Nastavlja se štrajk glađu Andrije Mandića

D(j)elić Prevlake je...a Prevlaka je uopšte i bila u dubrovačkom d(ij)elu Dalmacije, a ne u Boki kotorskoj.

Hajdemo govorfiti o faktima (pošto sam ja istoričar). Vidiš, lijepo si rekao da je u najvećem dijelu zemlje uspostavljena srpska vojna uprava, ali nije se većina Crne Gore našla pod okupacijom srpskih trupa, već njen najveći dio. Sveukupno, manje od polovina svih nauružanih snaga su bili vojnici srpske vojske, a u njih su lideri bili sami nekadašnji crnogorski časnici, dok je jedva iko od njih bio i Srbijanac uopšte. No moramo i naglasiti da se u modernoj crnogorskoj historiografiji često izbjegava govoriti da je kao prvo srpska vojska imala mandat savezničkih Velikih sila Antante, da je imala određenu legalnost za takav čin jer se po ugovoru it 1914. godine vojska Kraljevine Srbije smatra narodnom vojskom crnogorske države, tj. domaćom, kao i jednostavno neosporiva činjenica da je krajem 1918. godine, kada je ulazila u sva veća mjesta, bivala masovno pozdravljena kao oslobodilačka od strane narodna na tlu okupirane Kraljevine Crne Gore.

Crna Gora i jeste ostala bez vojske, 1916. godine. Poslije toga ostale su joj srpska vojska i crnogorski četnici, pokret otpora - komite. Cilj srbijanskih vlasti jeste bio kompletno zatiranje crnogorskoga, a to su bila upravo vremena diplomatskog igranja mačke i miša između dve Nikole, ali nikako se ne može reći da je to bio pokušaj asimilacije, barem ne u konvencijonalnom smislu te riječi. Crnu Goru su pokušali napraviti Srbijom, to je tačno, ali se ovo često, kao i razne druge stvari koje sam ranije navodio, zloupotrebljava tvrdeći da su tako Srbi pokušali jedan strani narod, srbizirati, i učiniti ih Srbima, što jednostavno nije tačno, jer su se Crnogorci i osjećali sebe kao pripadnicima neke 'srpske provinijencije' što bi rekao Novak Kilibarda 1990.-ih godina, a istorijske činjenice su činjenice i uvijek će to i biti.

Za kraj, da preciziramo, glavnina srpske vojske je ipak prodrla preko Metohije, a ne tuda. I dodao bih jednu vrlo važnu stvar, koja se takođe, nažalost, zaboravlja - a ta je da su crnogorski pobunjenici, pošto su zbacili Radomira Vešovića 1917. godine, proglasili stvaranje velike Srbije, i direktiva im je bila oslobađanje Crne Gore, ali kao dijela veće srpske države, i pod tim ostali do kraja Velikog rata.

Istina je to, konkretan razlog je što su se već tada većina Crnogoraca na oružju borilo u redovima srpske vojske, a zvaničan stav zvanične Srbije od 1916. godine je bio da je crnogorsko pitanje riješeno, i da je Crna Gora dio Srbije. Konkretno pri tom što navodiš, razlog je bio pozivanje na službeni ugovor iz 1914. godine, po kojem postoji samo jedna vojska Srbije i Crne Gore.

Smršao je nešto više od 10 kila, a o tom robovanju smo već žvakali ranije, nemojmo opet :dash:

U većini ovoga što si iznio se slažem sa tobom. Ali, zar nije tačno da su, pod organizacijom srpskih vlasti, više puta pokušali da uviju kralja Nikolu. Kada je pravljena kraljevina SHS, Crna Gora je bila okupirana (u najvećem dijelu) od Srbije. Crnogorska vojska koja je krenula na oslobađanje Boke Kotorske i na ratovanje kod Dubrovnika, povučena je, na zahtjev srpskih vlasti, u Sandžak. Takođe, stvoren je, od strane Srbije, crnogorski pokret za ujedinjenje, koji je radio protiv interesa CG i politike kralja Nikole. Predrag Pešić i Božo Janković (čini mi se da se tako zovu) bili su glavni u crnogorskoj vojsci u Sandžaku, a živjeli su u Srbiji i izjašnjavali se Srbima. Na kraju, Srbija se protivi formiranju crnogorskog odreda u okviru francuske vojske na Solunskom frontu, jer je njen cilj bio da CG poslije rata ostane bez vojske, kako bi se osigurali da neće biti otpora kod Crnogoraca kad se bude formirala Kraljevina SHS. Ima tu još toga, ali sam umoran, pa noćas neću više pisati.

U većini ovoga što si iznio se slažem sa tobom. Ali, zar nije tačno da su, pod organizacijom srpskih vlasti, više puta pokušali da uviju kralja Nikolu. Kada je pravljena kraljevina SHS, Crna Gora je bila okupirana (u najvećem dijelu) od Srbije. Crnogorska vojska koja je krenula na oslobađanje Boke Kotorske i na ratovanje kod Dubrovnika, povučena je, na zahtjev srpskih vlasti, u Sandžak. Takođe, stvoren je, od strane Srbije, crnogorski pokret za ujedinjenje, koji je radio protiv interesa CG i politike kralja Nikole. Predrag Pešić i Božo Janković (čini mi se da se tako zovu) bili su glavni u crnogorskoj vojsci u Sandžaku, a živjeli su u Srbiji i izjašnjavali se Srbima. Na kraju, Srbija se protivi formiranju crnogorskog odreda u okviru francuske vojske na Solunskom frontu, jer je njen cilj bio da CG poslije rata ostane bez vojske, kako bi se osigurali da neće biti otpora kod Crnogoraca kad se bude formirala Kraljevina SHS. Ima tu još toga, ali sam umoran, pa noćas neću više pisati.

Lepo su te tatica i mamica zadojili......:mrgreen: VERUJ MI slusao sam ja sve te price jos od malena i nijedna niije istinita....barem 100%.........moj deda je takodje bio sa Nikolom pa kada je prepricavao price iz susreta sa njim,njegovi mladji rodjaci danas koji se odjedom izjasnjavju kao crnogorci,prepravljaju njegove rukopise i menjaju njegove dozivljaje........iz nepoznatog razloga(poznatog) samo da bi zadojili svoj kompleks crnogorstva......

Lepo su te tatica i mamica zadojili......:mrgreen: VERUJ MI slusao sam ja sve te price jos od malena i nijedna niije istinita....barem 100%.........moj deda je takodje bio sa Nikolom pa kada je prepricavao price iz susreta sa njim,njegovi mladji rodjaci danas koji se odjedom izjasnjavju kao crnogorci,prepravljaju njegove rukopise i menjaju njegove dozivljaje........iz nepoznatog razloga(poznatog) samo da bi zadojili svoj kompleks crnogorstva......

Kralja Nikolu su savremenici iz Srbije optuzivali da je njegovo srbovanje lazno i sa politickom pozadinom. Ni crnogorska opozicija (Narodna Stranka) mu nije vjerovala. A danas ga upravo ta ista opozicija citira, kao i ovi iz Srbije. Danas vam to njegovo srbovanje vise nije lazno?

Kralja Nikolu su savremenici iz Srbije optuzivali da je njegovo srbovanje lazno i sa politickom pozadinom. Ni crnogorska opozicija (Narodna Stranka) mu nije vjerovala. A danas ga upravo ta ista opozicija citira, kao i ovi iz Srbije. Danas vam to njegovo srbovanje vise nije lazno?

Ne govorim o tome.........govorim o silovanjima njegovih vojnika po crnoj gori pa kada se muzevi i ljudi usprotive,proterivanje iz cg.........i jos po necemu ;)

Pa ne kosi se ni to što si ti napisao sa mnom...osim toga da je Petar pokušavao da ubije svog djeda...to je apsolutno nedokazano, a i meni isuviše da bih mogao povjerovati - a ako se konkretno odnosiš na Bombašku aferu 1908. godine, to nije bilo djelo Vlade Kraljevine Srbije.

Pa ne kosi se ni to što si ti napisao sa mnom...osim toga da je Petar pokušavao da ubije svog djeda...to je apsolutno nedokazano, a i meni isuviše da bih mogao povjerovati - a ako se konkretno odnosiš na Bombašku aferu 1908. godine, to nije bilo djelo Vlade Kraljevine Srbije.

Петар је био зет а Александар унук, мало си помешао. Мени лично нису симпатични ни деда ни унук, зет помало али баш помало.

ako cujes da neko tamo strajkuje zato sto je crna gora priznala kosovo onda....
mada se nikad ne zna, ako nas oni priznaju...
Puti bre, Kosovo da mi malo vidimo
1600320-Ile-aux-Nattes-0.jpg
:)

Мандић на кућном лечењу
Опозиција враћа мандате, власт не реагује

Предраг Поповић; Миодраг Вуковић; Небојша Медојевић Од нашег сталног дописника
Подгорица, 27. октобра – Лидер Српске листе Андрија Мандић отпуштен је данас из Клиничког центра Црне Горе на кућно лечење и његово здравствено стање је боље, иако је за тринаест дана гладовања у Клубу посланика црногорске Скупштине изгубио око десет килограма.

Интерниста-ендокринолог Клиничког центра Црне Горе Оливера Бошковић је саопштила да је, на основу данашњег мерења, Мандић за време штрајка глађу изгубио најмање осам килограма.
„Он је у протекла два дана, од када је примљен у Клинички центар, могао да добије два килограма, захваљујући течности коју је уносио, тако да је губитак тежине вероватно био око десет килограма”, појаснила је она. „Мандићево стање, што се тиче исхране, поправило се и не очекујемо последице по његово здравље, али га свакако морамо пропратити у наредном периоду и контролисати његове налазе.”

Народна странка ће на седници Председништва, након избора у Котору, донети коначну одлуку о даљем учешћу у раду Скупштине.

За сада су посланичке мандате вратили посланици Српске листе коју чини неколико партија и невладиних организације као и колеге из Демократске српске странке.
„НС још једном понавља став да је само враћање мандата свих посланика опозиције био адекватан одговор властима за ароганцију коју су показале у односу на наше захтеве”, рекао је новинарим лидер НС Предраг Поповић. „НС и даље сматра да је једини активан потез опозиције био враћање мандата наших посланика, чиме би број посланика у Скупштини пао испод двотрећинске већине, који је неопходан за усвајање појединих закона из сета такозваних европских.”
Он је уверен да би „једино тај потез озбиљно делегитимисао уставну улогу Скупштине и натерао посланике владајуће већине да распишу превремене парламентарне изборе”.

Владајућа Демократска партија социјалиста није разматрала могућност да затражи смену председника Националног савета за европске интеграције Срђана Милића због ставова које је изнео на недавном скупу опозиције против одлуке владе да призна независност Косова.
Функционер ове партије Миодраг Вуковић рекао нам је да о томе није разговарано у ДПС-у.
„За сада нема иницијативе формалног карактера, иако су многи људи били максимално изиритирани понашањем господина Милића”, каже Вуковић.

Подгорички електронски медији објавили су раније данас незваничну информацију да ће ДПС затражити смену Милића због ставова које је изнео на скупу против признања Косова.
Вуковић сматра да се Милићев наступ на митингу и изјаве у којима је оптуживао Црну Гору не могу повезати са „онима који припадају екипи људи која треба да вуче Црну Гору ка Европи”.
Он је подсетио да је и пре избора Милића говорио да „он и његов противкандидат, Небојша Медојевић, не заслужују то место”, јер у њиховим партијама има далеко компетентнијих и „озбиљнијих људи који познају материју и нису острашћени и политички искључиви”.

„Има доста политичких разлога због чега би актуелни режим требало да врати мандат грађанима и да допринесе политичкој стабилизацији или стварању нове већине која би могла да управља државом Црном Гором у интересу грађана”, саопштио је данас председник Покрета за промене Небојша Медојевић.
Према његовим речима, у Црној Гори се десило много ствари које доводе у питање да ли црногорска власт доноси самостално важне политичке одлуке.
„То се показало када се расправљало о просторном плану, приватизацијама, односима с неким домаћим и међународним тајкунима, утицају организованог криминала”, појаснио нам је Медојевић. „Избори нас чекају на јесен следеће године и то је време које опозиционе партије треба на најбољи начин да искористе да коначно презентирају домаћој и међународној јавности да у Црној Гори стасава озбиљна демократска алтернатива истрошеном и корумпираном режиму.”
Медојевић каже да су све опозиционе странке јасно исказале однос према режиму и дефинисале заједнички интерес да дође до демократизације политичких промена у Црној Гори.

„Покрет за промене ничим неће довести у питање опозиционо поверење и наставићемо даље да имплементирамо наш део у заједничкој стратегији“, поручио је Медојевић.

Новица Ђурић
[објављено: 28/10/2008]

Znaci gotovo
hmm
vec mogu da se osjete korjenite promjene
prouzrokovane ovim individualnim zrtvovanjem
nije covjek zasluzio da mu se podsmijavaju
al ovo je jos jedan dokaz koliko je opozicija nesposobna
i nemocna da bila sta promjeni
strajk gladju
au pic...
vladajuci rezim se interesovao za njegov strajk gladju
isto koliko i za antologiju Rodje Raicevica
nezvanicni izvori kazu
da njegov pas odbija da prestane sa strajkom....

Видиш Пајо, Србија је требала да се умеша..да стане у заштиту права Срба у ЦГ...ало као и увек, пошто није заштитила Србе у РСК,РС,Маћедонији, КиМ-у, ЦГ па сада и у Војводини, није нека новост....некада су Србијом, владали Срби...и она је стајала уз своју Браћу и Сестре, данас владају НАТО муљатори, и тако нам је како је!

Nađoh ovo na jednom forumu, da li je tačno ovo što piše:

"Андрија Мандић је растурио одбор своје странке у ХН зато што је потписао коалицију са СНП и НС.
Сада Мандић не контролише 4 од 5 одборника Српске листе, а онај један кога контролише бојкотује Скупштину општине ХН заједно са ДПС-ом и СДП-ом и ради на рушењу локалне власти и изазивању ванредних избора.
Тамо гладује за српско Косово, а овамо руши српски Нови.
То не иде заједно.
"

Nađoh ovo na jednom forumu, da li je tačno ovo što piše:

"Андрија Мандић је растурио одбор своје странке у ХН зато што је потписао коалицију са СНП и НС.
Сада Мандић не контролише 4 од 5 одборника Српске листе, а онај један кога контролише бојкотује Скупштину општине ХН заједно са ДПС-ом и СДП-ом и ради на рушењу локалне власти и изазивању ванредних избора.
Тамо гладује за српско Косово, а овамо руши српски Нови.
То не иде заједно.
"

Ccc! Nijesam znao da je Andrija takav prevrtljivac. :mrgreen:

Vjerovatno je tačno!

Back