Naučnici mapirali delić ljudskog mozga najdetaljnije do sada

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
341.508
Američki istraživači uspeli su da mapiraju mali deo ljudskog mozga do najsitnijih detalja. Dobijeni ćelijski atlas, koji je opisan na stručnom portalu "Nature", otkriva mreže između moždanih ćelija neurona na jednom kubnom milimetru mozga.Iako je reč o zapremini koja čini jedan milioniti deo ljudskog mozga, mapirani deo sadrži oko 57.000 ćelija koje mogu da čuvaju 1,4 petabajta (1,4 hiljada biliona bajtova) podataka.

Fragment je izdvojen iz korteksa mozga 45-godišnje žene, koja je podvrgnuta operaciji zbog napada epilepsije. Taj deo mozga zadužen je za učenje, rešavanje problema i preradu senzornih signala.Uzorak je uronjen u konzervanse i ofarban teškim metalima, kako bi ćelije bile vidljivije.

Neuronaučnik Džef Lihtman sa Harvard univerziteta i njegove kolege isekle su uzorak na 5.000 tankih delova, od kojih je svaki debljine samo 34 nanometra, a koji mogu da se gledaju uz pomoć elektronskih mikroskopa.Tim predvođen neuronaučnikom Virenom Jainom iz kompanije "Google" zatim je uz pomoć veštačke inteligencije spojio slike dobijene uz pomoć mikroskopa, kako bi uzorak pretočio u 3D.

Ispitujući model do detalja, istraživači su otkrili nekonvencionalne neurone, od kojih su neki međusobno napravili i do 50 veza.
Tim je takođe otkrio parove neurona, koji su gotovo savršeno simetrični.Mapa je toliko velika, da najveći deo tek treba isproveravati, jer je moguće da i dalje ima grešaka napravljenih u procesu spajanja tako velikog broja slika.
Međutim, ono što je dosad urađeno, omogućava bolje razumevanje funkcionisanja korteksa i nudi objašnjenja o tome kako bi trebalo da se tretiraju određene neurodegenerativne ili psihijatrijske bolesti.,prenosi euronews

Clip.jpg
 

Back
Top