Sto se tice parova :
GSW vs NOP :
Golden Stejt svakako veliki favorit , ovde mozda ocekujem "ciscenje" , eventualno jednu pobedu Pelikana , da je Oklahoma usla umesto njih mislim da bi bilo neizvesnije , ovako...........sve osim glatkog prolaza Voriorsa bi bilo iznenadjenje.
Mada generalno gledano ukupan ucinak Golden Stejta u plef ofu zavisice od Barbose, Iguadale, Dejvida Lija , Livingstona , ako njih uspeju da razigraju i ako budu imali barem 8,9 zapazenih igraca mogu nesto da naprave , a ukoliko budu igrali kao u regularnom delu i ukoliko budu sve igrali preko Karija i Tompsona i ukoliko njih dvojica zajedno budu uzimali po 50, 60 suteva ne pise im se dobro.
Memfis vs Portland :
Mislim da je Memfis favorit , imaju ipak kompletniju ekipu i duzu klupu od Portlanda , imaju verovatno ponajboljeg centra u ligi u ovom momentu Marka Gasola , odlicnog Zaka Rendolfa i isto odlicnog , mladog i perspektivnog Kostasa Kufusa kao "back up" centra , takodje tu su Toni Alen i Dzef Grin 2 odlicna defanzivca (gde je pritom ovaj drugi i u napadu veoma dobar i efikasan) , takodje spolja imaju i preiskusnog Vinsa Kartera, takodje na bekovskim pozicijama imaju Majkla Konlija, Bena Udriha i Nika Kalatesa , 3 igraca kojima treba veoma malo prostora da se razmasu , koji igraju veoma racionalno i koji igraju veoma dobro na oba dela terena.
Grizlisi svakako jedna kompletna, vrhunska ekipa , kadar za najvece domete.
Portland sa druge strane , ajde da kazemo ima dobru petorku : Lilard, Metjuz, Batum, Oldridz i Lopez i ajde tu i Frilend zna da uskoci ............ali klupu gotovo i da nemaju , veoma je to mrsavo , isto tako i skloni su povredama i nekako kako sezona odmice igraju sve slabije.
Hjuston vs Dalas :
Uh veliki Teksaski derbi , ovo bi moglo da ode i u 7 utakmica , iako mnogo favorizuju Hjuston , ja ipak mislim da je Dalas malo kompletnija , kvalitetnija , iskusnija i nekako ozbiljnija ekipa.
Dalas ipak ima cuvenig kapetana Dirka , Montu Elisa koji igra mozda i u zivotnoj formi , odlicnog i iskusnog Cendlera u reketu , jednog od najboljih plejeva u ligi Rezona Ronda koji ima oci na ledjima , iskusnog Ricarda Dzefersona , Dzej Dzej Bareu, Devona Herisa, Aminu Al Faruka, Cendlera Personsa , Carlija Viljanuevu, Rejmonda Feltona , ovako po imenima uz San Antonio imaju mozda i najjaci tim u ligi , njima klupu greju igraci All Star kvaliteta koji bi u drugim klubovima bili nosioci igre.
Sto ce toce Hjustona , oni nikad plej of nisu znali da igraju , mada ukoliko razigraju igrace na klupi i ukoliko budu igrali sa 9,10 raspolozenih igraca u rotaciji , imaju sanse........a ukoliko Harden bude "silovao" loptu kao dosad i ukoluko bude trosio po 30ak lopti po mecu lose im se pise.
Za Hjuston ce najbitnije biti kako budu igrali Dzet , Beverli, Ariza, Montejunas i Pridjioni.
San Antonio vs LA Clipeprs :
San Antonio svakako kvalitetnija , kompletnija i iskusnija ekipa , mada kao sto sam vec rekao , problem Spursa bi mogla biti motivacija , igrali su 2 finala zaredom , jedno su izgubili na pravdi Boga a drugo su glatko osvojili , mozda su se malo i zasitili uspeha vec , sad pitanje je ukoliko nalete na neku motivisiniju ekipu , zeljnu dokazivanja i ukoliko stvari ne budu isle tako glatko.........koliko ce oni imati uopste volje da se bore , prolivaju znoj i eventualno rizikuju neke povrede.
Sto se tice Istoka :
Atlanta vs Bruklin :
Svi ocekuju lagan prolaz Atlante , mada to bi mogla biti uzbudljiva i neizvesna serija , Atlanta igra veoma lepu , timsku kosarku , ima jedan kompletan i lepo izbalansiran tim (mada mozda im fali jedan pravi centar koji bi mogao da zatvori reket , Al Hoford je odlican centar , odlican u ofanzivnom delu ali mi se ipak cini da je pomalo mek u skoku za jednog centra, nekako mi je on oduvek vise vukao na 4orku nego na 5icu, Pero Antic iako zna da odigra dobro u reketu , cesto igra daleko od kosa) ali mi se cini da nisu vise tako ubedljivi kao na pocetku sezone i u vecem delu sezone , sa druge strane Bruklin je u usponu forme , ima dobre iskusne igrace i sad su puni samopouzdanja, cak i pojedinacno , igracki gledano mozda bi malu prednost dao Bruklinu i vakako da Bruklin ima igrace dovoljno kvalitetne da se suprostave Atlanti.
Po meni ipakneka blaga prednost Atlanti , ali ne ocekujem nikakav rutinski prolaz.
Klivlend vs Boston :
Klivlend svakako veliki favorit , ovde je moguce " ciscenje" , mada opet sa druge strane Boston je dosta zivnuo od onih trejdova i dolaska Ajzee Tomasa, Datomea , Dzerobka u ekipu i od tad igraju mnogo bolje , objektivno nemaju neke velike zvezde ali igraju kao tim , igraju sa dosta igraca u rotaciji i uvek neko drugi iskoci u prvi plan , videcemo kako ce se Klivlend snaci u toj prici , Klivlend koji citavu igru bazira na 2,3 igraca.
Takodje od Bostona niko nije ocekivao plej of ove sezone i veliko je iznenadjenje sto su uopste usli u doigravanje , tako da sad igrace sigurno bez nekog pritiska, igrace rastereceno, opusteno i pruzice koliko mogu , sto im je svakako opet jedna prednost.
Bikovi vs Jeleni :
Ocekujem prolaz Cikaga uz mozda jednu , eventualno dve pobede Milvokija.
Milvoki ovako ima jednu solidnu ,mladu , talentovanu ekipu , tu su Antetokoumpo ,Midleton , Majkl Karter Vilijams, O Dzej Mejo , Iljasova koji se cini da je uhvatio pravu formu , uvek solidni Zaza Paculia ...........mada mi se ipak cini da im u ovom momentu fali malo iskustva i snage za nesto vise i da je Cikago u ovom momentu prevelik zalogaj za njih.
Ipak su tu Gasol , jedan izvanredan , univerzalan igrac koji zna da se podredi kolektivu , Noa koji je mozda i najraznovrsniji centar lige , Rouz igrac koji poseduje neverovatnu tehniku i brzinu , fenomenalni Mirotic ove sezone , isto ove sezone izvanredni Dzimi Batler koji je dogurao i do All Stara , joker sa klupe Tadz Gibson uvek odlican na oba dela terena , Ejron Bruks , Majk Danlivi , Kirk Hajnrih koji mozda vise ne igraju kao u jednom momentu svojih karijera ali u svakom trenutku mogu da prorade i da rese mec.
Tako da Cikago jedna mocna i kompletna ekipa , znaci ima tu i iskustva i igraca koji su osvajali titule sto u klupskoj , sto u reprezrentativnoj konkurenciji , ima tu i talenta i nekih mladih nadolazecih zvezda........ima svega , tako da mislim da ne bi trebalo da imaju vecih problema sa Jelenima , a Milvoki slicno kao i Boston , mislim da ni oni sami nisu previse ocekivali da ce igrati play off.
Vasington vs Toronto :
Bice neizvestan duel , Vasington se cini kao ipak jaca i iskusnija ekipa , pogotovo su na unutrasnjim pozicijama jaci gde imaju uvek dobrog Gortata koji je jak ko zemlja , iskusnog i uvek pouzdanog Nene Hilaria koji vec vise od 10 godina pruza konstantno dobre partije , Kevina Serafana , iskusnog Dru Gudena, Hemfrisa, Blera........na nizim pozicijama tu je Pol Pirs koji je tata , Dzon Vol se cini da je prestao da divlja i da se konacno podredio kolektivu, Bil , tu je i Vil Bajnam kao "back up" opcija , iskusni Raual Batler ..........ovako po sastavu , po meni Carobnjaci uz Bikove imaju najbolji i najkompletniju ekipu, mada Vasington je i ove sezone potvrdio da su veoma skloni oscilacijama , i to cesto u toku jedne utakmice , tako da videcemo.
Sa druge strane Toronto je prijatno iznenadjenje ove sezone , onako igraju dosta timski (iako Lowry i DeRozan cesto znaju da siluju) i nekako su enigma, tesko ih je procitati , igraju dosta ofanzivno , imaju dobar protok lopte , dosta otvorenih suteva , cesto stvaraju visak igraca.........a takva igra ne lezi ni jednom protivniku i jako joj se tesko prilagoditi.
Ocekujem jednu uzbudljivu , neizvesnu seriju gde je sve moguce , ali ipak blada prednost Vasingtonu , pre svega zbog tog nekog individualnog kvaliteta i iskustva.