Наслов теме

Poruka
20.095
Све до сада смо отварали нове теме тако да смо давали наслов теми поштујући "Pravilnik foruma "Politika" у којем је то прописано правилом:
"Naslov teme mora biti isti kao i naslov vesti koja se preuzima" .
А ако би неки члан форума отворио тему, цитирањем неке вести из медија, и при том дао наслов теми који није био истоветан наслову текста из медија, модератори би увек реаговали и исправљали (признајем, тешка срца, да су били у праву, јер сам се и ја неколико пута "огрешила" о то правило, али само из разлога што сам била мишљења да наслов текста баш и није имао неке везе са цитираним текстом из медија).

Пошто скоро сви медији у последње време имају поприлично чудне називе текстова које објављују, од тога да неки чак немају никакве везе са објављеним текстом, неки су вулгарни, неки имају у себи више реченица, те као такви не могу да се комплетно пренесу на место које је одређено за наслов теме на нашем форуму, неки чак имају у себи граматичке грешке,

ПРЕДЛАЖЕМ, да администрација Крстарице у овом случају нађе неко оптималније решење у вези поменутог правила, а које се односи на "НАСЛОВ ТЕМЕ"!
(Мислим да би било добро да и ми чланови форума можемо у овој теми да дамо предлог неког нашег решења)

1. Текст или коментар вести објављене у неком медију која се преноси је дело и одговорност оног који је такав текст потписао и као такво подлеже и одређеним правима, али и обавезама која се тичу ауторства. Мењање наслова уз задржавање идентичног текста и копирање линка је слично што и плагирање. Из тог разлога установљена су два начина како се покреће тема: цитирање постојеће вести објављене у регистрованом медију и комплетно ауторска тема, где сам аутор сноси одговорност за објављени садржај.

2. Дужина наслова: Нови софтвер омогућава да се знатно више текста смести у наслов, мада смо и до сада не само толерисали, већ и практиковали да се дугачки наслови из вести сведу на краћи део тако што се кључни део наслова задржавао.

3. Не само вулгарни наслови, већ ни вести са непримереним садржајем, макар биле објављене у званичним медијима нису били толерисани ни до сада.

4. Када се нешто критикује, није довољно "апеловати" на некога да направи "оптималније решење", већ да да конкретан предлог, у супротном критика се претвара у демагогију

1. Текст или коментар вести објављене у неком медију која се преноси је дело и одговорност оног који је такав текст потписао и као такво подлеже и одређеним правима, али и обавезама која се тичу ауторства. Мењање наслова уз задржавање идентичног текста и копирање линка је слично што и плагирање. Из тог разлога установљена су два начина како се покреће тема: цитирање постојеће вести објављене у регистрованом медију и комплетно ауторска тема, где сам аутор сноси одговорност за објављени садржај.

2. Дужина наслова: Нови софтвер омогућава да се знатно више текста смести у наслов, мада смо и до сада не само толерисали, већ и практиковали да се дугачки наслови из вести сведу на краћи део тако што се кључни део наслова задржавао.

3. Не само вулгарни наслови, већ ни вести са непримереним садржајем, макар биле објављене у званичним медијима нису били толерисани ни до сада.

4. Када се нешто критикује, није довољно "апеловати" на некога да направи "оптималније решење", већ да да конкретан предлог, у супротном критика се претвара у демагогију

Ух, скоро сам па заборавила да сам овде отворила нову тему, па да не испадне да сам одустала од ње, напротив-нисам, па да наставим.

1. Што се тиче свега што си навео, распитала сам се код неких пријатеља, професионалних новинара, шта се "сме" а шта "не", када се из неког медија преноси нека вест, фотографије и слично...
С обзиром да сам и данас видела у медијима неколико интересантних вести, али наслови су им толико иритантни, па чак и дебилни, да сам одустала од било каквог отварања нове теме, све док се на овој теми не утврди ТАЧНО, на који начин се може отворити нова тема, а да се избегну ти глупави наслови.

Мој ПРЕДЛОГ би био, да нам администрација дозволи да објавимо нову тему, са насловом, који смо сами осмислили, користећи се неким текстом из неког медија, али да тај текст НЕ ЦИТИРАМО, него препричамо, својим речима и на крају те уводне поруке поставимо само линк ка том извору, да би се потврдила аутентичност те неке вести на основу које смо ми направили тему. (то није кажњиво и никоме не нарушавамо "ауторство")

4. Овом новом темом, НИСАМ никога критиковала, само сам указала на евидентни проблем на који наилазимо када отварамо нове теме, а користимо вест из неких медија. Такође сам апеловала и на чланове форума да дају своје предлоге по питању решења овог проблема (још увек мислим да је то проблем, јер ће бити све мање нових тема, пошто ћемо одустајати да их отварамо, ако имају тако непрецизне, безвезне наслове....и слично)

problem je u tome sto ti kad prepricas ti prepricavas na svoj nacin i mozes potpuno da izmenis smisao teksta ili cak i da ga pogresno interpretiras (namerno ili slucajno..nije ni bitno) tako da prepricavanje teksta nije moguce..

ti mozes da otvoris temu u kojoj ces napraviti uvodni post na svoj nacin ali onda ne mozes da se pozivas na neki tekst kao izvor informacije jer se onda tema svodi na tvoje licno misljenje.

problem je u tome sto ti kad prepricas ti prepricavas na svoj nacin i mozes potpuno da izmenis smisao teksta ili cak i da ga pogresno interpretiras (namerno ili slucajno..nije ni bitno) tako da prepricavanje teksta nije moguce..(1)

ti mozes da otvoris temu u kojoj ces napraviti uvodni post na svoj nacin ali onda ne mozes da se pozivas na neki tekst kao izvor informacije jer se onda tema svodi na tvoje licno misljenje. (2)

(1) Ту сте ви, да тек такву тему бришете, ако јој, нарочито намерно, дамо неки други смисао, него што је у оригинал тексту. То макар може неким правилом да се дефинише.

Ма не бих се ја толико борила за тај наслов теме, али зар теби не припадне мука од ових наслова, које у данашње време многи медији имају, када преносе неку вест. Више пута те наведу да по наслову мислиш да се вест односи на Србију, али не ..дешавање је у некој тамо недођији и нема везе са Србијом.
Хајд` што си тако строг :garavisokak::zper: Де, мало попусти, биће више интересантних тема. Овако, са тим одвратним насловима, све ме подсећа на учмалу жабокречину:trlja:

(2) Убудуће ћу углавном такве теме да отварам

problem je u tome sto ti kad prepricas ti prepricavas na svoj nacin i mozes potpuno da izmenis smisao teksta ili cak i da ga pogresno interpretiras (namerno ili slucajno..nije ni bitno) tako da prepricavanje teksta nije moguce..

ti mozes da otvoris temu u kojoj ces napraviti uvodni post na svoj nacin ali onda ne mozes da se pozivas na neki tekst kao izvor informacije jer se onda tema svodi na tvoje licno misljenje.
A varijanta da je korisnik sklepao neko svoje mišljenje zasnovano na informacijama na jednim ili više mesta? A rado bi dodao te linkove da raja ne misli kako izmišlja temeljne informacije?

Back