Nasilje

nevidis, znam da nevidis da su deca razmazena, deca pocinjala razmaziva odavno, ta deca su sad vec bake i dede, ti si negde izmedju, tako vaspitan, razmazeno, tebi je sve to normalno, zato nevidis da se deca razmazuju, to su pravila igre koje su ti bili dostupni u trenutku tvog detinstva, to je za tebe normalnost, evo jos jedan primer,
deca imaju prava i stimuliu se roditelji davati ta prava, da odlucuju sta ce da jedu, sta ce da piju, sta ce da oblace za u skoli, pa cak i koje parce garderobe da im se kupi oni samo odlucuju danas, i tako dalje i tako dalje, a nemaju pojma o kvalitetu hrane, sta je njima potrebno za rast i razvoj, nemaju pojma kakvo je vreme i sta treba adekvatno obuci da bi se zastitili, ili najmanje znaju koje parce garderobe je kavlitetnije po sastavu materijala za njih, odabiru plasticne stvari namesto pamucne koje su zdravije za nih i tako dalje, NEMOGU I NESMEJU DECA DONOSITI ODLUKE ZA NJIH SAMIH DOK NE POSTANU SPOSOBNI ZA TO. eto ako sam jasan

U potpunosti.
Pricas o efektima. Ali ne o sustini. Sutina je da ovo sto si opisao su 'besprizorna' deca. Njihov 'prizor' je da odlucuju po tome sta im marketing prodaje kao vazno (da uzmem snapchat kao primer?), a ne ono sto su roditelji mogli da im usade kao vrednosti. Ne treba zaboraviti da je ovo informaciono drustvo a to drustvo po svom sadrzaju se sastoji od 90% reklame. Ni roditelji ni deca nisu imuni na to. Cuvena zamerka je gde roditelj previse posvecuje paznju mobilnom telefonu da bi uopste primetio sta mu deca rade.

cesto se pitam sta bi se desilo da nam se raspadne ova nova vavilonska kula od interneta. Da li bi ljudi znali da razgovaraju ?

Činjenica je da se promenio senzibilitet ljudi i prag tolerancije.

Evo moja deca idu u školu gde sam član Saveta roditelja. Ne prođe sastanak a da ne bude neka prijava, po mom mišljenju potpuno besmislena, ali ne smem da iznesem svoj stav uopšte jer bi me natakli na kolac ako bih rekao "pustite bre decu da sami odrastu".

Na primer, dečak gurne dečaka, obična vršnjačka svađa i gurkanje. Završi se zvanjem prosvetne inspekcije, policije, prozivanjem direktora i svih dežurnih nastavnika, maše se tužbama i advokatima... katastrofa. Takvi roditelji će uvek reći da je naselje drastično skočilo, ne shvatajući šta je pravi problem.

U naše vreme to je bilo jednostavnije. Potučemo se, smirimo, i kaljavi i modri ruku pod ruku odemo kućama.
eto i to, cela ta situacija je nasilna, pretnje, tuzbe, policija, socijalna mimikrija (iako nemamo verbalni delikt, imamo 'politicku korektnost') ne smes da kazes istinu nego moras da budes licemer. Sta je to nego nasilje drustva?

Evo moja deca idu u školu gde sam član Saveta roditelja. Ne prođe sastanak a da ne bude neka prijava, po mom mišljenju potpuno besmislena, ali ne smem da iznesem svoj stav uopšte jer bi me natakli na kolac ako bih rekao "pustite bre decu da sami odrastu".

Na primer, dečak gurne dečaka, obična vršnjačka svađa i gurkanje. Završi se zvanjem prosvetne inspekcije, policije, prozivanjem direktora i svih dežurnih nastavnika, maše se tužbama i advokatima... katastrofa. Takvi roditelji će uvek reći da je naselje drastično skočilo, ne shvatajući šta je pravi problem.

U naše vreme to je bilo jednostavnije. Potučemo se, smirimo, i kaljavi i modri ruku pod ruku odemo kućama.
Jeste i onda se milicija bavi takvim stvarima a ne pravim problemima

Covek je coveku postao vuk, i otud i situacije koje bi se ranije resile mirno, sada poprimaju oblik (straha od ) nasilja.

Ali realno ono jeste svuda jer u svetu vlada zakon jaceg, i jaci se izivljavaju nad slabijima a nema institucije koja ce to da spreci.

Covek je coveku postao vuk, i otud i situacije koje bi se ranije resile mirno, sada poprimaju oblik (straha od ) nasilja.

Ali realno ono jeste svuda jer u svetu vlada zakon jaceg, i jaci se izivljavaju nad slabijima a nema institucije koja ce to da spreci.
Cini mi se da smo pod uticajem zapada vremenom postali 'kompetitivno drustvo' ne znam da li smo oduvek bili takvi, ali na neki drugi nacin (ne moze komsija da ima vecu kucu) ili smo jednostavno kupili 'american way of life' mada i tu mi se cini da nije isto jer kad nisu u biznisu ameri su sasvim ok za druzenje. A mozda je to postala globalna kultura - sto bi rekli mono-kultura.

Ako bi nekako prepoznali sta ne valja mozda bi mogli da postavimo drustveni dogovor, ne treba institucija za ono za sta se dogovorimo.

Cini mi se da smo pod uticajem zapada vremenom postali 'kompetitivno drustvo' ne znam da li smo oduvek bili takvi, ali na neki drugi nacin (ne moze komsija da ima vecu kucu) ili smo jednostavno kupili 'american way of life' mada i tu mi se cini da nije isto jer kad nisu u biznisu ameri su sasvim ok za druzenje. A mozda je to postala globalna kultura - sto bi rekli mono-kultura.

Ako bi nekako prepoznali sta ne valja mozda bi mogli da postavimo drustveni dogovor, ne treba institucija za ono za sta se dogovorimo.
Pa bas zato sto smo kao drustvo nezreli i tog tipa ("zasto komsija da ima vecu kucu?"), zato smo preuzeli sve najgore a ne i najbolje vrednosti sa zapada. I ne samo sa zapada.

Da, trebalo bi postaviti nesto kao drustveni dogovor ali ko ce to da uradi kad od politicara skoro svi imaju "putera na glavi"?

Ono doba komunizma tacno je da ne treba da se vrati kao takvo, ali u njemu je bilo bar znanja i svesti o osnovnim vrednostima kao i vaspitanja, sada ama bas nista i zato vlada ne mozda ni toliko nasilje, mada i ono, koliko reci i dela tipa "moze mi se", sto ne vodi ama bas nicemu ili samo negativnom.

Pa bas zato sto smo kao drustvo nezreli i tog tipa ("zasto komsija da ima vecu kucu?"), zato smo preuzeli sve najgore a ne i najbolje vrednosti sa zapada. I ne samo sa zapada.
i ne samo sa zapada... da, interesantno

Da, trebalo bi postaviti nesto kao drustveni dogovor ali ko ce to da uradi kad od politicara skoro svi imaju "putera na glavi"?
drustveni dogovor postizemo mi sami a ne tamo neki politicari. Politicari povladjuju populizmu jer tu im je najveci broj glasova.

Mi mora medjusobno da se dogovorimo da zelimo drugacije drustvo, da kroz razgovor identifikujemo sta nam smeta i da to osudimo. Ako to tako bude medju nama u dovoljnom broju, i politicari ce se sami prilagoditi.

Ono doba komunizma tacno je da ne treba da se vrati kao takvo, ali u njemu je bilo bar znanja i svesti o osnovnim vrednostima kao i vaspitanja, sada ama bas nista i zato vlada ne mozda ni toliko nasilje, mada i ono, koliko reci i dela tipa "moze mi se", sto ne vodi ama bas nicemu ili samo negativnom.
to drustvo je osudjivalo shund i malogradjanstinu na primer.
ovo drustvo bi moglo da osudi nasilje ali ono sustinsko i nedostatak slobodnog izrazavanja bez osude okoline.
ljudi sa drustvenih smerova bi morali da se cuju vise. ovo je njihovo vreme.

i ne samo sa zapada... da, interesantno

drustveni dogovor postizemo mi sami a ne tamo neki politicari. Politicari povladjuju populizmu jer tu im je najveci broj glasova.

Mi mora medjusobno da se dogovorimo da zelimo drugacije drustvo, da kroz razgovor identifikujemo sta nam smeta i da to osudimo. Ako to tako bude medju nama u dovoljnom broju, i politicari ce se sami prilagoditi.

to drustvo je osudjivalo shund i malogradjanstinu na primer.
ovo drustvo bi moglo da osudi nasilje ali ono sustinsko i nedostatak slobodnog izrazavanja bez osude okoline.

ljudi sa drustvenih smerova bi morali da se cuju vise. ovo je njihovo vreme.
Nema vise toga, politika je "pokrila" sve drustvene sfere i gradjanske.

Sto nema ulogu zakona, to se i ne postuje, mada se i zakon sasvim ne postuje cesto. Ali svakako, treba pokazati otpor, pa makar delovalo i uzaludno. Tzv. populizam je "pojeo" sve vrednosti, bitno da se to svidja prostom i neprosvecenom narodu.

Zasto od zrtve pravis agresora?

Kako bi ti reagovala da ti neko udara i gura dete?

Ne postoji nista simpaticno u fizickom nasilju.
posto sam cesto bio izopsten zbog iskakanja od uobicajenih normi, a uistom bio i izlozen agresivnijim likovima, poceo sam da treniram karate. Dobro je doslo u par situacija. Ako nista drugo stekao sam samopouzdanje da mogu i sam da se odbranim ako zatreba. Ali na stranu to.

Problem je u tome sto jedno nasilje prouzrokuje drugo nasilje viseg ranga. Nisam sasvim siguran da je to najbolji put. Taj zacarani krug je posebno prisutan zbog ne tako davnih ratova.

Mislim da u Alberti ili u British Kolumbiji su poceli da proucavaju first nations kako su oni razresavali konflikte kad neko nekom ubije nekog.

posto sam cesto bio izopsten zbog iskakanja od uobicajenih normi, a uistom bio i izlozen agresivnijim likovima, poceo sam da treniram karate. Dobro je doslo u par situacija. Ako nista drugo stekao sam samopouzdanje da mogu i sam da se odbranim ako zatreba. Ali na stranu to.

Problem je u tome sto jedno nasilje prouzrokuje drugo nasilje viseg ranga. Nisam sasvim siguran da je to najbolji put. Taj zacarani krug je posebno prisutan zbog ne tako davnih ratova.

Mislim da u Alberti ili u British Kolumbiji su poceli da proucavaju first nations kako su oni razresavali konflikte kad neko nekom ubije nekog.
Mislim da smo kao civilizacija spremni da uredimo drustvo tako da niko ne mora da trenira karate, nosi sprej i noz da bi preziveo i da ga niko ne bi dirao.

Ti bukvalno pravdas fizicko nasilje.

Resenje je da imas sigurnu drzavu, obezbedjenje u skolama, pokrivenost kamerama, zakljucana drvorista skole itd.

Nikom ne bi palo na pamet nikog da dodirne.

Mislim da smo kao civilizacija spremni da uredimo drustvo tako da niko ne mora da trenira karate, nosi sprej i noz da bi preziveo i da ga niko ne bi dirao.

ne
samo primecujem razne vrste nasilja - fizicko, roditeljsko, birokratsko, zakonsko itd itd.
nisam prvi koji je komentarisao ovde da se deca pobiju s vremena na vreme i da je pitanje kako se na sta gleda mirno ili histericno.

ili mozda primer dve devojcice od pre 2-3 dana od 3 mozda 4 godine, jednu koju vodi majka, druga koju vodi otac, na ulici... Prva vice 'ja sam prva', druga pod.ebuckava 'ti si zadnja', prva pocinje da urla 'ja sam prva', ova druga u polu glasu 'zadnja'... Ta transakcija traje neke minute i razmenjuje se sa sve vecim plamenom. Prva dobija napad histerije, druga se podmuklo smeska i komentarise. Nigde fizickog nasilja.... Mozda bi se one i potukle da nije bilo roditelja da ih drze na uzdi. To nasilje. sa 3 godine!!!

Resenje je da imas sigurnu drzavu, obezbedjenje u skolama, pokrivenost kamerama, zakljucana drvorista skole itd.
ne osporavam, navici ce se pre na civilizacijski zatvor

Poslednja izmena:

Истина.
Родитељи су децу распекмезили јер су дозволили да им пласиране будалаштине исперу мозак. Како таква деца, неспремна да се ухвате укоштац са проблемима свог узраста, да одрасту, постану зрела?
А са друге стране има и оних, заиста агресивних и бахатих који постројавају све, и вршњаке и наствнике и сопствене родитеље. Испада да се баш таквима којима треба не може стати на пут.
Као и у свим сегментима живота, енергија се обично троши на погрешној страни. Тамо где су проблеми безазлени се замазују очи, као нешто се ради на том пољу, а тамо где заиста треба утицати- пасивност.

Iz nekog razloga nasilje u nasem drustvu je postalo normalno:

- nasilje u TV serijama (vecina TV serija pokazuje neku vrstu nasilja)
- nasilje u TV dokumentarnim emisijama (nedavno gledao neki dokumentarac o starom beogradu, pola bilo zanimljivo, a pola mi se smucilo, jer lik onako ladno prica o mucenjima, ubijanju u kamion gasnoj komori). Moze li nesto normalno?
- nasilje nad starim ljudima - od napada, preko otimanja, bolesnog zdravstvenog sistema
- nasilje nad decom
- nasilje nad zenama
- nasilje nad zivotinjama
- nasilje na poslu
- nasilje na ulicama i u svakodnevnom zivotu, trgovini, u voznji
- nasilje drzave nad stanovnistvom
- nasilje stanovnistva nad stanovnistvom
- nasilje u parlamentu
- birokratsko nasilje

Toliko primera nasilja u svakoj zivotnoj pojavi.

Zasto ne mozemo nekako drugacije? Pozitivnije? Od cega smo kolektivno bolesni?

То се намерно сервира од елите, онда оптужују сиротињу...

Системско насиље над народом у несувереној држави, где је елита ненародна... :kafa:

Poslednja izmena od moderatora:
То се намерно сервира од елите, онда оптужују сиротињу...

Системско насиље над народом у несувереној држави, где је елита ненародна... :kafa:
Системско насиље
to je to, pogotovo putem birokratije
ono sto mene fascinira je stav prema tome - kad i pocnes s nekim da razgovaras sve to ko nasilja ispadne normalni deo zivota i ako navedem neki primer oni mi daju jos gori primer... i svi slegnu ramenima.

Poslednja izmena od moderatora:
Iz nekog razloga nasilje u nasem drustvu je postalo normalno:

- nasilje u TV serijama (vecina TV serija pokazuje neku vrstu nasilja)
- nasilje u TV dokumentarnim emisijama (nedavno gledao neki dokumentarac o starom beogradu, pola bilo zanimljivo, a pola mi se smucilo, jer lik onako ladno prica o mucenjima, ubijanju u kamion gasnoj komori). Moze li nesto normalno?
- nasilje nad starim ljudima - od napada, preko otimanja, bolesnog zdravstvenog sistema
- nasilje nad decom
- nasilje nad zenama
- nasilje nad zivotinjama
- nasilje na poslu
- nasilje na ulicama i u svakodnevnom zivotu, trgovini, u voznji
- nasilje drzave nad stanovnistvom
- nasilje stanovnistva nad stanovnistvom
- nasilje u parlamentu
- birokratsko nasilje

Toliko primera nasilja u svakoj zivotnoj pojavi.

Zasto ne mozemo nekako drugacije? Pozitivnije? Od cega smo kolektivno bolesni?
Ne verujem mnogo u "kolektivno" ni u "uticaje ovih i onih"
Pre verujem u individualno
Moj prvi psiholog kod koje sam išao je rekla "do 30 godine možete da se vadite na to "mama,tata, društvo...." od tada kreće lična odgovornost"
Posle određenih godina sami smo odgovorni za svoje ponašanje i način na koji vaspitavamo decu

Najgore nasilje je ono koje je van dometa sankcija, a to ne često prema deci u školi, kod kuće (i fizičko i psihološko) i prema ženama koje nemaju maltene nikakav adekvatan način da izađu iz pakla umlaćivanja od batina i psihološke torture

Ne verujem mnogo u "kolektivno" ni u "uticaje ovih i onih"
Pre verujem u individualno
Moj prvi psiholog kod koje sam išao je rekla "do 30 godine možete da se vadite na to "mama,tata, društvo...." od tada kreće lična odgovornost"
Posle određenih godina sami smo odgovorni za svoje ponašanje i način na koji vaspitavamo decu

Najgore nasilje je ono koje je van dometa sankcija, a to ne često prema deci u školi, kod kuće (i fizičko i psihološko) i prema ženama koje nemaju maltene nikakav adekvatan način da izađu iz pakla umlaćivanja od batina i psihološke torture

Када сви постану индивидуални, тада ће доћи до атомизација које води у недруштво, при чему ће онтологија технологије преузети онтологију човека.

Човек је створио човечанство у заједништву и друштву, а не у солирању...

Када сви постану индивидуални, тада ће доћи до атомизација које води у недруштво, при чему ће онтологија технологије преузети онтологију човека.

Човек је створио човечанство у заједништву и друштву, а не у солирању...
Svi su veći individualni po pitanju odgovornosti
O tome sam govorio
Nisu do nekog uzrasta
Ali od zrelosti, jesu

Zajednica jeste neophodna ali uopšte ne govorimo o tome

Svi su veći individualni po pitanju odgovornosti
O tome sam govorio
Nisu do nekog uzrasta
Ali od zrelosti, jesu

Zajednica jeste neophodna ali uopšte ne govorimo o tome

Ви сви колективно говорите нешто ирационално и неповезано о индивидуализму и надолазећем трансхуманизму...

Системско насиље
to je to, pogotovo putem birokratije
ono sto mene fascinira je stav prema tome - kad i pocnes s nekim da razgovaras sve to ko nasilja ispadne normalni deo zivota i ako navedem neki primer oni mi daju jos gori primer... i svi slegnu ramenima.

Крај цивилног друштва и прописивања сваке ситуације живота

Ово је нетачно, добили би сталеж, који има право твог живота и право твоје својине.

a gde ta bajka postoji osim u spezz skolama za najbogatije?
treba biti realan za bajku o kojoj sanjas?
kako je na zapadu danas, nase skole su jos super sto se tice obezbedjenja. kineske sam siguran da su najsigurnije.

Back