Narode zanima me nesto !!!!!

dejannn

Iskusan
Poruka
5.717
Zanima me na ovih hladnih dana kad je jedan dan bilo -29c u Novom Sadu, u kakvom je stanju bilo ulje u automobilima koji imaju mineralno ulje, vecina se smrzava na 25c pa i manje,kakva ostecenje motor ima i ostali delovi kad ne mogu da se podmazu, to je kao da si ostao bez ulja,

Poslednja izmena:
Zanima me na ovih hladnih dana kad je jedan dan bilo -29 u novom sadu, u kakvom je stanju bilo ulje u automobilima koji imaju mineralno ulje, vecina se smrzava na 25 pa i manje,kakva ostecenje motor ima i ostali delovi kad nemogu da se podmazu, to je kao da si ostao bez ulja,
Uplalish auto i ostavish ga tako da radi jedno minimum pola sata i ne dajesh niposto gas.Sve dok motor nema opterecenje nece se ostetiti.

Kad je u motoru gusto ulje, treba ga redovno paliti. Ako nisi vozio auto par dana i vise, bolje da ga uteras negde u toplo i sacekas da se ugreje, a onda svaki dan provozaj auto i nece biti problema. Naravno, ne siluj auto prilikom hladnog starta! Ovo vazi za sva vozila, ne samo za ona sa gustim uljem. Najveca greska je da skroz hladan auto turiras da bi se zagrejao. Tu su gresku ranije mnogi pravili. Kad je hladan , neka radi na malom broju obrtaja, motor ce se manje ostecivati tako.

Bas tako, krenes sa sto manjim brojem obrtaja dok se motor ne zagreje i ulje se opusti. Manje obrtaja znace manje pokreta klipova i cega vec, samim tim i manja potreba za podmazivanjem. Na manjim obrtajima je i manji pritisak u motoru, pa ulje koliko - toliko uspeva da se provuce i da koliko - toliko podmazuje. Kad se zagreje, onda se lagano vraca u normalu.

Ja sam vozio auto sa uljem 15w40, pa mi je drugi auto zahtevao 10w40, a sad 5w40, tako da mogu da kazem da se bas primecuje razlika medju navedenim. Ustvari, 10w40 mi je ostavilo utisak malo boljeg (tecnijeg na niskim temperaturama) od 15w40, ali zato ovo 5w40, koje je 100% sintetika, na -25, cim upalim auto, odmah nekako motor lako radi. Bas se oseti kako lepo klizi, nema uticaja hladnoca. Bar se kod mene ne oseca.

Back