napuštena mesta

odlicna tema dee
ebi ga, mene od takvih mesta hvata tuga.. u mojoj dedovini sve spaljeno poruseno, a znam ko je ziveo u tim kucama.. i skola, sto kaze antigona.. ostale rusevine, dece vise nema niti ce ih biti..
ovde, u indjiji, pao zestok grad pre nekoliko godina, sve crepove polupao.. (ispravka, na svim kucama bar po neki) sada, kad setam gradom, tacno vidim koje kuce su napustene.. na njima crepovi nisu obnovljeni.. J, kad setamo, kaze: ti i tvoji crepovi.. tuzno mi i kad prodjem kraj kafane "japanski cvet", niko crepove ne obnavlja.. tu sam pravio oprostajno.. sin gazdarice bio moje godiste, druzili smo se.. poginuo u saobracajci.. dozivi sudar, on i jedna devojka koja mi je isto bila draga, i dodje hitna, pokupi ih, a onda i hitna napravi saobracajku.. nisu preziveli ni on ni devojka..
a u nekim od tih kuca verovatno zive starci bez sredstava i snage da crep obnove i cekaju kad ce im se kuca sruciti na glavu

Melanholicna tema
Takva mesta cak I ako nisam nicim vezana vuku neku nostalgiju u sebi..I neku tugu
Ona za koja sam vezana, a napustena su vrate me emocijom u taj period
Prvi razred osnovne sam provela u pionirskom gradu
Pre neki dan posle mnogo godina prosetam tuda sa psom I vidim propale zgrade u sred sume od kojih su ostali samo memljivi kosturi bez stolarije..I padne mi na pamet kako bi od tih napustenih kucica koje imaju oko 100m2 mogli adaptacijom da se naprave lepi domovi u sred sume
IMG_20191028_105459.jpg

Да
imaju neku svoju čaroliju, bar što se mene tiče

ako i vi to mislite, izvolite dajte doprinos temi
ako slikate - okačite
ako već imate slika na tu temu- okačite
ako nađete na netu nešto što vam se dopada - okačite
ako želite da pričate na tu temu - pričajte
ako nema zainteresovanih onda ništa
ako je bilo može lock
Да је памети у овој земљи као што није, таква места би била искоришћена а не би се додатно уништавале зелене површине за изградњу нових објеката.
Очајна сам због овога што нам раде и боље да не дужим даље.

Ponekad smo za BG isli preko Novog Sada, jer su neki delovi stvarno lepi. Ono sto mi je zao je to sto sam videla puno starih, predivnih, ali oronulih, kuca iz doba Secesije, koje propadaju, a takav su dragulj. Steta sto se to ne renovira. Znam da kosta puno, ali opstina grada bi trebala da se potrudi da takve istorijske gradjevine sacuva.

Да
Да је памети у овој земљи као што није, таква места би била искоришћена а не би се додатно уништавале зелене површине за изградњу нових објеката.
Очајна сам због овога што нам раде и боље да не дужим даље.

Znam primer gde je lepo i jeftino ukrašeno.
Na niškoj tvrđavi se već godinama održava jazz festival.
U samom dnu tvrdjave, na putu ka tehničkim fakultetima, se nalazi ceo niz napuštenih i ruiniranih starinskih kuća od kojih se mnoge drže na stubovima ili imaju gole zidove, bez krovova i prozora. Grad je dao dopuštenje da se te kuće oslikaju u stilu festivala pa su sada (ili bar su takve bile kada sam bila u prilici da ih vidim), kao iz filmova izašle. Šarene sa crnim siluetama u džez stilu, kontrabasima, klavirima, izduženim ženskim figurama koje plešu, nekom slikarskom radionicom...onako izolovane sa mladim, razbarusenim ljudima unaokolo, veoma fotogenicno izgledaju.

Ponekad smo za BG isli preko Novog Sada, jer su neki delovi stvarno lepi. Ono sto mi je zao je to sto sam videla puno starih, predivnih, ali oronulih, kuca iz doba Secesije, koje propadaju, a takav su dragulj. Steta sto se to ne renovira. Znam da kosta puno, ali opstina grada bi trebala da se potrudi da takve istorijske gradjevine sacuva.

Novi Sad je istrpeo (i još uvek trpi) užasan urbicid.
Porušene su trščare koje su bile pod zaštitom da bi galens napravio kraljev park.
Porušena je zgrada komunalne banke, sklonjen grob porodice Černazi i spomenik Jermenima da bi galens napravio pupinovu palatu.
Vidite vi ovu lepoticu, naravno da joj je bilo mesto usred starog jezgra grada

large-Screenshot_20190808-204543_Samsung%20Internet.jpg

Nemojte misliti da taj continental gore ne svetli, o svetli i te kako, da neko slučajno ne pomisli da prvorođeni nije uspeo da dovede continental u srbiju.

Porušene su trščare koje su bile pod zaštitom da bi galens napravio kraljev park.
Porušena je zgrada komunalne banke, sklonjen grob porodice Černazi i spomenik Jermenima da bi galens napravio pupinovu palatu.

Nemojte misliti da taj continental gore ne svetli, o svetli i te kako, da neko slučajno ne pomisli da prvorođeni nije uspeo da dovede continental u srbiju.
Страшно је шта су нам урадили од града.
Слава сам на Лиман и она Променада ми изазове благи слом живаца када год прођем. Као и онај Ада мол у БГ. Не могу да схватим људе који ту улазе и удружено и јединствено не бојкотују такве идеје.
У НС је светао пример Свилара на Подбари. Од ругла је направљен леп изложбени простор са концертном салом.

Strahno. Videla sam par urbanistickih promasaja (izmedju ostalog i to cudo u staklu) i pitam se ko i kako odlucuje da se takve stvari rade? Kakva je procedura? Jer sve deluje nekontrolisano i bez ikakvog plana.

Back