Narodni obicaji - babine

Poruka
22.458
Drage buduce majke i majke, jedno pitanje:

Je l utvrdjeno zbog cega ovaj period traje 40 dana? Je l postoji neko naucno istrazivanje sa faktima ili je sve rekla, kazala, obicaji bla,bla..? Dakle neka strucna ekspertiza da to mora biti 40 dana?
Missim, nisam ginekolog ali volim i mogu da pogledam, pa zato pitam

Tema@ ti se tu zevzečiš, a naravno da postoji medicinsko utemeljenje, izguglaj peurperium.

Sto se zevzecim, evo Alisa nema pojma o tome a rodila i bila u babinama :D Fala na informaciji, sa'cu da se obrazujem :cmok:

- - - - - - - - - -

I jos sam primetio da mlade majke sve manje postuju te babine, cak i dete izvode ranije van, a o posetama da ne govorim
Pa to je stvarno za kritiku

pa cetres dana se proslavlja i od smrti pokojnika. ima to neke veze sa verom, sta ono bese u vezi cetres dana
Možda da porazgovaraš sa nekim ginekologom i dobiješ info šta se dešava sa telom žene u tom periodu, hormonska klacaklica, vraćanje organizma lagano u stanje pre porođaja...

- - - - - - - - - -

Zaista mi je jasno da neki muškarci nemaju veze sa vezom kada su ovi detalji u pitanju, ali kada vidim šta pišu ženske osobe zgražavam se, totalno neinformisane i nezainteresovane za potencijalne procese u svom telu, to je deo opšte kulture.

Možda da porazgovaraš sa nekim ginekologom i dobiješ info šta se dešava sa telom žene u tom periodu, hormonska klacaklica, vraćanje organizma lagano u stanje pre porođaja...

- - - - - - - - - -

Zaista mi je jasno da neki muškarci nemaju veze sa vezom kada su ovi detalji u pitanju, ali kada vidim šta pišu ženske osobe zgražavam se, totalno neinformisane i nezainteresovane za potencijalne procese u svom telu, to je deo opšte kulture.

:eek: Ajde

Sada možeš da zahtevaš lock, sve info si dobio :zkez:
oprostićeš mi što sam ti uništila temu, a nisam pisala o crvenom končiću oko ruke, belom luku ili krilima slepog miša (da, hvatam na šarm):prstic::ljub:)

- - - - - - - - - -

eh alta egona vi majke ste tu najgore

- - - - - - - - - -

40 dana? zar nije isus 40 dana lutao pustinjom?
Ne znam o čemu ti to macane...Kakvi su te Isusi spopali
Pričala sam o stvarima koje se uče kao deo opšteg obrazovanja.

Sada možeš da zahtevaš lock, sve info si dobio :zkez:
oprostićeš mi što sam ti uništila temu, a nisam pisala o crvenom končiću oko ruke, belom luku ili krilima slepog miša (da, hvatam na šarm):prstic::ljub:)

Ma nisi ti to namerno uradila, to je jace od tebe..:malav:

Nego svi smo imali biologiju u osnovnoj, srednjoj skoli i ucili smo fizionomiju tela ali ti detalji su nadgradnja, mnoge zene sire noge x puta pa tek kada ostanu trudne to nauce. Ne verujem da na ginekoloskom pregledu ginekolog prica o babinama pre trudnoce ;) Dobro, mozda gresim :)

- - - - - - - - - -

Da li ovime hoćeš da kažeš da si deda? :zkez:

:kez: jezik pregrizla :malav: zena od zeninog brata

...babine su pitanje obicaja a obicaji su neretko prevazidjeni danas...sto je i normalno, vreme ide napred a ne nazad...

...obicno je sest nedelja potrebno da se telo dovede u normalu, da se beba navikne (moji su se kleli da sam prvih sest nedelja samo plakala a posle sam se nekako "otrgla", kako oni to nazvase), kao i nakon gubitka, oko mesec i po do dva je potrebno da nekako iz neverice predjes u suocavanje...od tako krupnih stvari pa do banalnih, dijeta obicno daje rezultate nakon mesec i po, novi rezim ishrane obicno popravlja krvnu sliku nakon mesec i po (Englezi rade emisiju o tome)...verovatno su stari u davna vremena gledali oko sebe, zakljucili da je potrebno sest nedelja za mnoge stvari i to sproveli u obicaj...u tvom slucaju u babine...

Back