nasledje - banke

onaona

Primećen član
Poruka
603
Ako bracni par poseduje stedne knjizice u Banci (znaci, ne mislim na tekuci racun vec na stedni ulog!) i to svako ima SVOJU stednu knjizicu, da li u slucaju smrti jednog bracnog partnera obe knjizice ulaze u ostavinsku raspravu?

Da bi se to malo pojasnilo, evo primer mojih roditelja (koji vise nisu zivi te nije neukusno da ih ovako pominjem):

- moj otac je imao stednu knjizicu (devizna stednja) i kada je umro, to je uslo u ostavinsku raspravu, tj to smo podelile majka i ja.
A sta da je moja majka imala svoju deviznu stednju (a nije imala), da li bi bila u obavezi da 'prijavi' i te svoje pare u banci posle smrti svoga muza, tj da li bi i taj njen novac morao ici na nekakvu podelu jer se kaze da je imovina stecena u braku zajednicka?

Meni bi bilo logicno da ono sto je zenino treba i da ostane njeno, ali zakon cesto nema veze sa logikom, te pitam one koji znaju ili koji znaju neki sajt na kome bih to mogla prouciti.

Unapred hvala na ozbiljnim komentarima.

pošto se ne razumijem u zakon,probaću samo logički...:)
mislim da u tom slučaju štedna knjižica tvoje majke ne bi ulazila u ostavinu...jer to nije podjela imovine u npr. brakorazvodnoj parnici,već samo podjela imovine koju je tvoj otac ostavio u naslijeđe... znači,samo njegove imovine,zvanično...:roll:
e,što volim kad sam advokat u sitne sate...:)

ali nadam se da će se skvo ovde pojaviti,i to ozbiljno objasniti....:wink:

i kad se trazi izdvajanje bracne tekovine
trazi se izdvajanje i izuzimanje onoga sto je bracna tekovina iz ostavinske mase
ako je on nesto stekao sa majkom, npr. neku nepokretnost, ona moze (a ne mora) da trazi da se utvrdi koliki je njen deo i da se to izuzme iz nasledjivanja
a ne obrnuto
nikad nisam cula da je to neko radio za sredstva na racunu
i nije logicno, iz vise razloga

u zavisnosti od nacina kako su stecena sredstva. ako su stecena zajednickim ulaganjem na njegov racuna, polovina sredstava je majcino, polovina ocevo. u slucaju oceve smrti, predmet rasprave je samo oceva polovina, a majcina se izdvaja i ona je samo njena.Znaci, ocevu polovinu dele ravnopravno majka i sva deca, a majcina je samo majcina.
ovo se odnosi na svu imovinu stecenu od momenta sklapanja braka.

nije to bas tako
prvo pitanje je kako da dokazes za novac da li je stecen zajednickim ulaganjem na racun? tesko...
u slucaju ostavine predmet je sve ono sto se vodi na ocevo ime u celosti a preziveli bracni drug moze, a ne mora, da trazi izdvajanje svog dela po osnovu bracne tekovine
u tom slucaju on se upucuje na parnicu u kojoj se, ukoliko ostali naslednici ospore tuzbeni zahtev, u dugotrajnom postupku utvrdjuje visina njegovog udela
zakonska pretpostavka je da je 50% ali moze se dokazivati da je njegov doprinos u sticanju i veci, odnosno manji
nakon utvrdjivanja udela, taj udeo se izdvaja iz ostavinske mase, ciju aktivu cine preostala sredstva, a zatim se oglasavanjem naslednika na preostaloj imovini okoncava ostavinski postupak

naravno, u svakom slucaju stoji da imovina koja se vodi na majcino ime, ne treba da se prijavljuje

Back