Navedite jedan specijalitet Srbije koje nemaju druge države

Mislim da nema jela koje ne delimo u nekom širem ili užem smislu da ostatkom Balkana ili srednje Evrope.
Možda neka cicvara popara ili sl.

Ali srpska leskovačka pljeskavica je neprejebiva brza hrana tog tipa,srpska sarma je svetlosnu godinu ispred turske verzije, pasulj je južnoamerička biljka pa sigurno nije srpska tradicionalna ali opet gde se još pravi bolji čorbast na ovaj način, kiseli kupus je isto tuđeg porekla mislim nemačkog ali podvarak kakav mi pravimo je poseban,srpski kajmak i bugarska verzija opet nisu isti...

Drugim rečima iako izvorno ta jela nisu srpska i/ili nemaju srpska imena , mi smo im dali svoj pečat i sa pravom ih smatramo posebnim nacionalnim jelima. To je naša kuhinja nastala istorijskom imerzijom i ne vidim zašto bi se odricali iste zbog formalnosti.

U pravu si, u varijanti salate se i meni dopada.
@tuc muc, i ja sam ogromni neljubitelj boranije, ali probaj je kao salatu, uopšte nema onaj šmek, super je.
Ja je pravim poput krompir salate. Obari je u slanoj vodi, ocedi, a onda dalje spremi kao krompir salatu : pokiseli, dosoli ako treba, ureži crnog luka " na rebarca", et voila !
probaj, javi

Back