Navike

• Začetnik teme Začetnik teme Elle
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Elle

Elita
VIP
Poruka
16.764
Upravo čitam "Atomske navike" od Džejmsa Klira, tek sam na početku pa ne znam kuda priča vodi (tačnije, znam, ali ne znam na koji način :lol:) ali razmišljam o tome koliko navike oblikuju naš život.

Da li ste čitali ovu knjigu, ili neku sličnu na istu temu, i šta uopšte mislite o ovoj tematici?
Kako su vas vaše navike oblikovale i u kojoj meri mislite da bi vaš život bio drugačiji kada biste promenili neke od navika?
Kako izgleda vaša svakodnevica i šta (ne) biste tu menjali?
Šta mislite, koliko je objektivno teško osloboditi se starih i steći nove navike?

Upravo čitam "Atomske navike" od Džejmsa Klira, tek sam na početku pa ne znam kuda priča vodi (tačnije, znam, ali ne znam na koji način :lol:) ali razmišljam o tome koliko navike oblikuju naš život.

Da li ste čitali ovu knjigu, ili neku sličnu na istu temu, i šta uopšte mislite o ovoj tematici?
Kako su vas vaše navike oblikovale i u kojoj meri mislite da bi vaš život bio drugačiji kada biste promenili neke od navika?
Šta mislite, koliko je objektivno teško osloboditi se starih i steći nove navike?
Навике су зона комфора. Мени тешко пада свака помисао да их мењам

Zasto bi se neko odricao navika samo zato sto su navike?

Ako nakon ustajanja iz kreveta svako jutro namjestim posteljinu ili je ponesem na pranje...ili ako nakon budjenja, umivanja prvo sto uradim jeste to da popijem dvije case vode (0.5l) koje su mi nekad pomogle da malo smrsam a sad mi pomazu da ostanem fit i zdrav...zasto bih mijenjao te navike?

I ostavljao zguzvanu posteljinu ili preskakao vodu, dorucak...samo jer su navike?

Imam OCD mogu da ti nabrajam navika kolko oćeš

Неко сам ко воли рутину, хаос ме замара. ”Лепо је немати план” ми не годи чак ни на одмору.
Не бих мењала рано устајање. Мислим да ми је велика предност то што искористим јутро. Не бих мењала ни редовно одржавање животног простора, не сматрам да сам болесно педантна, мислим да је то у нормалним границама и да се због тога осећам добро и не долазим у ситуације да морам много времена да одвојим за то, то ми је рутински, као прање зуба и туширање. Волим и своју навику да једем доста салате, свежег поврћа и без тога не рачунам оброк. Имам добар и редован сан, а да ли је то навика или чиста савест већ не знам.
Мислим да стицање нових навика зависи од мотива. Ја сам касно увела редовну физичку активност у свој живот и захвалва сам себи на томе.
Оно што ме је понекад оштетило а на шта нисам могла да се натерам су амбиција и одговорност када сам ја у питању- када треба да обавим нешто за некога другог урадим сад и одмах, а за себе одлажем и често прође воз.

Kafa rano ujutro na prazan želudac. :roll:
Znam da mi to ne valja, ali ne mogu ni da jedem kad nisam gladna. Probala sam to da izmjenim, ide mi jedno vrijeme...a onda se zaboravim :mrgreen:
Nikako da se disciliplinujem. :aha:
Ни ја не доручкујем. Мом телу је тај оброк бесмислен. Од чега сам огладнела када сам спавала :lol:
А једем када сам гладна а не да унесем ”гориво” за потрошњу.

Ни ја не доручкујем. Мом телу је тај оброк бесмислен. Од чега сам огладнела када сам спавала :lol:
А једем када сам гладна а не да унесем ”гориво” за потрошњу.
Doručkujem ja... nekad kasnije do 12h. :p
Problem mi što se nalijem kafe-nikako nije dobro na prazan stomak. :sad2:
Dobro, tješim se što je ne pijem previše...dvije u toku dana. 😊

Postoje dobre i loše navike.
Neke su korisne, kao moja navika da UVEK doručkujem pre nego što popijem kafu.
Postoke i navike koje nisu dobre...kao moja navika da uvek sebe potcenjujem.
To može da se promeni samo ako čovek postane SVESTAB te navike.
A onda počinje rad...
Nemam problem da menjam navike, zbog okolnosti ili namerno.
Lako promenim kafić u kojem pijem kafu...a mogu i da je ne pijem uopšte mesecima.
Bez problema mogu da budem bez interneta iako imam naviku da svraćam na Krstaricu.
Sve je u nama...
mi odlučujemo, a nisu navike ono što nas određuje, već karakter i naučeno ponašanje.

Slusala sam, nisam citala.

Mislim da promena navika na sitno takom vremena moze da dovede do velikih promena.
Vecina se navikne lagano i na malo pa i ne primeti da je sebe pogurala napred snazno.

Saglasna sam sa tim.

Moje navike, ne bih znala. Od detinjstva sam prilicno uredna osoba. Imam svest sta je dobro a sta lose pa nisam mnogo klizila van sina. Rekla bih da sam fiksniji tip pa i kada popijem znam tacno sta radim.

Mislim da je tesko oslobiti se starih navika i da je bolje drzati svoj put jer se ispada lako a vraca u sine tesko.

Zasto bi se neko odricao navika samo zato sto su navike?

Ako nakon ustajanja iz kreveta svako jutro namjestim posteljinu ili je ponesem na pranje...ili ako nakon budjenja, umivanja prvo sto uradim jeste to da popijem dvije case vode (0.5l) koje su mi nekad pomogle da malo smrsam a sad mi pomazu da ostanem fit i zdrav...zasto bih mijenjao te navike?

I ostavljao zguzvanu posteljinu ili preskakao vodu, dorucak...samo jer su navike?

Zato što su loše?

Niko nije pominjao odvikavanje odvikavanja radi.

Sve je u nama...
mi odlučujemo, a nisu navike ono što nas određuje, već karakter i naučeno ponašanje.

Pa i naučeno ponašanje je navika, zar ne? :lol:

No nije ni poenta da navike određuju nas kao ličnosti nego da u velikoj meri određuju naš život. Ne toliko možda navike same po sebi nego njihove posledice i ono što iz njih proizilazi.

Teško prihvatam a još teže odbacujem!
Mada, kad sam prinidena nešto da promenim, često uvidim da to nije ni toliko teško, ni traumatično, koliko mi predubeđenje stvara!
Rutina mnoge ljude drži koherentne, a strah od promena je čest, pogotovo u zrelijem dobu!
U svakom slucaju, pozitivno i zdravo je izaći iz kolotečine,al nije uvek lako.
Za knjigu nisam čula

Оно што ме је понекад оштетило а на шта нисам могла да се натерам су амбиција и одговорност када сам ја у питању- када треба да обавим нешто за некога другог урадим сад и одмах, а за себе одлажем и често прође воз.

Ovde sam i ja grešila.
Nije to tako velika greška, osim ako se, kao u mom slučaju, drastično promene životne okolnosti.
Tu ume da dođe do kolapsa i muke da se skoncentrišemo samo na sebe.
Ima ljudi kojima to ne predstavlja veći problem, valjda malo više vole sebe, šta li.
Sa druge strane ima onoh drugih koji i nisu sebi centar sveta.Nije da ne vole sebe, naprosto vole i druge.

Back