''tripl dabl'' - 34 poena, po 12 skokova i asistencija. Uz njega, odličan i Horford sa 19 poena, a u Bruklinu najbolji Dinvidi sa 22 poena.

Lilard oborio sve rekorde, Jokić dobio strašnog saigrača, Kingsi kao na šuterskom treningu, Lejkersi se izblamirali u klasiku!

Noć Damijena Lilarda. Prva zvezda Portlanda je brojao do 61 u noćašnjem meču protiv Golden Stejta, Voriorsi su pokazali zube, ali su pali u produžetku. "Dam" je srušio sve rekorde, ne samo svoj, već i franšize po broju postignutih poena, a ubacio je i rekordnih 11 trojki. On je sam drđao rekord, dao je 60 poena Bruklinu pre par godina, sa druge strane, Alek Burks je ubacio 33 poena, Voriorsi su mogli da dobiju u regularnom delu, imali su samo osam igrača na raspolaganju, na kraju je možda nedostatak energije i odlučio.

Doduše i Portland je imao devetoricu spremnih za igru, MekKolum je propustio još jedan meč, a i dalje nije realizovana trampa sa Kingsima, pa u timu nije bilo ni Arize, Gejbrijela i Svanigena koji čekaju papire za dolazak iz Kalifornije.

Majkl Porter Džunior koristi svaku šansu, Nagetsi su desetkovani povredama, nedostaju im trojica igrača prve petorske, ali je ruki sa Misurija odličan, 20 poena i 14 skokova u Minesoti. Nagetsi su odneli pobedu. Nikola Jokić je postigao 17 poena, imao 13 skokova, 5 asistencija, izgubio je pet lopti. Pobeda je najvažnija za tim iz Kolorada, iako je Tauns sa 28 poena stvorio dosta problema Srbinu. Ipak, na kraju, Vil Barton je pogodio ključni šut i slomio svaku nadu "Vukova".

Naredni meč biće za Denver teži, gostuju Hjustonu od koga su već izgubili u Teksasu poslednjeg dana 2019. godine.

Najveći klasik NBA bio je sve samo ne uzbudljiv, Boston je pregazio Lejkerse, naneo im deveti poraz u sezoni. Seltiksi su imali visoke procente šuta, dali 16 trojki, Tejtum, Braun i Kemba Voker su iskombinovali 67 poena, gostima nije pomogao ni Entoni Dejvis koji se vratio posle dve nedelje. I jedna zanimljivost, ovo je prvi put u 29 pokušaja da je Kemba Voker dobio Lebrona. Rekord drži Džordan koji ima skor 30-0 protiv Šermana Daglasa koji je igrao za šest klubova, a karijeru završio početkom veka u Netsima.

Lebron je meč završio sa 15 poena, 13 asistencija, ali bio je nemoćan pred paljbom Seltiksa u prvom delu kada je domaćin dao 69 poena.

U prvom poluvremenu meča u Feniksu između Sansa i Sparsa, bek gostiju Brin Forbs je odigrao najbolji meč karijere, sasuo je sedam trojki, stvorio prednost timu koja je ispuštena u nastavku, kada je San Antonio dozvolio seriju Feniksu od 15:0. Na kraju iako je domaćin imao prednost, gosti su slavili u penal završinici, a Devin Buker trojkom nije uspeo da okrene rezultat, sa sirenom. Ubacio je na kraju 37 poena, ali nije bilo dovoljno za tim iz Arizone.

Juta je rasturila Indijanu, spustila ih na 88 poena, Gobert 20 koševa, 14 skokova, Mičel 25, Džezeri su imali 23 skoka više, odlipan procent šuta i mada su napravili čak 21 grešku, to se nije odrazilo na rezultat, Pejkersi nisu profitirali od 15 ukradenih lopti...

Orlando je slavio u Šarlotu, 24 poena Vučevića, 10 skokova, tim sa Floride je turneju od šest mečeva završio polovičnim učinkom. Furnije i Vučević su bili enigma za Hornetse, Pelikansi su dobili u Memfisu, 36 poena DžejRu Holivuda. On je bio odmoran, nije bio na terenu od početka januara tačnije dve nedelje, bio je ključ u trijumfu gostiju koji su prekinuli niz Memfisa od sedam pobeda.

Milvoki ne staje, tripl-dabl Adetokumba protiv Čikaga, iako su Baksi napravili 23 greške to nije uticalo na rezultat, Grk je prešao granicu od 10 000 poena, a ovo je deseti trijumf u nizu Baksa nad Bulsima, to je najduža serija između dva kluba, još od 1968. kada su zaigrali u istoj ligi.

Bjelica najefikasniji kod Kinga, 22 poena, umalo da donese i pobedu, Bogdanović je postigao 14, dobro su se borili na jednom od najtežih gostovanja u ligi. Majami ima samo poraz kod kuće, skor 19-1, bili su na putu poraza, ali su se probudili u finišu, ili su se Kingsi uplašili pobede u gradu u kome baš retko slave, samo dva puta u ovom veku. Na kraju, Džonson je blokirao Bogdanovića u produžetku, a Kendrik Nan sa linije bacanja doneo pobedu Hitu. Sakramento je šutirao 51 trojku, najviše u istoriji kluba, dali su samo 13. Majami je bio bez lakše povređenog Džimija Batlera.

Kris Pol se vratio po osvetu u Hjustonu, ubacio je bivšem timu 28 poena, Oklahoma je slavila u Teksasu. Od toga je čak 27 dao u prvom poluvremenu, a presedeo je na klupi četvrti period kada je njegov tim našao put do trijumfa. Hjustonu nije pomogao ni tripl-dabl Vestbruka, Ras je protiv "svog" tima, imao 32 poena, 12 asistencija i 11 skokova. Ali u drugom poluvremenu, Tander je imao raspoloženog Galinarija, kao i Šredera, Nemac je ubacio 17 od 23 poena u nastavku.

Niksi su u sudaru očajnika stigli Klivlend na tabeli, oba tima imaju po 12 pobeda, gosti iz Njujorka su dobili boljom igrom u nastavku, Markus Moris i Rendl su dali po 19 poena. U prvom mečevima danas, Vašington je tukao Detroit, Filadelfija odnela pobedu iz Bruklina, a Atlanta propisno namučila šampiona.
Rezultati:

Šarlot - Orlando 83:106
Memfis - Nju Orleans 116:126
Milvoki - Čikago 111:98
Majami - Sakramento 118:113 pr.
Hjuston - Oklahoma 107:112
Klivlend - Njujork 86:106
Bruklin - Filadelfija 111:117
Atlanta - Toronto 117:122
Vašington - Detreoit 106:100
Portland - Golden Stejt 129:124 pr.
Juta - Indijana 118:88
Feniks - San Antonio 118:120
Minesota - Denver 100:107
Boston - LA Lejkers 139:107

Odlicna utakmica veceras Dalasa i LA Klipersa, Dalas je propustio par dobrih prilika da se u potpunosti vrati i prelomi mec (na kraju 107:110) , odlican okrsaj Doncica i Kavaija Lenarda, Doncic na kraju 36 poena, 10 skokova i 9 asistencija uz 2 blokade, Kavai takodje 36 poena uz 11 skokova, 2 asistencije, 3 ukradene lopte i 2 blokade, match winner verovatno Lendri Semet sa one 2 trojke u poslednjoj cetvrtini , Bobi Marjanovic ponovo veoma dobar sa 12 poena, 7 akokova i 2 blokade za oko 16 minuta (5/6 sut iz igre) na drugoj strani i Ivica Zubac vrlo dobar sa 9 poena, 9 skokova i 1 asistencijom za 18 minuta.

Pitam se da li Doncicevo nekad previse olako ispucavanje za 3 mu dodje kao dobra vezba koja ce mu se isplatiti u buducnosti (jer sutirati na utakmicama i na treninzima nije isto), ili bi ipak sto pre trebao da popravi selekciju suta kako bi odmah postao jos bolji igrac.

Mislim sut kao sut , koliko god bio dobar suter ne mozes nikad biti siguran da ce lopta proci kroz obruc , cak i pri dobroj selekciji suta, dobrom osecaju, mehanici suta.......sanse su uvek 50-50 , sut kao sut je poprilicno varirajuca i nekonstantna kategorija , pa tako i Doncic pogadjao je i neke lude suteve koje moze nije ni sanjao da ce da pogodi , ono nesto iz trka, preko ruku, sa 9,10 metara i slicno a znao je i da promasuje neke otvorene suteve iz gotovo idealnih pozicija , u principu kad se radi o sutu tu nema pravila i sut za 3 je uvek neka vrsta kocke.

Inace Donciceva najveca prednost je to sto nije tipicni suter i ne oslanja se samo na sut vec je kompletan igrac, dosta ide na ulaz, napada kos, skace, asistira, igra odbranu, itd, sut za 3 mu dodje tek kao samo jedno od mnogih oruzja.

Došlo je vreme, večeras debituje prvi pik!

Stigao je uz puno pompe u NBA ligu Zajon Vilijamson, jasno je da ima neverovatne fizičke predispozicije i u Nju Orleansu su bili prezadovoljni kada su shvatili da će prvi birati na draftu.

Odmah su se dočepali zvezde sa Djuka, ali strahovi su se obistinili, Zajon je već tokom predsezone doživeo povredu, podvrgnut je i operaciji i još uvek nije upisao svoj debi u najjačoj ligi sveta.

Ipak, to će se dogoditi večeras.

U 3:30h posle ponoći, Pelikansi dočekuju San Antonio Sparse, a kao što je i najavljeno, Zajon je spreman da upiše svoje prve minute u NBA ligi.

Sve oči će biti uprte u njega, videćemo kao će se pokazati, zbog povrede je propustio i Letnju ligu, a u nastavku pogledajte njegove najbolje poteze u dresu Pelikansa tokom predsezone.

Mozda mu ne bi bilo na odmet da vise ukljuci igru sa poludistance umesto da uglavnom ide na 3 kad nije vreme za ulaz. Selekcija suta tj. ici na sto sigurniji kos umesto se kockati je glavna razlika izmedju npr. Dzordana i Kobija - Dzordan je sutirao manje trojki i imao manje divljih suteva i vise je napadao kos rezonski i u zoni oko reketa - zato Dzordan ima bolji procenat suta i zato je generalno bolji igrac, iako Kobijeva sposobnost nije nista manja.

Tesko je to porediti , mislim Kobi je na neki nacin bio kopija Dzordana a kopija ipak ne moze nikad da bude isto sto i original , takodje nije bas realno porediti Dzordana jer ipak on kad je igrao 80-ih i 90-ih igrala se ipak malo drugacija kosarka, napadi su dosta due trajali, vise se forsirala poziciona igra, spustanje u reket na centre, dozvoljavala cvrsca odbrana, itd i nije se ni priblizno ovoliko forsirao sut za 3 poena kao danas, tako da danas svi samo trce gore-dole i suutiraju za 3, cak i centri, i ti neki igraci kao recimo Harden, Lilard, itd cesto imaju sut za 3 tipa 5/20 , mozda jednom u 4,5 utakmica imaju neki dobar i razuman procenat suta.

Pa sad nije optimalna kosarka ali takva je kakva je , sad sta da radimo, inace u vreme dok je Dzordan igrao prakticno nije ni bilo ekipa koje su svoju igru bazirale na sutu za 3 poena, trojka je bilo ono cisto bonus, ono ako bas ne znas sta ces ili zakaze akcija onda probaj za 3 ali nikom to nije bila prva opcija u napadu, danas skoro i da nema ekipe kojoj sut za 3 nije bitan deo taktike.

Pa recimo u NBA prvi pravi suter za 3 bio je Redzi Miler a to nije bilo tako davno, maltene on je relativno do skoro igrao (igrao i protiv nas u Indijanapolisu), tek onda nesto kasnije sredinom ili krajem 90-ih su se pojavili jos neki trojkasi tipa Rej Alen, Alan Hjuston, Stiv Smit, Stiv Ker, Dzim Dzekson, Dzef Hornasek, Brajan Rasel, itd, posle se pojavio i Stojakovic koji je to podigao na novi nivo.

Mislim da je Sakramento (ona generacija sa Stojakovicem, Divcem, Veberom i ostalima) bio prakticno prva NBA ekipa koja je bila ono prava suterska ekipa i koja se bas u velikoj meri oslanjala na sut za 3 , jer imali su Stojakovica u to vreme najbolji suter u ligi , Bibija, Dzima Dzeksona, Turkoglua, itd , sve odlicne sutere i prakticno ta generacija Sakramenta oni su bili pioniri te taktike i te kosarke.

Kako neki kazu, Golden Stejt i posebno Kari je sa jedne strane pomerio neke granice ali sa druge strane je imao los uticaj na kosarku jer su mnogi od klinaca na basketu do NBA superzvezda krenuli da se ispucavaju. Bice zanimljivo videti da li ce procenat suta za 3 kod buducih generacija porasti i u tom slucaju da li ce se linija za 3 mozda pomerati.

Tesko je to porediti , mislim Kobi je na neki nacin bio kopija Dzordana a kopija ipak ne moze nikad da bude isto sto i original , takodje nije bas realno porediti Dzordana jer ipak on kad je igrao 80-ih i 90-ih igrala se ipak malo drugacija kosarka, napadi su dosta due trajali, vise se forsirala poziciona igra, spustanje u reket na centre, dozvoljavala cvrsca odbrana, itd i nije se ni priblizno ovoliko forsirao sut za 3 poena kao danas, tako da danas svi samo trce gore-dole i suutiraju za 3, cak i centri, i ti neki igraci kao recimo Harden, Lilard, itd cesto imaju sut za 3 tipa 5/20 , mozda jednom u 4,5 utakmica imaju neki dobar i razuman procenat suta.

Kobi bio kopija Majkija ?
Prijatelju ; nemoj da mi kvaris misljenje koje imam o tebi sto se tice znanja o sportovima
Njih dvojica su totalno dve razlicite persone i sto se tice kosarke i sto se tice svega.

Pa ne verujem da ce procenat porasti , mozda neko bude bolji za koji procenat ali sad da ce neki igrac imati procenat suta za 3 tipa 70% ili 80% nece se nikad desiti, takodje ne verujem ni da ce da pomeraju liniju za 3 poena, mada znam da u par zemalja mislim u Portoriku da je bio jedan eksperiment kada su uveli sut koji vazi 4 poena, pa isto mislim da je tamo ( a mislim negde i u Aziji) kako bi podigli atraktivnost lige onda su uveli pravilo da igrac kad ukrade loptu, istrci sam u kontru i zakuca da to zakucavanje vazi 3 poena umesto 2 , itd , ono svasta im je padalo napamet , mada generalno mislim da takvim stvarima tesko ima mesta u nekoj vrhunskoj kosarci na top nivou i iskreno ne ocekujem da ce se nesto radikalno menjati pravila u skorije vreme , mozda jedino u Evropi kako bi bili sto blize NBA, mozda u Evropi pomere liniju za 3 poena na 7,24 da bude kao u NBA ili promene jos koje pravilo po ugledu na NBA, mozda da cetvrtina traje 12 minuta umesto 10, itd, ali sumnjam da ce i to bas tako brzo.

Mada ono sto ocekujem da bi moglo da se desi u neko dogledno vreme , mislim da bi mogli malo da prosire ligu opet , mislim da bi mogli da vidimo par novih NBA timova, o tome se vec duze vreme prica, pogotovo se prica kako ce Sijetl uskoro opet imati svoj NBA tim, pa pricalo se kako bi Kanada mogla da dobije jos 1 tim , nesto se spominjao i Las Vegas a dosta se prica i da bi NBA mogao da se prosiri i na Meksiko i da bi Meksiko Siti mogao da ima svoju NBA ekipu (sto po meni itekako ima smisla, iako Meksiko nema neku bogatu kosarkasku tradiciju ipak je grad Meksiko Siti ogromno trziste od preko 20 miliona ljudi).

Kobi bio kopija Majkija ?
Prijatelju ; nemoj da mi kvaris misljenje koje imam o tebi sto se tice znanja o sportovima
Njih dvojica su totalno dve razlicite persone i sto se tice kosarke i sto se tice svega.

Pa u principu nije bio kopija, mada cesto su ih poredili i mediji su nekako vestacki hteli od Kobija da stvore novog Dzordana, onako bili su slicne gradje generalno dalo se primetiti da je Kobi skinuo neke Dzordanove poteze i da pomalo pokusava da ga kopira, tu pre svega mislim na onaj sut iz naskoka, "fay the way" ili ono elegantno polaganje na drugi obruc.

Poslednja izmena:
Dovoljno je samo da 40% za 3 ne bude vise samo za najbolje nego da postane prosek, a da najbolji sutiraju 50+% pa da se ovaj sport jos vise promeni / po nekima pokvari, jer tada vise ne bi matematicki imalo smisla ici na 2 poena. Tu pricu o matematici je vec dotakao Golden Stejt - zato su i u kontranapadima gadjali za 3 jer je neko izracunao da ce tako ukupno dati vise poena - a rekao bih da ce u buducnosti biti vise igraca pribliznog suta kao Kari i Klej, a po neko, sto da ne, ce da bude i bolji. Jer od gomile klinaca koji se sad ispucavaju, neki od njih su vrhunski talenti koji ce vezbati taj sut vise i duze nego njihovi predhodnici.

Pa nece sigurno 40% postati prosek, jer recimo i Stef Kari je u svojim najboljim suterskim sezonama imao bio tu malo iznad 40% a izgledao je kao vanzemaljac maltene, imas utisak da kad bi bacio gumu od "keca" ili volan od FAP-a da bi prosao kroz obruc , mislim da je zasad rekorder u ligi po procenta suta za 3 u jednoj sezoni Kajl Korver sa nesto iznad 53% ja mislim , ali on je ipak i dosta manje sutirao od Karija i uglavnom su to bili sutevi iz mesta i otvoreni sutevi iz izgradjenih pozicija, nije sutirao mnogo iz trka, iz driblinga, , preko ruku, sa 9,10 metara itd kao Kari , recimo Dzo Heris iz Bruklina (pobednik u sutiranju trojku na proslom Ol'Staru, igrao je i za reprezentaciju SAD na SP u Kini) je prosle sezone zavrsio kao prvi u ligi po procentu suta, negde sa malo preko 47% ali i on isto kao Korver uglavnom je sutirao iz mesta i izgradjenih pozicija.
Ono mozda neko bude bolji za par procenata od Karija , Korvera, Herisa ili nekog ali to nista radikalno ne menja.

Tako da siguran sam da ce ta magicna brojka od 40% jos dugo ostati "ideal" koji ce svi suteri sanjati da dostignu , sad moguce je da se ta granica pomeri na 45% ali sad na 70% ili 80% nece sigurno, prosto je fizicki i matematicki neizvodivo.

Pa u principu nije bio kopija, mada cesto su ih poredili i mediji su nekako vestacki hteli od Kobija da stvore novog Dzordana, onako bili su slicne gradje generalno dalo se primetiti da je Kobi skinuo neke Dzordanove poteze i da pomalo pokusava da ga kopira, tu pre svega mislim na onaj sut iz naskoka, "fay the way" ili ono elegantno polaganje na drugi obruc.

Poredjenje je jedno a biti kopija je totalno druga stvar .... ;)

И ја чисто сумњам да ће проценат шута за три да се поправи...не видим анатомске основе за то. И надам се да ће за 5-6 година кад прође ова генерација Хардена, Вестбрука и сличних опет игра мало да се успори и шут са полудистанце да постане популаран. Колико год волео Карија не свиђа ми се то испуцавање

Kingsi tonu, a Bogdan sve bliži plej-ofu? Nova opcija za trejd!

U više navrata u proteklih nekoliko nedelja spekulisalo se o odlasku Bogdana Bogdanovića iz Sakramento Kingsa.

Uglavnom su to bile najave potencijalnih trejdova, a pominjali su se i Lejkersi i Denver Nagetsi kao najatraktivnije opcije.

Posle kraćeg zatišja, slična priča je ponovo lansirana od strane američkih novinara. Jedan od njih, novinar blizak Filadelfiji Džon Džonson najavio je prelazak Bogdanovića u redove Siksersa u finišu roka predviđenog za trejdove!

Prema njegovim saznanjima, Bogdanović iz Sakramenta, kao i Robert Kovington iz Minesote bi trebalo da se presele u Filadelfiju, a u suprotnim smerovima bi krenulo par igrača sa njihove liste za trejd.

Ako bi se to ostvarilo, Bogdana Bogdanovića bismo gotovo izvesno gledali u plej-ofu, s obzirom da je Filadelfija trenutno petoplasirana u Istočnoj konferenciji sa skorom 29-16.

Jokićev tripl-dabl i samokritika. Kingsima ne pomaže Bogdan, Zajon zaustavio dah Amerikancima!

Nikola Jokić je stigao do tripl-dabla, ali ta Hjuston je potrebno više. Desetkovani Nagetsi su izgubili u Teksasu, 19 poena, 12 skokova, 10 asistencija za Srbina koji je napravio i šest grešaka, ali i dalje nema Harisa, Milsapa, Mareja, plus nije bilo ni otkrovenja Portera Džuniora.

Hjuston je prekinuo niz od četiri poraza, Harden i Vestbruk su igrali odličmo, a zastrašujući potecnijal tima se vide u ovom meču kada im se pridružio i Erik Gordon sa 25 poena. Vestbruk je meč završio sa 28 poena, 16 skokova, 8 asistencija, Harden je dodao 27 poena, praktično velika trojka Roketsa je rasturila odbranu Denvera, a uz to su imali i 18 ofanzivnih skokova.

"Nema opravdanja u tome ko odsustvuje, to nema veze, skakački smo bili loši, morao sam više kao lider tima, napravio sam previše grešaka", jasan je bio uvek iskreni Srbin.

U noći u kojoj se pričalo o potencijalnom trejdu Bogdana Bogdanovića, Sakramento je nastavio sa očajnim partijama. Bogdanović je ubacio 19 poena, Bjelica 14, ali su se Kingsi lako predali u Detroitu. Derik Rouz koji je i sam predmet glasina o trejdu u Lejkerse podseća na najbolje dane. Bivši MVP je ubacio 22 poena, imao 11 asistencija, vratio se Redži Džekason na sjajan način, posle više od 40 mečeva pauze, 22 poena. Kingsi su promašili 11 baacanja pa nije ni čudo što je ostvaren šesti poraz u nizu.

Vest večeri je debi Zajona Vilijamsona. Top pik se oporavio pa iako su Pelikansi izgubili kod kuće od iskusnijih Sparsa, mladi igrač je za manje od 20 minuta pokazao klasu. On je ubacio četiri trojke bez promašaja u poslednjoj ćetvrtini, meć završio sa 22 poena, 17 u poslednjem periodu, ali je debitovao porazom. Oldridž je dominirao u reketu, 32 poena, 13 skokova, DeRozan dodao 20 poena, održali su tim u ključnim trenucima. Zajon je inače imao problema sa dupliranjem u napadu u tri četvrtine, ali je onda rasturio Popovićevu defanzivnu koncepciju. Ono što je zastrašujuće za budućnost je da momak nije na Djuku bio poznat kao šuter, fizička nadmoć mu je glavni adut, ali je tokom rehabilitacije radio na šutu.

Odličan je bio i Vučević, 24 poena, 11 skokova, 5 asistencije, ali je Orlando izgubio od Pelikansa kod kuće, dok je u Torontu šampion srušio Filadelfiju. Sa Siakamom je druga priča, 18 poena, 15 skokova, Reptorsi su imali i Van Flita sa 22 poena, a Filadelfija je osim bez Embida, ostala i bez povređenog Ričardsona koji ima veliku ulogu u odbrani. Siksersi su dobro počeli, no to je bilo sve, čim je stao šut, priča je bila gotova.

Čim nema Leonarda u timu sve je teže za Kliperse, Montrezi Harel je ubacio 30 poena, Lu Vilijams 18, ali je favorit pao u Atlanti. Jedan od najslabijih timova lige je predvodio Kolins sa 33 poena, 16 skokova, Houksi su pre svega zahvaljujući Gudvinu koji je svih 19 poena dao u poslednjoj četvrtini okrenuli rezultat. Jang je bodrio tim sa klupe povređen, a publika je ovacijama dočekala povratak Džefa Tiga u klub. Osim Leonarda, Klipsi su bili bez Pola Džordža i Patrika Beverlija.

Zaigrao je i Gudurić posle dužeg vremena, dao dva poena ta desetak minuta u Bostonu gde Seltiksi nisu dozvolili nikakvo iznenađenje.

Sjajno se Vašington borio u "tvrđavi", ali je Majami ponovo pokazao da je kod kuće fantastičan. Videli smo produžetak, Batler se vratio nakon utakmice pauze, 24 poena, 10 asistencija, 7 skokova, na drugoj strani Bil je brojao do 38, Bertans ubacio 24, Hit je izgubio prednost od dvadesetak poena, pa su zaobilaznim putem morali do pobede.

Posle brodoloma u Bostonu, Lejkersima je bio potreban baš protivnik kao Niksi, Dejvis i Lebron su iskombinavali 49 poena, 10 skokova, 11 asistencija, Lebron je ukrao pet lopti, razlika u kvalitetu prevelika. Lebron je inače sada na 44 poena od Brajanta, uskoro će ga preteći na trećem mestu večne liste strelaca.

Ni 40 poena Taunsa nisu pomogli Filadelfiji u Čikagu, Indijana je razbila Feniks u Arizoni, Sabonis 24 poena, 13 skokova, Ti-Džej Voren je ubacio 25 bivšem klubu, odličmo sačuvao Bukera u odbrani, bilo je dosta emocija, letos je posle prvih pet profesionalnih godina u Feniksu otišao u Indijanu.

Rudi Gobert nastavlja sa sjajnim partijama, ubacio je 22 poena Voriorsima, zaključao reket, Džezeri nisu imali nikakvih problema protiv slabog domaćina. Mičel je dodao 23 poena, Juta je zadržala Golden Stejt na slabim procentima, sama šutirala oko 53%, naravno, ishod je mogao biti samo jedan.

Alen Smailagić ponovo nije ulazio u igru kod domaćih.

Rezultati:

Golden Stejt - Juta 96:129
Nju Orleans - San Antonio 117:121
Feniks - Indijana 87:112
Hjuston - Denver 121:105
Čikago - Minesota 117:110
Njujork - LA Lejkers 92:100
Majami - Vašington 134:129
Boston - Memfis 119:95
Atlanta - LA Klipers 102:95
Toronto - Filadelfija 107:95
Orlando - Oklahoma 114:120