Naplata prolaska kroz nacionalni park Tara

Paula

Wignerova Prijateljica
VIP
Poruka
42.511
Uveli su da ljudi koji decenijama žive tamo, imaju svoju stoku itd moraju da plaćaju što prolaze kroz planinu na kojoj su odrasli.

Na šta to liči?

Da li će im neko stati na put? A zamilite kada posle to preduzeće privatizuju kao što se priča da će? Da li uopšte mogu da privatizuju nešto što je "nacionalni" park?

Može li neko da objasni o čemu se ovde radi?

Krenuli su da naplaćuju boravak u nacionalnim parkovima.. skoro kada smo bili u nacionalnom parku Đerdap, na planinarenju, svako je platio negde oko 300 din. Ukoliko se taj novac troši za održavanje nacionalnog parka, koji je recimo proglašen još 1975, ali se tek od skoro naplaćuje, to bi bilo i ok , samo mi nije jasno kako je taj park funkcionisao svih ovih 50 godina i bez naplate? Međutim, iako će se tim novcem nešto posebno tu održavati, praviti.. mada nemam ideju šta, meštani bi morali imati prolaz kroz svoju planinu. Očekujem da se to reši, inače je velika nepravda.

Kome ta planina pripada ako ne ljudima koji tu žive ??

Takođe i planinarima ! Znači, održavanje staze, neko je sve te staze iscrtao za šetnje, a to nije bio nacionalni park već planinari. Takođe, kada planianri prolaze kupe svo smeće ako je neko slučajno bacio. U tom nacionalnom parku Đerdap sve je isto kao pre, priroda kao pre, staze kao pre, oni i ne smeju menjati prirodu i izgled, zanima me gde odlazi tih 300 din po čoveku koji tuda prođe? Eto za našu ekipu od nas 30 zaradili su već 9000 din.

Meni samo nije jasno, oće li oni rasprodati sve planine pa moramo još da plaćamo nekome taksu za planinarenje po njima? Taksa za Homolje, Kučaj, Staru planinu, Suvu, Rtanj, mislim kako će to da ide? Šta će biti sa planinama ako neko hoće da ih kupi? Može li to uopšte? I šta bi značila privatizacija nekog nacionalnog parka?

Svašta ljudi vole, svašta kupuju... ovode je postalo Diznilend.

Ja sam čula da je neke delove Kučaja kupio čovek.. ranije se moglo ići na lkampovanje na jednom mestu, sad ne.
Dakle, kada bih bila blesava i htela da kupim neku planinu, bili to moglo? Imam celu planinu za sebe.

Eto ja bih taj Kučaj recimo .. divljina.. puno divljih svinja, vukova, srna,.. sve bi bilo moje !

Krenuli su da naplaćuju boravak u nacionalnim parkovima.. skoro kada smo bili u nacionalnom parku Đerdap, na planinarenju, svako je platio negde oko 300 din. Ukoliko se taj novac troši za održavanje nacionalnog parka, koji je recimo proglašen još 1975, ali se tek od skoro naplaćuje, to bi bilo i ok , samo mi nije jasno kako je taj park funkcionisao svih ovih 50 godina i bez naplate? Međutim, iako će se tim novcem nešto posebno tu održavati, praviti.. mada nemam ideju šta, meštani bi morali imati prolaz kroz svoju planinu. Očekujem da se to reši, inače je velika nepravda.

Ideja je da zaposleni imaju platu..Posto nema industrije ,mora nesto.. Tako su u BGDu zaposlili hiljade ljudi u parking servisu. Ovde ce to biti rendzeri,cuvari nac .parka. Bar 100-200 ljudi ce dobiti posao u samoodrzivom nac. parku. Do sada bili na budzetu. Sto vise zaposlenih ,lakse za drzavu. Inace to je prvi u Srbiji radio Kusturica koji je to video u svetu.

Pa Kusturica naplaćuje deceniju-dve na magistralnom putu koji vodi ka graničnom prelazu BiH, Sarajevu... 😁 Šta je gore od toga?

A ovi na Tari nisu naplaćivali vozilima sa lokalnim tablicama (UE, BB). Bar je tako bilo prošle godine, jedino ako nešto nisu skoro izmenili.

Poslednja izmena:
Uveli su da ljudi koji decenijama žive tamo, imaju svoju stoku itd moraju da plaćaju što prolaze kroz planinu na kojoj su odrasli.

Na šta to liči?

Da li će im neko stati na put? A zamilite kada posle to preduzeće privatizuju kao što se priča da će? Da li uopšte mogu da privatizuju nešto što je "nacionalni" park?

па немој се ѕачудити ако банда то учини

ево ти један пример:

моја бака по мами је узела крајем седамдесетих парче земље , мало парче викендицу направила малецку између бара и улциња. утјеха је у питању
у доњем дјелу тог насеља ближег плажи или београдском како га зову, још није било оно горе - ''новосадско'' ...па је убрзо то продала иузела већи плац горе у новосадском насељу неше почетком осамдесетих и направила је доље спрат а горе је мој отац ѕавршио...
углавном осамдесетих смо плаћали бандере па даспроводе струју...да да
па смо плаћали асфалтирање пута кроз улице... до плаже...па смо платили прављење амбуланте и поште!
и онда смо плаћали лекара у тој малој амбулантици који би тамо био преко лета ваљда само пре подне радним данима

то су биел осамдесете хеј....

али так оје било , ко те је терао рекли би они да идеш тамо и правиш викендицу у беспућу...

а онда дођем на плажу 1996 ил 1997 године и оп ла! ОГРАЂЕНА НАМ ПЛАЖА! овам одо стена мањи део је бесплатан а ова средина централни део се плаћа улаз!

ту побесним и уђем одгурнувши оног који ми је хтео наплатити улаз...
звали полицију...

да плаћам оно што смо плаћали и изградили ?
па крајем седамдесетих то је био запуштени крај .... каква црна утјеха средином сеедамдсетих ил крајем еј...

е видиш како су им дали ОБАЛУ у закупе , што не би шума могла ?

мислим не би смела ни требала али ако може да ти ОДУЅИМАЈУ ОБАЛУ што не би ово могли ?

не б исе ја бунио там оѕа обалу, да то неко ко фол уређује ту плажу од тих закупаца...али не то ради и даље чистоћа коју ми викендаши плаћамо!

а овај накупац убиро плодове...

тако ће и овде ако народ допусти

а не би требало дадопусти! јер то је српска земља српске шуме нану ли им! ови ће нам сву србију распродати...

Na šta to liči?

Ukoliko se ispravno secam, letos je usvojen zakon koji predvidja da javna preduzeca u vezi sa ocuvanjem prirodnih bogatstava (Srbijasume, Srbijavode...) budu prevedena u drustva sa ogranicenom odgovornoscu (DOO).

Istina je da bi to bio negde put u skrivenu privatizaciju, moguce su koncesije, moguci su ugovori sa privatnim licima, moguce je da preduzece promeni vlasnika, moguce je svasta. U pitanju je sporan zakon koji se u vise navrata povlacio i stavljao na glasanje. Na kraju balade je izglasan.

Ne znam sta se tacno na Tari desilo, ali pretpostavljam da je sa pomenutim u vezi.

Jeste, proverila sam sada...Djerdap je na listi, verovatno je u pitanju zakon koji sam spomenula.

Izvoli:)

https://n1info.rs/biznis/sedam-javn...-djerdap-i-fruska-gora-srbijavode-srbijasume/

Ukoliko se ispravno secam, letos je usvojen zakon koji predvidja da javna preduzeca u vezi sa ocuvanjem prirodnih bogatstava (Srbijasume, Srbijavode...) budu prevedena u drustva sa ogranicenom odgovornoscu (DOO).

Istina je da bi to bio negde put u skrivenu privatizaciju, moguce su koncesije, moguci su ugovori sa privatnim licima, moguce je da preduzece promeni vlasnika, moguce je svasta. U pitanju je sporan zakon koji se u vise navrata povlacio i stavljao na glasanje. Na kraju balade je izglasan.

Ne znam sta se tacno na Tari desilo, ali pretpostavljam da je sa pomenutim u vezi.
Bice kao u Grckoj,na 100 km. autoputa 4 naplatne rampe.Svaki investitor naplacuje putarinu na svom delu puta. Drzava dala pod koncesiju ili im dala da sami grade.nisu nista potrosili. Kod nas bar drzava uzima novac od putarine,put zaradjuje.
To vam je kad usluzni sektor nadmasi industrijski.

Bice kao u Grckoj,na 100 km. autoputa 4 naplatne rampe.Svaki investitor naplacuje putarinu na svom delu puta. Drzava dala pod koncesiju ili im dala da sami grade.nisu nista potrosili. Kod nas bar drzava uzima novac od putarine,put zaradjuje.
To vam je kad usluzni sektor nadmasi industrijski.

To je malo drugacija prica, zapravo postenija sa grcke strane.

Kod nas je putarina centralizovana, sto i nije bas fer jer se novac sliva u prestonicu dok je kod Grka (ako ne gresim i kod Makedonaca i Madjara) uredjeno tako da od svog dela puta putarinu ubira lokalna zajednica.

Decentralizacija je bolje resenje po mnogim pitanjima, retkost je kao kod nas da se sve sliva u jednu kasu.

Back