- Poruka
- 4.865
ma samo sam htio pitati kako se na tvom dijalektu kaze " kak si kaj ? "
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
pazite ovako- kada cujem ljude koji zive preko deceniju ovde a pricaju sa naglaskom oklen su dosli ili pricaju srpski veoma tesko automatski mi se namece zakljucak da nisu previse intelEgentni.a mozda gresim, mozda je samo rodoljublje i nostalgija u pitanju.
kako smo vecinom staticni tj zivimo vecinu vremena okruzeni ljudima koji govore poput nas tj imaju nas naglasak stvaramo polako predrasude prema drugima . sto je osoba iz udaljenijega kraja i naglasak ili dijalekt su joj drugaciji to nam on vise zazvoni u usima . da li i koliko procjenjujete tj dajete karakteristike ljudima na temelju dijalekta . bilo da je to govor seljaka ili cisto knjizevni .![]()
Jedino kad cujem "beogradski" (sto ce reci - sve na prvom slogu) akcenat dize mi se kosa na glavi i ukljucuju "antene za oprez", inace svi ostali naglasci i dijalekti doalze u obzir, - vojvodjanski me narocito smiruje, sumadijski mi se dopada, juznjacki se podrazumeva.
Jednostavno, ne verujem ljudima koji "udaraju u beogradske bandere", to je neki "trange - frange" izmisljeni naglasak i ruzna komunisticka navika da bi se naglasilo da su iz Beograda u odnosu na ostale.
da se kladimo da ce sada da postuje neko sa onim cuvenim: ti sigurno nisi iz Beograda, cim ovako mislis?![]()
kako smo vecinom staticni tj zivimo vecinu vremena okruzeni ljudima koji govore poput nas tj imaju nas naglasak stvaramo polako predrasude prema drugima . sto je osoba iz udaljenijega kraja i naglasak ili dijalekt su joj drugaciji to nam on vise zazvoni u usima . da li i koliko procjenjujete tj dajete karakteristike ljudima na temelju dijalekta . bilo da je to govor seljaka ili cisto knjizevni .![]()
utice naglaaasak...
meni licno smeta kada neko ne prica ispravno
Ali sta znaci ispravno?
Svi u skoli ucimo jezik i padeze, gramatiku. Dikcija je pak stvar podneblja, a ne nepoznavanja jezika ili daleko bilo, nepismenosti.
Stavise, meni smeta "beogradizacija" dikcije u mom sopstvenom gradu, kojom se sluzio jedan Stevan Sremac ili Bora Stankovic.
Камо пусте среће да већина стиче утисак по нагласку...иако је и то погрешно.
Већина се служи одјећом, обућом и фенси понашањем као критеријумом.
Moj naglasak su svi voleli i baš rekli, da im je sladak i skroz simpatičan način, na koji ja govorim ili izgovaram neke reči.Meni to nikada nije problem bio. To si šta si. Ništa smešnije, kada se opanak popapuči, pa zaboravi, odakle je pošao . Nemam tih problema. Ponašam se apsolutno prirodno; kome smetam zbog toga, taj mi ni ne treba.
![]()
Književni govor savladavamo ga tokom obrazovanja i poznat nam je, ali je zato regionalni govor pun iznenađenja.
U njemu se mogu čuti izrazi i poređenja koji su primer duhovitosti. Zato obožavam regionalizme kao formu izražavanja.
Lokalni govor daje pečat nekoj ličnosti, čini je autentičnom.
Od načina na koji govori o čoveku mnogo više odaje način na koji ćuti, na koji spava i na koji se smeje.
A zar nije cilj jezika da se razumemo. Nije bitno kako se kaze( naglasak), nego sta se kaze. Ne volEm bre formaliste. Inace zivim s j******* lektorom koji stalno besni na tv spikere, voditelje, novinare zbog pogresnog akcentovanja
tema je nasa percepcija...
- - - - - - - - - -
da.......
- - - - - - - - - -
Nije formalizam ako neko zeli da se lepo izrazava...
Ja smatram da je to bitno...
a lektorisati druge je pogresno...
svako ima pravo na ispoljavanje sebe na svoj nacin