Ne mogu da se složim da je čitava krivica na nama.
Није, наравно, али већи је део наше кривице него што се жели признати. Кад кажем "наше" првенствено мислим на нашу елиту, а народ може бити само више или мање - одговоран, крива је, дакле, елита, посебно политичари.
U suštini, mi nismo previše bitni, bitni su ruski resursi- prirodna bogatstva.
Ми заиста нисмо превише битни, поготово у новије доба. Прецењује се наш "геостратешки положај".
Svaki rat se baš zbog toga vodio, a mi Srbi i Srbija smo se nekako uvek isprečavali na tom putu.
Дакле, опет мало више "легенда".
Na žalost, suviše je jak uticaj raznih obaveštajnih i tajnih služba na ovom prostoru.
Јак је свуда.
Mnoge odluke koje su bile fatalne po naš narod, nismo sami donosili, drugima je bilo lakše da žrtvuju nas, nego sami sebe.
Многе, да, али било је и наших фаталних одлука.
А, сем тих тзв. "великих" одлука, имали смо и имамо наше "мале", свакодневне грешке и глупости
Pa još je u udžbenicima za osnovnu školu, iz istorije, pisalo da je kovanica ''bolje rat, nego pakt- bolje grob, nego rob'' stigla iz Engleske....
Да, али су Мирковић и Симовић ипак били - Срби.
A narod je naivan, podložan raznim uticajima, zato je potrebno imati na vlasti nekog ko je u stanju da razluči šta je dobro za državu i narod, a šta nije.
Да. Народ је, ја то увек говорим, "маса", за обликовање. Али, кажем, на нашу несрећу, углавном смо имали лоше политичаре. То није проблем само задњих 20 или 60 година. На жалост, српска елита се баш није показала одговорном и свесном у задњих 200 година. После кнеза Милоша, заправо, можеш на прсте једне руке набројати одиста добре владаре и политичаре.
А управо је ту део одговора о данашњем "Образу", "1389" и осталима.
Na žalost, uticaj spolja je toliko jak, da smo mi od Karađorđevića uvek na vlasti imali ljude kojima to nije bilo primarni interes, već da odradi domaći zadatak.
Као што рекох малочас, и пре Карађорђевића.
Али, опет и то - није у питању само страни утицај. Треба само пажљиво проучити многе њихове потезе и понашање на - унутрашњем плану.
(Да ли су светске силе криве што су се, рецимо, краљ Милан и краљица Наталија онолико свађали, разводили, отимали за Александра као последњи клошари? Јел' неко други крив што је том истом краљу једнога дана само
дунуло да абдицира?

)
И, један пример, који је за мене парадигма: (а пошто је ово ипак пдф "Београд

):
Овај град није био у стању да уведе канализацију скоро - 30 година! (од прве идеје и предлога за увођење, 1880, до
првог дела мреже, 1905

).
За то време, од тих фамозних "спољних фактора", десио се само један рат, онај 1885. Српско-бугарски. Значи, то је искључива кривица разних
елита, и разних њихових нивоа, а не последица некакве "светске завере против Срба"

.