Narodno pozorište u Subotici

Povratak

Zainteresovan član
Poruka
204
Kulturne tradicije Subotice su veoma duge, a centralno mesto u njima pripada pozorišnoj umetnosti odnosno – pozorištu. istorija pozorišnog života u Subotici vraća nas u 18 vek kad su, kako zapisi kazuju, postojala dva oblika pozorišnih igara: predstave odigravane u školama i one koje su priređivali nemački profesionalni glumci. Počeci pozorišnog života u Subotici vezuju se za 1741. godinu, kada je i odigrana prva pozorišna predstava u tadašnjoj Franjevačkoj Gramatikalnoj školi na hrvatskom jeziku. Prvi pismeni akt o izgradnji profesionalnog pozorišta u Subotici potiče iz 1793. godine. Odluku o gradnji pozorišne zgrade Magistrat grada donosi tek 1847. godine, a nova zgrada pozorišta je završena i otvorena 1854. godine. Na njoj je tada...
Pročitajte više i pogledajte slike pozorišta na upoznajsrbiju.co.rs

Pozoriste ne cine objekti to je jasno. Naravno ne moze se igrati u rusevinama kao sto se u rusevinama ne moze ni ziveti. No, kako god razmisljam a razmisljam, z\iva sam dusa, gledam ogroman objekat koji se gradi.....Sporo...Sve je to skupo a po mom misljenju za ovaj grad mozda pomalo i glamurozno. Po meni nepotrebno.Godisnje cetiri premijere. Ne znam koliko je prosek recimo nekog pozorista u Novom Sadu, Beogradu, Nisu..Volela bih da mogu da posetim neku kvalitetnu predstavu u svom gradu.....Nadam se da ce se napraviti i bolja saradnja sa pozoristima sirom Srbije......Da vidimo kako to drugi rade. Takodje, volela bih da znam, a ne znam koja su to velika glumacka imena u Subotici Drame na srspskom jeziku, posto njihove predstave gledam. Sve to treba imati u vidu kada pricamo o tradiciji......Za dobar i kvalitetan rad nekako ze najvise do sada spominjalo Decije pozoriste u Subotici....Cesto smo gledali kako su divne predstave odigrali i koliko puta su nagradjivanil.....Eto. od mene toliko.

Da bi pozorište povratilo nekadašnji renome, mora se nanovo stvarati navika kod građana da posećuju ovu instituciju, a to neće ići tako lako. Sigurna sam da je manje bitno šta je bilo ili kako će izgledati "zgrada", bitan je odabir repertoara i ansambla, tu, prevashodno mislim na glumce...Par "zvučnih" imena, par dooooooobrih predstava, da se narod privuče! Dok se igra sa "trećerazrednima", ništa od oživljavanja.

U potpunost se slazem sa tobom....Sushtina je tu bitna a ne gola forma......Kad sve to tako glamurozno bude gotovo, koliko cujem naj u Evropi da li ce i repertoar biti naj.......Da li ce i glumci biti takvi......Da li ce se traziti karta vise ...Aj pa videcemo .....Vazno je na kraju da u okviru te zgrade ne bude na kraju najposeceniji i najkvalitetniji Klub umetnika u kojem se uglavnom pije i jede na crtu.......Bilo bi to tuzno.....:pivce:

Back