Quantcast

Nasilje i SPC

blejac

Primećen član
Poruka
609
Pa, prema ovome, odluku je doneo u saradnji sa Crkvom. Pored toga, da se Crkva nije slozila sa time, on bi ispao mnogo veci jeretik od bogumila time sto ih je spalio.

Naravno, slicnih stvari ima u istoriji Katolicke crkve, ali je Papa potvrdio u modernom dobu da ne opravdavaju nista od toga.
 

Statler and Waldorf

Buduća legenda
Poruka
34.886
Stav Srpske pravslavne crkve je da Nemanjići nikada nikoga nisu zapalili.
Svakako nisu zapalili bogumile.
Ako su i zapalili bogumile, crkva nema s tim veze.
Bogumili ne postoje.
а како то да су предводнику тог покрета само отсекли језик- по некој логици он би морао најстрожу казну да прими.
а по средњевековним критеријима отсецање језика и није нека казна..
 

Statler and Waldorf

Buduća legenda
Poruka
34.886
не бих рекао да је Стефану Немањи као владару из 12. века било нарочито стало до јавног мнења. чак мислим да би суровост према јеретицима у то време само допринела његовом имиџу. а ето, самог вођу јеретика је поштедео најстроже казне.. то је врло занимљива околност, а посебно ако имамо у виду да су Немањићи били врло немилосрдни- особито према члановима сопствене породице. не звучи логично да су обичне јеретика спаљивали, а њиховог вођу поштедели и протерали, иако су њихови савременици на западу обично за њих смишљали најсуровије казне.

како онда протумачити део из његовог житија где се каже-
''..и он изобличи безбоштво њихово, и једне попали, друге разним казнама казни, треће прогна из државе своје, а домове њихове и све имање сакупив, разда прокаженим и убогим. учитељу и начелнику њихову језик уреза у грлу његову, што не исповеда Христа, Сина Божијег. књиге његове нечастиве спали, и изагна га, запретив да се никако не исповеда нити спомиње триклето име''?!
ово ''попали'' остаје недоречено- да ли их је спаљивао на ломачи (што је нелогично ако се има на уму ово горе) или је можда само попалио њихове домове и окупљалишта?

одредбе из Душановог законика где стоји-
''и ко рекне бабунску реч, ако буде властелин да плати сто перпера, ако ли буде себар, да плати дванаест перпера и да се бије штаповима.''
говори о особитој благости Немањића према јеретицима. казна је предвиђена само за проповеднике, а не и за обичне следбенике. па чак и таква- остаје необично блага, ако се има на уму пракса у западним земљама тог времена.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.