Brate skupo , evo prakticar istrazivac koga ja kontrolisem, ne naredjujem, ima problema sa pristupom naucnim radovima, jer je to ograniceno za edu domen, tj za fakultete, a verovali vi ili ne, ne ostaju na fakultetu najbolji istrazivaci nego osobe koje imaju vezu i dobru socijalnu konekciju sa vodjom tima ili katedre...
Ja cak i u Srbiji gde je dosta toga nakaradno ne mogu da kazem da to sto mi je poznanik nasao dobru vezu za ucesce u jednom manjem razvojnom timu nezasluzeno , iako covek nema ni ambiciju ni smisao da bude u istrazivackom timu...
I hopla, posle godinu i po postade jasno sta je fora....preko tog tima je usao u tim Telekoma za tu oblast, tj dobio stalan posao i vodja tima poziciju kasnije presao na poziciju direktora.....
Skocko po skocko....
Vise se prakticno isplati da angazujes dobre istrazivace, nego da angazujes placene strucne saradnike, naravno najvise se isplate neplacene studentske prakse i volontiranja ili semestralni programi...
Da ne zaboravim, za taj projekat potvrde i istrazivanja, trosak je iznosio preko 2000e samo u pristupu 10tak 20tak objavljenih naucnih radova, koji su kao besplatni , naucni su , ....ne znam kome idu pare...ne idu tim autorima to sigurno...
Ali za neki niskobudzetni neinstitucionalni projekat 2000e je poprilicni izdatak...plus razni troskovi materijala, a to je sve samo da se onemoguci da neko van akademskih struktura postigne istrazivanja...