Nasilje

U mom svetu nema, ali moj svet i ovaj svet se tek ponekad dodirnu ili uopšte ne dodirnu.
Verbalno tj. psihološko nasilje je takođe mimo svakog opravdavanja, ali kako sad to kad svako svakom može mater i sve po spisku ako je ispred semafora ili se zaglavio u nesnosnom čekanju na svoj red u Maxi-u??? Kako ostati kućevno vaspitan i ne nervirati se?
Jednostavno, mnoge situacije nalažu da postanemo užarene i pogane mase prema nasumično odabranima.

Не. За насиље нема оправдања.
Kako, bre, nema opravdanja? Šta bi trebalo da uradiš u situaciji kad ti upadne u kuću degenerik sa šipkom, bejzbolkom ili mačetom? Ne znaš je li mu namera da opljačka, da siluje tebe ili tvoje dete, ili da vas muči i ubije. Da ga pozoveš na civilizovanu diskusiju ili da mu kažeš da pričeka dok okreneš 192?

Не. За насиље нема оправдања.
Ne slažem se. Postoje situacije u kojima primena nasilja i te kako rešava stvar bolje od nenasilnih metoda. Više puta pokazano i dokazano kroz ljudsku istoriju, vekovima pa i hiljadama godina unazad. Evo prvi, najbanalniji primer kog se setih: jedan klinac me je stalno nešto začikavao tamo negde u drugom-trećem osnovne. Nikako nije prestajao. Na kraju počne neka čarka i tako ga klepim da ovaj padne na pod. I nije mu više padalo na pamet da me nervira.

Mada smatram da ipak treba prvo pokušati rešiti problem bez nasilja, pa posegnuti za njim samo ako ništa drugo ne pomaže.

Kako, bre, nema opravdanja? Šta bi trebalo da uradiš u situaciji kad ti upadne u kuću degenerik sa šipkom, bejzbolkom ili mačetom? Ne znaš je li mu namera da opljačka, da siluje tebe ili tvoje dete, ili da vas muči i ubije. Da ga pozoveš na civilizovanu diskusiju ili da mu kažeš da pričeka dok okreneš 192?
To je samoodbrana a ne nasilje.

Zavisi kako definišeš pojam nasilja. Samoodbrana može da bude nenasilna (npr. bežanje) i nasilna (borba). Ako rokneš metak nekome među oči jer je prvi pucao na tebe ili mu razbiješ zube jer te je napao, ne bih to nazvao nenasilnom samoodbranom. 😅
Sopstveni život ili život svoje porodice, svoje imovine braniš sredstvom koje imaš u tom trenutku. Meni je to i dalje samoodbrana nikako planirano ili neplanirano nasilje izazvano nečijim verbalnim provokacijama. Naravno da postoje mnogi slučajevi, najčešće pričamo o deci koja se potuku i gde se primenjuje nasilje a možda je moglo da se reši i na drugi način. I naravno da dete koje je napadnuto da će se braniti na isti način. Ali neopravdano nasilje ne podržavam.

Nikada nisam razmišljala o tome. Vrištala bih i neko od komšija bi zvao policiju.

Ako osobu X verbalno maltetira osoba Y, da li je ok da osoba X pozove i zamoli osobu C da kaže osobi Y par reči, bez nasilja, i tako osoba C pomaže osobi X koja nije u mogućnosti da odgovori na maltetiranje osobe Y ?

Ne mogu drugačije da postavim pitanje.

Nikada nisam razmišljala o tome. Vrištala bih
Psihičko nasilje 🤣

Ako osobu X verbalno maltetira osoba Y, da li je ok da osoba X pozove i zamoli osobu C da kaže osobi Y par reči, bez nasilja, i tako osoba C pomaže osobi X koja nije u mogućnosti da odgovori na maltetiranje osobe Y ?

Ne mogu drugačije da postavim pitanje.
Pa ovo je u suštini i najbolje rešenje. Imao sam situaciju jednom da budem osoba C ali nije prošlo bez nasilja, doduše samo verbalnog. I dalo je dobre rezultate.

Oružano nasilje prema nenaoružanom narodu je svakako neopravdano, da li je odgovor na to nasilje nasilan?
Civilizacija koja koristi nasilje je niža kultura, kako se boritin nenasilno protiv kulture nasilja?

Imaš zakon o nužnoj odbrani i krajnjoj nuždi.. tu je više pitanje da li možeš da se suprostaviš i u kojoj mjeri.
Pravo pitanje je, da li je opravdano i u kojim slučajevima izvršiti nasilje, prvi, biti inicijator?
Ne, pravo je pitanje ko je ovlašćen da vrši nasilje, a ko to radi nezakonito.
Mi imamo primer nasilja pravosudja nad narodom, pa nasilja ekologa nad narodom.
Pa nasilje botova na internetu, plaćenika koji vredjaju i prete.
Pa nasilje kvaziintelegencije nad narodom.

Nasilje kao način ponašanja.

Da li postoji opravdanje za nasilje?

Брате кад звоца шта да радим?! Не могу ја да таде речем..”Драга дај да гледамо Сању Маринковић, кажу да има данас сјајне госте” ја просто нисам таки.

Psihičko nasilje 🤣

Pa ovo je u suštini i najbolje rešenje. Imao sam situaciju jednom da budem osoba C ali nije prošlo bez nasilja, doduše samo verbalnog. I dalo je dobre rezultate.

Jeste najbolje rešenje. Jedna osoba C me je spasla brojnih neprijatnosti. I, mislim da je bilo blagog verbalnog nasilja, sa par reči.

Da li je verbalno nasilje nasilje isto kao i fizičko nasilje? Naravno da jeste...
Čime može da se opravda verbalno nasilje?

Ne bi trebalo da se opravdava. Ali.. Ne poznajem nijednu osobu koja nikada nije bila nervozna i pod stresom. Kada smo pod stresom moguće je da budemo verbalno agresivni, u smislu da se posvađamo sa nekim, zbog opravdanih razloga.
Tu ne mislim na verbalno nasilje koje dugo traje i koje značajno utiče na psihu.

Znači skraćeno verbalno nasilje nije nasilje, kao skraćena tuča, izvadiš pištolj i ne tučeš se i ne svadjaš, opališ i nema nasilja.
Neko ti opsuje dete sakato i to je kratkotrajnio nasilje, naročito, ako je policija na njegovoj strani ili je sam policajac....

Naravno, da nasilje nema veze sa nervozom i stresom ima veze sa nasilnikom. Može da se izdere na tebe, ako si slabija od njega bilo verbalno bilo fizički, hoće li se isto iderati na nekog jačeg?
Tvoj opis pomoći od osobe C dokazuje da je uvek u pitanju fizičko nasilje, opet svejedno da li se radi o verbalnom ili fizičkom...

Znači skraćeno verbalno nasilje nije nasilje, kao skraćena tuča, izvadiš pištolj i ne tučeš se i ne svadjaš, opališ i nema nasilja.
Neko ti opsuje dete sakato i to je kratkotrajnio nasilje, naročito, ako je policija na njegovoj strani ili je sam policajac....

Jedna rečenica nije nasilje, ali bezveze je da o tome komentarišemo, jer sam dala samo kao primer.

Naravno, da nasilje nema veze sa nervozom i stresom ima veze sa nasilnikom. Može da se izdere na tebe, ako si slabija od njega bilo verbalno bilo fizički, hoće li se isto iderati na nekog jačeg?
Tvoj opis pomoći od osobe C dokazuje da je uvek u pitanju fizičko nasilje, opet svejedno da li se radi o verbalnom ili fizičkom...

Nasilnik uvek bira za žrtve slabije od sebe i nikada se ne zna da li će sa verbalnog nasilja preći na fizičko. Ovde mislim na nasilnika, pojedinca. Mislim na nasilje u porodici, na vršnjačko nasilje.

Back