Напад "Двери" на Доситеја Обрадовића

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
ово је СРАМНО:

"Први духовни искорак и прво ванзаветно скретање из Предања Српског завета начињени су Доситејевим бекством из манастира (односно бекством из Светосавског завета у духовну туђину Запада). То је прва, духовна, антисветосавска и антизаветна револуција у историји српске нације. Дакле, први ударац (повратни рефлекс из туђине) ишао је у центар Српског завета – манастир. Био је то и остао образац ударца туђинског духа у сам корен српског националног идентитета: националну Цркву и Светосавски завет. Доситејев повратак у Отаџбину, као духовног странца и псеудопросветитеља, представља велику прекретницу која је кроз духовне плодове доситејевштине (од ванцрквености до атеизма) уграђена у темеље нововековне српске духовности. Тако светосавски дух и богослужбени Завет српске нације, кроз Доситеја и доситејевштину, до дана данашњег подносе искушење обрнутог преобраћеништва, протестантизације, позападњачења и тоталне националне негације и самоотуђења.

Бошко Обрадовић"

Колико је Доситеј био прогресиван интелектуалац за своје доба, говори чињеница да појам *нација* није ни постојао у његово доба у српском језику. Чак и у Јевропи његовог времена, за појам "нација" знали су само интелектуалци јер идеја *нације* тада се тек обликује. Националну револуцију међу Србима је покренуо нико други него Доситеј Обрадовић. Безобразлук и лаж је говорити о било каквом "националном осећању" у Срба пре великог просветитеља Доситеја Обрадовића. Тада прогресивну идеју *нације* управо је Доситеј донео међу Србе.
Доситеј Обрадивић долази на наше просторе и отвара Велику школу. То је био предуслов за Националну револуцију у Срба. Ако би судили по речима Бошка Обрадовића, тзв. "српског националисте", Доситеј је требао остати калуђер у манастиру.

БОШКОВА ЖВАКА о Светосављу у 18. веку је идиотска, и сраман нео-љотићевски памфлет, јер се идеја Светосавља развија тек у двадесетом веку, а на Богословском факултету у Београду.

Poslednja izmena:
zar nije njegova izreka : "Knjige braco, knjige, a ne zvona i praporci."
Inace je smesno kako bas komunisti se bune , isti oni koji su zatirali prosvetitelja i nacionalistu Dositeja i njegove ideje o Srpskoj naciji.

Није истина, лажеш, ја сам довољно матор и у уџбеницима у основној школи у социјалистичком самоуправљању ЈА САМ УЧИО О ДОСИТЕЈУ.
А и зашто би комунисти "затирали" неког ко је побегао из манастира, а да шири идеје просветитељства међу народом? Па то само љотама и клеру може да смета :hahaha:
Напротив, за време "злих комуњара" многе основне школе су носиле име Доситеја Обрадовића.
И Ђура Јакшић, који је био изопштен из СПЦ због критике понашања тадашњих попова, и који је подлегао под жандарским батињањем, добио је своје место у школама ТЕК ПОСЛЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА.
Као што је споменик на Газиместану направљен 1947ме, да има где да се народ скупља на Видовдан, а да то није црква, јер је Косовскик мит црква заправо УКРАЛА ОД НАРОДА (СПЦ заправо нема ништа нити са народном епском поезијом у којој је Косовски мит настао, нити са Видовданом који је као празник старији од хришћанства).
И, ако си мислио да су предратни скојевци били неписмени и идиоти попут следбеника псеудоверске и параполитичке секте "ДВЕРИ", грдно се вараш.

Poslednja izmena:
Вид’ како комуниста брани тековине буржоаске револуције. :mrgreen:

Буржоаска револуција у Француској је била позитивна у своје време; то је један од најзначајнијих и најпрогресивнијих догађаја у људској (политичкој) историји.
Тада је и уосталом и настала подела на "левицу" и "десницу".
Претпостављаш: буржоазија је тада била "левица" а "десница" - аристократија и клер.

ПС Као што су и Националне револуције на Балкану у 19.веку, као директан "дериват" Француске буржоаске револуције, биле позитивне.
Но, дверци су заправо у средњем веку, заједно са владајућом, тврдом ДЕСНОМ струјом у СПЦ.

Poslednja izmena:
Свака мода има своје време, ал’ оно прође пре или касније. Класика је вечна. ;)

Иначе, оно што вам промиче у овом саопштењу Двери је Доситејов покушај да фатализам, лењост, сујеверје, себичлук... лечи охолошћу, егоизмом, сујетом, таштином, гордошћу...

Poslednja izmena:
Чекај, зар дотични нису против ћопаве сотоне Вука и његових реформи? Човек би рекао да им је Доситеј по вољи, али ето, ни Доситеј није довољно чист већ је, шта друго, духовни странац.

Болест.

А нисам знао да су Двери против Вука Караџића, ја мислио да је против Вука онај познати ,,еуропејац", Светислав Басара...

Ево, шта о Вуку Караџићу каже велики ,,еуропејац" и баштиник ЕУ-вредности у Србији, Светислав Басара:

,,Тај родоначелник владајућих дрипаца , тај највећи разоритељ традиције , тај троноги хохштаплер , крив је зато што је у средиште културе поставио „слепачке нарицаљке Филипа Вишњића и Тешана Подруговића а језик простака и простачке умотворине прогласио идеалом коме треба тежити"

Тако да, друже Победоносцев, против Вука Караџића су ипак ,еуропејци" а не Двери. А ако је супротно, можеш ми уверити у то...

Вук? Вук, који је очистио српски речник, граматику и ортографију од руских утицаја? Вук је баук свој тој фели.

Вероватно најружнија особина православља је огољени анти-интелектуализам. Сви који политизују православље пате од исте бољке.

Вук? Вук, који је очистио српски речник, граматику и ортографију од руских утицаја? Вук је баук свој тој фели.

Вероватно најружнија особина православља је огољени анти-интелектуализам. Сви који политизују православље пате од исте бољке.

Па пази, ја вероватно, по теби, спадам у ту групу тих ,,задртих Православаца", ал видиш ја немам ништа против Вука. Напротив.

Колико се види, овде сам поставио цитат великог ,,еуропејца" (Хришћанина, протерстантског опредељења, то би ваљда требало да ти се свиди) Светислава Басаре о Вуку Караџићу... Дакле, о није рекао неки двераш, него један ,,еуропејац" Басара...

Како то коментаришеш?

Православље је против лажног интелектуализма, иза којег стоји гордост.

Православље је сасвим отворено против сваког интелектуализма, дакле интелектуализма као таквог. То је јасно из безброј примера који се стално понављају.

Чик нађи текст неког нашег или руског истакнутог теолога у ком се наука/световно знање/итд афирмативно помињу, где се духовност не поставља као антитеза интелекту, и сл.

- - - - - - - - - -

Па пази, ја вероватно, по теби, спадам у ту групу тих ,,задртих Православаца", ал видиш ја немам ништа против Вука. Напротив.

Колико се види, овде сам поставио цитат великог ,,еуропејца" (Хришћанина, протерстантског опредељења, то би ваљда требало да ти се свиди) Светислава Басаре о Вуку Караџићу... Дакле, о није рекао неки двераш, него један ,,еуропејац" Басара...

Како то коментаришеш?

Незаинтересован зам како за Басару, тако и за твоја виђења Басаре као протенстантског штагод. Потпуно неинтересантно.

Православље је против лажног интелектуализма, иза којег стоји гордост.

Него, Иване, шта ти мислиш о Вуку Караџићуз кад смо га већ поменули?

- - - - - - - - - -

Незаинтересован зам како за Басару, тако и за твоја виђења Басаре као протенстантског штагод. Потпуно неинтересантно.

Па он је такав ,,еуропејац", који о Православљу има мишљење врло слично овом:

Православље је сасвим отворено против сваког интелектуализма, дакле интелектуализма као таквог. То је јасно из безброј примера који се стално понављају.

Чик нађи текст неког нашег или руског истакнутог теолога у ком се наука/световно знање/итд афирмативно помињу, где се духовност не поставља као антитеза интелекту, и сл.

А мрзи Вука Караџића...

ово је СРАМНО:

"Први духовни искорак и прво ванзаветно скретање из Предања Српског завета начињени су Доситејевим бекством из манастира (односно бекством из Светосавског завета у духовну туђину Запада). То је прва, духовна, антисветосавска и антизаветна револуција у историји српске нације. Дакле, први ударац (повратни рефлекс из туђине) ишао је у центар Српског завета – манастир. Био је то и остао образац ударца туђинског духа у сам корен српског националног идентитета: националну Цркву и Светосавски завет. Доситејев повратак у Отаџбину, као духовног странца и псеудопросветитеља, представља велику прекретницу која је кроз духовне плодове доситејевштине (од ванцрквености до атеизма) уграђена у темеље нововековне српске духовности. Тако светосавски дух и богослужбени Завет српске нације, кроз Доситеја и доситејевштину, до дана данашњег подносе искушење обрнутог преобраћеништва, протестантизације, позападњачења и тоталне националне негације и самоотуђења.

Бошко Обрадовић"

Колико је Доситеј био прогресиван интелектуалац за своје доба, говори чињеница да појам *нација* није ни постојао у његово доба у српском језику. Чак и у Јевропи његовог времена, за појам "нација" знали су само интелектуалци јер идеја *нације* тада се тек обликује. Националну револуцију међу Србима је покренуо нико други него Доситеј Обрадовић. Безобразлук и лаж је говорити о било каквом "националном осећању" у Срба пре великог просветитеља Доситеја Обрадовића. Тада прогресивну идеју *нације* управо је Доситеј донео међу Србе.
Доситеј Обрадивић долази на наше просторе и отвара Велику школу. То је био предуслов за Националну револуцију у Срба. Ако би судили по речима Бошка Обрадовића, тзв. "српског националисте", Доситеј је требао остати калуђер у манастиру.

БОШКОВА ЖВАКА о Светосављу у 18. веку је идиотска, и сраман нео-љотићевски памфлет, јер се идеја Светосавља развија тек у двадесетом веку, а на Богословском факултету у Београду.
Ево новог доказа да су "Двери" лажни патриоти и смутљивци.

Речју: гомила глупости.

П. С.

Само плитке будале, злонамерници и нерадници, који сами у животу ништа корисно за Србију и своју околину и себе урадили нису, могу да мрзе и некритички пљују Вука и Доситеја, неуморне српске националне раднике.

П. С.

Само плитке будале, злонамерници и нерадници, који сами у животу ништа корисно за Србију и своју околину и себе урадили нису, могу да мрзе и некритички пљују Вука и Доситеја, неуморне српске националне раднике.

Ма Вук је био Србенда, велики човек и што ти кажеш неуморни национални радник...:ok:

П. С.

Usput i polupismeni, neobrazovani ljudi,.
Strashno je da te nebuiloze prolaze, ovi mladji ljudi, iako su i gimnaziju zvarsili ( ovaj vidim i fakultet i to jos filoloski) ocigledno nisu u skoli
nista ucili o Dositeju jer ko bi iole normalan mogao da pise ovakve gliposti?

Ja se secam da smo krv propljuvali studrajuci i pokusavajuci da razumemo Pismo ljubeznom Haralampiju koje smo danima na casovima
srpskog obradjivali i analizirali, Ali onda je jos bio komunizam. Tu je i Zivot i prikljucenija.
To se valjda uci u drugom gimnazije, odvano je to bilo, ali se secam tih casova kao da su juce bili. Nekako su me vise
privlacili od Njegosevih ( meni delom nerazumljivih) dela, iako nemaju veze jedan s drugim.

Како то коментаришеш?

Izvini molim te, ali koji je faktor Basara da se izjasnjava o Vuku? Doduse, mozes i ti, mozda je nekima to zanimljivo, ali to ima istu vaznost kao kad bih
ja rekla da ne volim jagode ili mrzim fudbal.
To bi bilo isto kao kada bi se neki kolumnista u nekim nemackim novinama izjasnjavao danas o recimo Braci Grim? Pa koga to zanima?

Back