National Basketball Association 2023/24

Khal Drogo

Veoma poznat
Poruka
11.458
У ен-би-еју нова сезона званично почиње 1.јула. Тек од 1.јула франшизе могу потписивати нове уговоре са слободним играчима. И за то имају шест дана. Да би у периоду 7-9.јула матични тимови имали прилику да "мечирају" односно изједначе понуду играча који су ограничено слободни.
И разумљиво већ је кренула серија занимљивих потписа уговора, имамо преглед играча који су у ових неколико сати потписали нове уговоре овдје

Највећи уговор у првом сату добио је Џерами Грент који остаје у Портланду још 5 година за 160 мил. $, у просјеку 32 мил.$ по сезони.
Фред ВанВлит прелази из Торонта у Хјустон, за 3 године добиће 128.539.845 $, у просјзку 42.846.615 $ по сезони.
Кајри Ирвинг наставља сарадњу са Даласом, три године за 126 милиона долара, у просјзку 42 мил. $ по сезони.
Кем Џонсон остаје у Бруклину, четири године за 108 мил $, у просјеку 27 мил. $ по сезони.
Kрис Мидлтон остаје у Милвокију, три године за 102 мил. $, у просјеку 34 мил. $ по сезони.
Дрејмонд Грин остаје у Голден Стејту, четири године за 100 мил.$, у просјеку 25 мил. $ по сезони
Kајл Kузма остаје у Вашингтон Визардсима, четири године за 102 мил $, у просјеку 25,5 мил. $ по сезони
Јакоб Поелтл остаје у Торонту, четири године за 80 мил $, у просјеку 20 мил. $ по сезони
Руи Хачимура остаје у Лејкерсима, три године за 51 мил $, у просјеку 17 мил. $ по сезони
Херб Џонс остаје у Њу Орлинсу, три године за 53.571.840 $, у просјеку 13.392.960 $ по сезони
Брус Браун прелази из Денвера у Индијана Пејсерсе, двије године за 45 мил. $, у просјеку 22,5 мил. $ по сезони.
Kоби Вајт остаје у Чикагу, три године за 33 мил $, у просјеку 11 мил. $ по сезони
Гејб Винсент прелази из Мајамија у Лејкерсе, три године за 33 мил. $, у просјеку 11 мил. $ по сезони
Вриједни помена су и нешто "скромнији" уговори;
Ветеран Реџи Џексон (очекивано) остаје у Денверу, двије године за 10.250.000 $, у просјеку 5.125.000 $ по сезони
Кем Редиш прелази из Портланда у Лејкерсе, двије сезоне за 4.628.946 $, у просјеку 2.314.473 $ по сезони

Неки мој резиме.
Денвер је остао без јако важног играча у ротацији Бруса Брауна. Наравно да су га жељели задржати, али су и лимитирани да парирају понуди Индијане. Брус је наплатио добре партије у плеј-офу. На другој сртрани продужетак сарадње са плејмејкером Реџијем Џексоном је добар потез.
Кајри Ирвинг остаје код Луке, завршена сезона бјеше доста фрустрирајућа за Далас, но очигледно вјерују да ће Лука и Кајри добро функционисати у тандему. Видјећемо, остаје да попуне састав и да то посложе, а сужује им се простор у селери-кепу.
Kрис Мидлтон је изашао из играч опције +1 за 40,4 мил. $ и потписао са Милвокијем номинално мањи уговор наредне сезоне (34 мил.$), али је потписао до 2026.године што је имајући у виду времешност и да је начет пиовредама за њега повољно, на другој страни и Милвоки добија нешто простора у селери-кепу. Сви задовољни.
Портланд је јако лоше изгледао у петходној сезони, но очигледно су задовољни са Џерамијем Грентом којег су наградили издашним уговором. Но видјећемо ситуацију са спољном линијом и какви су планови око три комбио бека, Лиларда, Сајмонса и новајлије Скута Хендерсона. Они ако желе направити искорак, мораће нешто мијењати, могућа је и нека размјена.
Кузма, Дрејмонд Грин и Кем Џионсон очекивано продужују сарадњуи са матичним тимовима.
Лејкерси су очекивано потписали Хачимуру, очекиван и уговор, одрекли су се Шрудера и Троја Брауна, али су одрадили одличан посао довођењем Гејба Винсента за не велике паре као и потписивањем Кема Редиша за минималац.
Мајами је такође потписао двојицу искусних играча, Џоша Ричардсона и Кевина Лава који ће играти за минималац. Добар посао.
Како су дубоко загазили у зону пореза на луксуз, минималне уговоре морају потписати и у Финиксу, продужили су сарадању са Дамијеном Лијем и довели из Портланда Дру Јубенкса. Нису то баш играчи који дају покриће високим амбицијама тима, но када потписујете играче за минималац, дај шта даш.
 
Poslednja izmena:
Како је Дарко Рајаковић други српски стручњак који ће са клупе водиоти ен-би-еј тим, кратак осврт какво је стање у Торонту.
Окосница екипа изузев плејмејкера Фреда ВанВлита остаје, прије свих ту су крилни центар Сјакам, одлични дефанзивац крило Ануноби, ту је и млади Скоти Барнс који може покриварти више позиција и који се добро развија. Од играча са клупе који има важну улогу у ротацији ту је крилни центар Крис Бучер.
Гери Трент очекивано није изашао из уговора, играч опција +1, наставиће сарадњу за 18.785.000 $ у сезони 2023/4 а нека предвиђања наговјештавају да би већ 7.јула могао потписати нови четверогодишњи уговод за 116,4 мил. $ почев од сезоне 2024/5. Мислим да је то нереално, вјерујем да ће у питању бити мањи износ, а Торонто мора правити простор и за нови уговор Скотија Барнса.
Рајаковић је ријешио питање центра, Јакоб Поелтл остаје у Торонту још четири године за 80 мил $, у просјеку 20 мил. $ по сезони. Аустријанац је добар центар, има висину, добар у контроли рекета но ово је по мени превише, има доста корисних и захвалних центара у лиги који би могли радити то што се очекује од Аустријанца и који би се могли довести за мање паре.
Фред ВанВлит очекивано одлази из Торонта, нова дестинација Хјустон. Замјену су нашли и Денису Шрудеру, који је постао вишком у Лејкерсима. Двије године, 25.430.250 $, односно 12.715.125 $ по сезони. Шрудер је прије 5-6 година наговјестио добру каријеру, но његов проблем је селекција шута и падови концентрације, утисак је да је кориснији као бек-ап опција, онај који ће са клупе дати потребну енергију, код Дарка ће ако не доведу још неког плеја а реално немају кога, бити прва опција, видјећемо како ће то изгледати.
Торонто ћемо због Дарка са већом пажњом пратити.
 
Још подоста занимљивих потписа слободних играча (овдје)
Дилон Брукс прелази из Мемфиса у Хјустон, четири године за 80 мил $, у просјеку 20 мил. $ по сезони
Макс Струс прелази из Мајамија у Кливленд, четири године 63 мил $, у просјеку 15,75 мил. $ по сезони
Остин Ривс остаје у Лејкерсима, четири године за 56 мил $, у просјеку 14 мил. $ по сезони.
Донте ДиВинченцо прелази из Голден Стејта у Њујорк, четири године 50 мил. $, у просјеку 12,5 мил. $ по сезони.
Брук Лопез остаје у Милвокију, двије године 48 мил.$, у просјеку 24 мил. $ по сезони
ДиАнђело Расел остаје у Лејкерсима, двије године за 37 мил $, у просјеку 18,5 мил. $ по сезони
Карис ЛеВерт остаје у Кливленду, двије године 32 мил $, у просјеку 16 мил. $ по сезони
Џок Лендејл прелази из Финикса у Хјустон, четири године 32 мил. $, у просјеку 8 мил. $ по сезони.
Вриједни помена су и нешто "скромнији" уговори, углавном минималци;
Џејлен МекДаниелс прелази из Филаделфије у Торонто, двије године за 9,26 мил $, у просјеку 4,63 мил. $ по сезони
Сет Кари прелази из Бруклина у Далас, двије године 9.257.800 $, у просјеку 4.628.900 $ по сезони
Двајт Пауел остаје у Даласу, три године за 12 мил $, у просјеку 4 мил. $ по сезони,
Расел Вестбрук остаје у Клиперсима, двије године за 7,8 мил $, у просјеку 3,9 мил. $ по сезони
Ерик Гордон прелази из Клиперса у Финикс, двије године 6,6мил $, у просјеку 3,3 мил. $ по сезони
Ветеран (37 година) Џеф Грин прелази из Денвера у Хјустон, једна година 6 мил. $
Томас Брајант прелази из Денвера у Мајами, двије године 5,38 мил. $, у просјеку 2,69 мил. $ по сезони
Џексон Хејс прелази из Пеликана у Лејкерсе, двије године 4,6 мил. $, у просјеку 2,3 мил. $ по сезони
Теруан Принс прелази из Минесоте у Лејкерсе, двије године 4,6 мил. $, у просјеку 2,3 мил. $ по сезони
ДиАндре Џордан остаје у Денцеру, једна година, 3,2 мил. $

Неки мој резиме.
Денвер су очекивано напустили центар Томас Брајант и крилни центар ветеран Џеф Грин. Грин је имао важну улогу у ротацији, но ту Денверу треба свјежа крв, млађи играч који ће дати потребну енергију. Очекивано центар ДиАндре Џордан потписао је на још једну годину. У плеј-офу није имао улогу у ротацији, но може добро одрадити мечеве у регуларној сезони када Јокић одмара или прескаче који меч.

Лејкерси настављају радити добар посао. Након што су очекивано потписали Хачимуру, потписали су и Остина Ривса, нису били прескупи. Већ су одрадили одличан посао довођењем Гејба Винсента на плеју, а сада су (ипак) задржали ДиАнђела Расела за много мањи уговор. Након шпо су урадилим добар посао довођењем Кема Редиша за минималац., још један добар посао је довођење Теруана Принса за минимални уговор. Довели су и младог потентног центра Џексона Хејса који никако да оправда висок избор на драфту. Но како долази за минималац, добар посао. Лејкерси су готово заокружили састав. Требали би добро изгледати,.

Финикс је довођењем Била уз Дурента, Букера и Ејтона дубоко загазио у зону пореза на луксуз, зато су потписали много минималних уговора, и са играчима који не дају покриће високим амбицијама, но довођење Ерика Гордона за минималац је одличан посао.

Далас гради тим око Луке и Кајрија. Након што су се ријешили преплаћеног Бертанса, урадили су још један добар посао довођењем Сета Карија, за минимални уговор нећете наћи бољег путера, потписали су и Двајта Пауела за много мањи уговор од претходног, вриједи тих пара, остаје да се види судбина Кристијана Вуда, он је претходне сезоне зарађивао 13,7 мил.$, за нови уговор тражиће више, доста више, а Далас је већ загазио у зону пореза на луксуз. Вјерујем ипак да ће га потписати.

Хјустон је након довођења ВанВлита довео и Дилона Брукса, јако квалитетно и корисно крило, добар у оба правца, помало чуди да му Мемфис није понудио уговор, у сваком случају добар посао Хјустона.
 
Поред мноштва нових занимљивих уговора који почињу важити од сезоне 2023/24, бројне франшизе нису сједеле скрштених руку и са водећим играчима својих тимова којима уговор истиче у сезони 2023/24, правовремено су реаговале и потписале нове петогодишње у правилу максималне уговоре (зависно од стажа играча, онима до 6 година у ен-ви-еју 25% од предвиђенопг селери кепа од сезоне 2024/25, односно са онима са 7-9 година у ен-би-еју 30% од предвиђеног селери кепа од сезоне 2024/25) за период од 2024-29.
Неколико занимљивих уговора од сезоне 2024/25
Према одлично обавјештеном Војнароовском Тајрис Халибуртон је са Индијаном (овдје) продужио сарадњу на период 2024-29 за 260 мил.$
Дезмонд Бејн је са Мемфисом продужио сарадњу на период 2024-29, пет година 207 мил.$
Ентонин Едвардс је са Минесотом продужио сарадњу на период 2024-29 (овдје), пет година 207 мил.$, уговор садржи клаузулу уколико се Едвардс у наведеном периоду избори за ол-стар тим, достићи ће 260 мил.$.
ЛеМало Бол је са Шарлотом продужио сарадњу на период 2024-29, пет година 260 мил.$, уговор садржи клаузулу као и код Едвардса да ће наведени износ бити исплаћен уколико се Бол у наведеном периоду избори за ол-стар тим, у супротном примиће за 5 година 203 мил.$.
Према Војнаровском (овдје) Домантас Сабонис је продужио сарадњу са Сакраментом на период 2024-28, четири гофина 195 мил.$. Уговор не садржи +1 опцију а у сезони 2023/24 уговор ће му бити повећен са 19,4 на 30,8 мил.$.
 
Screenshot_20230709_085125_Chrome.jpg
 
У ен-би-еју захуктава се сага око Хардена (текст овдје).
Незадовољство око будућности Филаделфије већ дуго тиња. Већ су пребродили неке турбулентне ситуације када су се одрекли играча на којем су градили будућност, Бена Симонса и гдје су у размјени довели управо Хардена. Како у претходној сезони ен-би-еја нису направили помак, ситуација се опет захуктава.
Харден је у сезони 2022/23 пристао на нешто мању плату (33 мил.$) како би Филаделфија коју су притискали огромни уговори Џоела Ембида и Тобајаса Хериса добила простора да доведе Пи-Џеј Такера. За узврат му је обећан нови вишегодишњи уговор од ове сезоне за паре у складу са Харденовом репутацијом, близу максималца. Дерил Мори, ГМ Филаделфије није испоштовао договор, Филаделфија се и тако окреће градњи тима око Ембида, ту подвлађивати Хардену немају намјеру. Харден је био присиљен активирати + 1 годину играч опцију за 35,64 мил. $, но осјећа се изиграним и нема намјеру остати у франшизи која није испоштовала обећано. И Харден и Филаделфија теже размјени, но то неће лако ићи, франшиза која би ушла у размјену морала би преузети Харденов уговор, а све франшизе које би ушле у ту работу су загазиле у зону пореза на луксуз, и морала би нешто дати. Стидљиво су се у причу укључили Клиперси, но они немају намјеру одрећи се Каваја Ленарда или Пола Џорџа. Као ни младог Теренса Мена који би такође могуће био део размјене.
Харден је чврсто одлучио да промјени средину, а то је, како је играч под уговором у сезони 2023/24, могуће само путем размјене. Филаделфија ће вјерујем тражити франшизу која ће ући у размјену, но питање је да ли су спремни смањити своје захтјеве. Харденова будућност је прилично нејасна.
 
У току је свјетско првенство у кошарци, па да се осврнемо на учинак ен-би-еј играча и да урадимо неко поређење са играчима који не играју ен.би-еј. На овом свјетском првенству наступило је укупно 61 ен-би-еј играч са уговором у сезони 2023/4 (не рачунајући оне попут Нета, Симоновића, браћу Ернангомес итд, који су прешли из НБА у евролигу овог љета) од којих у осам најбољих селекција је 30, САД 12, Канада 7, Њемачка 4, Србија 3, Италија, Летонија, Литванија и Словенија по један.

Ако гледамо полуфиналисте СП, у селекцији САД су и тако све редом ен-би-еј играчи, у Канади се ослањају искључиво на ен-би-еј седморку, заправо у ротацији користе само ту седморку, Еџим и Кајл Александер добивају тек неколико минута на поз.4-5, у Њемачкој изузетно важну улогу имају четворица ен-би-еј играча, Шрудер, Тајс и браћа Вагнер који су и окосница њемачког тима, у Србији Богдан Богдановић и Никола Јовић су стартери а Филип Петрушев има важну улогу у ротацији. Може се веома лако десити да комплетна прва петорка свјетског првенства буде састављена од ен-би-еј играча.

Ако гледамо статистику свих репрезентација, ен-би-еј играчи су водећи у свим категоријама, међу 15 поентера ушуњала су се тек тројица који не играју ен-би-еј (Јапанац Хоукинсон, Порториканац Вотерс и Египћанин Амин), Код многих репрезентација постоји огриоман дисбаланс између јединог ен-би-еј играча и остарка тима, рецимо у Филипинима гдје Кларксон нема потребну подршку саиграча, баш као Марканен у Финској
Карк Ентони Таунс је одиграо на виосоком нивоу, имао је доста добру подршку саиграча Доминикане, коштао их је бољег пласмана кикс против Порторика, и Никола Вучевић је одиграо на јако високом нивоу, имао је добру подршку саиграча иако Црна Гора има проблем са поз. 2-3, но освојили су за њих јако добро 11.мјесто. И Симоне Фонтекио је одиграо одлично СП; но Италијани су у 1/4Ф налетили на Амере уз кмечање Почека.

Можемо комотно рећи да су ен-би-еј играчи на свјетском првенству оправдали репутацију, иако су у многим репрезентација велики допринос дали евролигашки играчи (потврдило се и да играч који игра евролигу одиграће на високом нивоу у СП) па и неки играчи мимо евролиге, СП су ипак обиљежили ен-би-еј играчи.

Е сад, могу ли помоћи добре партије на свјетском првенству ен-би-еј играчима да добију важнију улогу у тиму. Ту једноставно зависи од клуба до клуба, колико ће цијенити добре наступе својих играча. Ен-би-еј је одавно постала преозбиљна лига, придаје се велика пажња и селекцији и бројним сегментима, стручни штабови тимова су већ добро "скенирали" сваког играча и прије СП, многи играчи и тако већ имају важну улогу, већина америчких репрезентативаца, из селекције Канаде Гилџес Александер, Брукс и Берет, те Таунс, Дончић, Кларксон, Марканен, Ф.Вагнер, Гобер, Валанчунас итд.

Од оних који су били епизодисти претходне сезоне а одиграли су јако добро СП, Карлик Џонс ће тешко добити важнију улогу у Чикагу и поред чињенице да Лонзо Бол пропушта сезону. И Фонтекио ће тешко добити бољи статус у Јути иако по мени заслужује. Пети Милс је ветеран (35 година), одиграо је одлично СП но улогу у ротацији Атланте добиће само у случају повреде Јанга или Мареја, видјећемо да ли ће Александер-Вокер добити већу минутажу у Минести, незгодно је што му је конкуренција Едвардс, по мени заслужује више минута.
Видјећемо и да ли ће СП помоћи нашима. Богдан ће имати исту улогу као и претходне сезоне, но видјећемо да ли ће Никола Јовић и Филип Петрушев добити важнију улогу. Филип тешко јер је Фила нагомилала центре (имају чак шесторицу под уговором, нису нормални) као ниједан клуб, но Никола би могао добити важнију улогу код Сполстре, посебмно што је овај прије неколико дана јако похвално говорио о Јовићу.
Било би добро за српску репрезентацију да млађани Јовић добије важнију улогу, не сумњам да би указану шансу искористио.
 
Велику пажњу у ен-би-еју је добила размјена три тима, Портланда, Финикса и Милвокија.
Милвоки је добио Лиларда.
Портланд је добио ДиАндре Ејтона, Џру Холидеја те три незаштићена избора на драфту (2028-30.)
Финикс је добио Нуркића, Насира Литла и Грејсона Алена.

Како се Портланд окреће реизградњи тим и формирању екипе око Скута Хендерсона јасно је било да Џру неће остати, размијенили су га са Бостоном, за узврат су добили Малколма Брогдона, најбољег шестог играча лиге и Роберта Вилијамса, одличног дефанзивца те још избор прве тунде драфта 2024. и друге рунде 2029.године.
Портланд је кроз ове размјене урадио добар посао, окрећу се будућности, добили су доста избора на драфту, ако већ наредне сезоне профитирају довођењем Ејтона, Брогдона и Вилијамса, добро и јест.

Но шта могу очекивати Финикс, Милвоки и Бостон, тимови који имају велике амбиције нареднев сезоне.
И Финикс је урадио добар посао, довели су веома корисног у ротацији Насира Литла, одличног шутера Грејсона Алена, још раније су за мале паре потписали Ерика Гордона. Остали су без Ејтона, центра који је пуно обећавао, први избор драфта 2018-е, но који се све теже сналази у игри убрзане транзиције, довођењем Нуркића за дупло мању плату нису на губитку, заправо Нуркић је бољи дефанзивац а умије погодити и тројку. Имају опасан састав, дјелује да су јачи, но и питање је да ли је то довољно да направе искорак у односу на претходну сезону, посебно што немају крштеног плеја.

Милвоки је дао доста за Лиларда, видјећемо како ће функционисати у пару са Јанисом. Биће у врху, ту нема дилема, но питање је да ли је то тим да понове оно што су учинили 2021.године. Мислим да није.

Бостон се већ раније одрекао одличног дефанзивца Смарта да би довели Порзингиса, сада су позицију плеја попунили Џру Холидејем, одличним у оба правца, доказана вриједност, али су и дали Брогдона те одличног дефанзивца Роберта Вилијамса. Носиоци ће остати Тејтум и Браун, имаће одличну подршку у Холидеју и Дерику Вајту, но кључно за искорак на истоку јесте како ће се Кристапс уклопити у систему Бостона, лично сам скептик.
 
Poslednja izmena:
Сан Антопнио је годину прије истека уговора продужио сарадњу (овдје) са младим беком Девином Веселом који ће за пет сезона у периоду 2024-29. године добити 146 мил.$.
Наизглед дјелује пуно пара за играча који је ове сезоне остварио 18,5 поена, 3,9 скокова и 3,6 асистенција. Но у питању је млад играч који је ове сезоне остварио импресиван напредак у односу на прве двије сезоне када баш и није обећавао.

Такође, ен-би-еј функционише по својим правилима, играчи потписују уговоре у складу са својом вриједношћу на тржишту или колико стручни тимови франшиза процијене да вриједе, нема ту пуно, мало, толика му је тренутна или пројектована вриједност.

Тимови код потписивања уговора се морају уклопити у селери кеп, који додуше није толико важан, важнији је праг пореза на ликсуз, а и то ће 12 франшиза пребацити, неке и дебело. Но важнији је минимални селери кеп (90% од максималног), он ове сезоне износи 122,5 мил.$, Сан Антонио је некако ове сезоне пребацио, но у сезони 2024/25 тај минимални селери кеп неће бити мањи од 140 мил.$, а Сан Антонио тренутно има потписаних 11 играча за само 70 мил.$.

У огромном су проблему, како су екипа у процесу реизградње рјешење је или да преузму 2 или 3 баш неповољна уговора и створе себи нове проблеме касније, или да на вријеме, годину раније, потпишу младе проспекте попут Весела и попуне тај простор до минималног селери кепа па ако из тога профиотирају, добро и јест.

Овај потез Сан Антониа ствар процјене стручног тима, а и Грег Попович доказано зна процијенити шта очекивати од младог играча у будућности
 

Back
Top