Nakit od poludragog kamenja

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.757
Poludrago kamenje je dragoceno, retko i cenjeno kamenje.

Ono što je izuzetno jeste što je svaki kamen sam po sebi unikatan tako da ne postoje na svetu 2 ista komada nakita napravljena od njih.

Zašto su oni poludragi uopšte? Uglavnom je drago kamenje skuplje...Uglavnom...Može se naći granat koji je skuplji od nekih dijamanata.
Drago kamenje su dijamanti, rubini, smaragdi, safiri a sve ostalo spada u poludrago kamenje.

Takođe su im pripisivana mnoga magična i božanska svojstva, čak su i korišćeni u mnogim ritualima za zaštitu od negativnih sila, ali i zloupotrebljavani u magijske svrhe.

Meni su iskreno samo lepi :rumenko:

Da li ih imate, volite, nosite, kupujete?

178448932
1627540907783.jpeg

Meni je žao sto nisam kupila nakit od opala kada sam imala priliku...i ukoliko mi se ikada ukaže ponovo prilika....nadoknadiću :lol:
Nekako me najviše privlači Opal...nema objektivnog razloga...čak druge boje i možda više volim...ali...neobjašnjivo je to :lol:

Kažu o Opalu:

Hemijski sastav

Sadržaj vode kod opala je veoma promenljiv (4-20%). Može da sadrži primese Al, Fe, Ni, Co i drugih elemenata. Opal je amorfan, niskotemperaturni mineral koji se javlja u šupljinama i procepima u zemljinoj kori. Postoje tri različite vrste opala: opal dragi kamen (sadrži odsjaje vatre u sebi), žutocrveni vatreni opal (tako nazvan zbog svoje boje) i običan opal (koji se ponekad naziva poč).

Opšte osobine

Boje opala su bela, bež, crna, ružičasta, crvena, plava i lila koja se preliva u duginim bojama. Može biti proziran i bezbojan, obično je malih dimenzija i staklastog sjaja. Običan opal-poč, retko je proziran, često je obojen, može u sebi imati inkluzije i koristi se kao podloga za dragocenije vrste opala. Vatreni opali uglavnom dolaze iz Meksika i često se seku i facetiraju kao drago kamenje. Opal sa odsjajem vatre u sebi je dragulj, on ima unutrašnju igru svetlosti i najbolji primerci dolaze iz Australije. Zbog prisustva vode opal može da dehidrira ukoliko se izloži toploti, veoma je porozan.

Poreklo imena

Ime opal potiče od latinske reči opalus, što znači drago kamenje.

Nalazišta

Opal se najčešće sreće u Australiji, SAD-u, Meksiku, Peruu, Brazilu, Kanadi i Hondurasu. U Srbiji se javlja običan opal u okolini sela Bare kod Stragara, na Fruškoj gori, Golešu, okolini sela Ba kod Ljiga i u Lecko vulkanskom kompleksu.

Značenje

Opal je kamen zaštite, vernosti i odanosti. Vatreni opal je bio cenjen još u drevnim vremenima u Indiji i Pakistanu. Maje i Asteci su ga koristili u mozaicima i u ritualima, zvali su ga kamen rajske ptice.

Kristaloterapijska primena

Jedan od najosetljivijih kamenova koji upija negativnu energiju i tako štiti onog ko ga nosi. Mentalno donosi lakoću i spontanost, podstiče interesovanje za umetnost. Zavodljiv kamen koji intenzivira strasna i emotivna ljubavna stanja, pomaže nam u traganju za pravom ljubavlju. Jača volju za životom, jača pamćenje, optimizam, pomaže u otklanjanju stresa i depresije. Čisti krv i bubrege, reguliše nivo vode u organizmu.

Za ljude rodjenje u Oktobru.

2fcc2e8f2a724701b29b79785fa766bf.jpg

(kristalgrad.co.rs)

Poslednja izmena:
Žad

Hemijski sastav​

Žad je kombinacija žadeita i nefrita. Žadeit je natrijski alumosilikat, a nefrin je po sastavu sličan žadeitu, samo sadrži magnezijum umesto aluminijuma.

Opšte osobine​

Čist žad je bele boje, ređe je bezbojan, žad promenljivog sastava je svetlozeleni, plavičasti do plavičasto sivi, a sasvim retko su ljubičasti ili ružičasti. Žad je prozračan do providan, staklastog sjaja.

Nalazišta​

Žada ima u Kini, Rusiji, Egiptu, Meksiku, Kanadi i SAD-u.

Značenje​

Žad je simbol mira, sreće i prosperiteta. Veruje se da donosi dug i plodonosan život. U Kini je žad bio izuzetno cenjen još pre 5000 godina, jer se smatralo da je to kamen ljubavi.

Kristaloterapijska primena​

Žad privlači sreću, prijateljstvo i pomaže u ostvarivanju želja. Žad je kamen ravnoteže i isceljenja, smiruje nervozu i emocije zasnovane na strahu. Čini da poslovi budu manje komlikovani i motiviše na rad. Pozitivno utiče na bubrege, nadbubrežnu žlezdu, kukove i slezinu. Zeleni žad umiruje i usmerava energiju u konstruktivnom pravcu.

b8d2adb98a657fcce31e15c17bbdac34.jpg

(kristalgrad.co.rs)

Ametist

Hemijski sastav​

Ljubičasti varijetet kvarca. Boja ametista je uslovljena uglavnom nečistoćama gvoždja i specifičnim odnosom jedinjenja gvoždja i aluminijuma, ali se precizno još ne zna zašto je ljubičaste boje. Sastavljen je od lamela levog i desnog kvarca, zato se lako lomi. Zagrevanjem ametist prelazi u žutu strukturu citrin, ili zelenu-ozelenjeni ametist.

Opšte osobine​

Ametist predstavlja najpopularniju varijantu prirodno obojenog kvarca. Boja ametista može biti ljubičasta od tamne purpurne do svetle nijanse lavande. Providan i u različitim veličinama. Najćešće se javlja u kristalima, samostalno, u druzama, u geodama.

Nalazišta​

Ametist je vrlo rasprostranjeni mineral, najćešće je u sastavu vulkanskih stena. Najveća nalazišta su Brazil, Rusija, Urugvaj, SAD, Šri Lanka. U Srbiji ga ima u Lecko vulkanskom kompleksu.

Značenje​

Duhovni kamen, umirujućeg dejstva, antistres. Kroz istoriju ametist se koristio za izradu nakita, a Rimljani su ga koristili kao kamen za brzo trežnjenje.

Jedan od najduhovnijih kamenova. Odnosi se na sfere filozofije, vere, intuicije. Donosi ljubav i svetlost u okruženje. Tera crne misli i strahove, umiruje. Poboljšava proizvodnju hormona, uskladjuje metabolizam, leči glavobolju.

Ametist-Crystal-cluster-Natural-Amethyst-quartz-vug-plating-Gemstone-Flower-Crystals-Healing-50-500g.jpg_Q90.jpg_.webp

(kristalgrad.co.rs)

Roze kvarc

Hemijski sastav​

Varijetet kvarca ružičaste boje. Poreklo boje ove varijacije kvarca još uvek je predmet istraživanja. Ranije se smatralo da boja potiče od primesa titana, gvožđa ili mangana, ali su istraživanja pokazala da je za pojavu roze boje odgovorno prisustvo nekog drugog vlaknastog minerala.

Opšte osobine​

Roze kvarc je najčešće neproziran ili poluproziran, a veoma retko transparetan. Masnog je sjaja. Retko se javljaju kristali roze kvarca, uglavnom je u agregatima različitih veličina.

Nalazišta​

Roze kvarca ima na Madagaskaru, u južnoj Africi, Brazilu, SAD-u i u Indiji.

Značenje​

Roze kvarc je simbol nežne ljubavi i lepote, podstiče opraštanje i prijateljstvo. Lekovito deluje na celo telo, naročito na srce i krvotok. Roze kvarc je kamen Venere. Drevni Egipćani su smatrali da usporava starenje.

Kamen ljubavi, umiruje, diže samopouzdanje i tera sumnje i ljubomoru. Roze kvarc leči depresiju, nesanicu, seksualne probleme, poboljšava i povećava plodnost. Regeneriše kožu, sprečava boranje i omogućava lep ten. Pobuđuje nežna osećanja, te tako privlači ljubav u okruženju. Pravi posebnu harmoniju kojom odiše onaj ko ga nosi. Jača vaskularni sistem, srce, pomaže kod problema sa plućima i grudima.

ad99f3c4e6f9cd905f420872b93293c0.jpg

(kristalgrad.co.rs)

Meni je žao sto nisam kupila nakit od opala kada sam imala priliku...i ukoliko mi se ikada ukaže ponovo prilika....nadoknadiću :lol:
Nekako me najviše privlači Opal...nema objektivnog razloga...čak druge boje i možda više volim...ali...neobjašnjivo je to :lol:
Kad budeš kupovala nešto od opala obrati pažnju da li je u pitanju stvarno opal ili opalit.Sigurno znaš za onaj beli-mlečasti opalit koji je ustvari samo bojeno staklo,ali ima i mnogo "zanimljivije" varijante od epoxy smole sa raznim šljokicama,folijama i mica prahom koji znaju da izgledaju kao prirodni opal na prvi pogled

Kad budeš kupovala nešto od opala obrati pažnju da li je u pitanju stvarno opal ili opalit.Sigurno znaš za onaj beli-mlečasti opalit koji je ustvari samo bojeno staklo,ali ima i mnogo "zanimljivije" varijante od epoxy smole sa raznim šljokicama,folijama i mica prahom koji znaju da izgledaju kao prirodni opal na prvi pogled
ne znam :rumenko:
taj opal sam vidjala u tolikoooooooooooo boja...uopste kako neko moze biti siguran u autenticnost opala kada kupuje?

ne znam :rumenko:
taj opal sam vidjala u tolikoooooooooooo boja...uopste kako neko moze biti siguran u autenticnost opala kada kupuje?
paaa nisam neki ekspert,ali prvi znak da je u pitanju opalit je obično cena,jer je prirodni opal malo skuplji,al to nije neka garancija... ono ako je mlečasto-beo,nema nikakve zanimljive šare nego se samo presijava u raznim bojama onda je garantovano bojeno staklo...a epoxy je mnogo mekši i lakše na njemu ostaju tragovi od grebanja...a malo je i lakši.

paaa nisam neki ekspert,ali prvi znak da je u pitanju opalit je obično cena,jer je prirodni opal malo skuplji,al to nije neka garancija... ono ako je mlečasto-beo,nema nikakve zanimljive šare nego se samo presijava u raznim bojama onda je garantovano bojeno staklo...a epoxy je mnogo mekši i lakše na njemu ostaju tragovi od grebanja...a malo je i lakši.
uhh onda lako covek moze da plati plastiku skupo... :( mislim bilo koji poludragi kamen...ametist, zad...
Onda kupovati samo u zlatarama? A na putovanjima po standovima?

uhh onda lako covek moze da plati plastiku skupo... :( mislim bilo koji poludragi kamen...ametist, zad...
Onda kupovati samo u zlatarama? A na putovanjima po standovima?
pa gle,tu nemaš neku veliku garanciju kad kupuješ nakit na štandovima da li stvarno dobijaš pravi polu dragi kamen ili bojeno staklo(a u slučaju gorkogh kristala i nebojeno)...mada obično može da se provali po tome što prirodno polu drago kamenje ima po neka nesavršenstva

Tirkiz

Opšte osobine​

Boja tirkiza je od plavo-zelene do zeleno-plave. Neproziran je i voštanog sjaja.

Nalazišta​

Tirkiza ima na Tibetu, u Kini, SAD-u, Meksiku, Egiptu, Peruu i u Italiji.

Značenje​

Tirkiz je kamen istine, zaštite i pročišćenja. Tirkiz je u mnogim civilizacijama smatran mostom između neba i zemlje.

Tirkiz je kamen koji daje snagu i pročišćuje. Štiti od zagađenja u okruženju. Smiruje nerve, tremu za javni nastup i pomaže kreativno izražavanje. Ublažava giht, infekcije i grčeve. Važi za kamen privlačenja bogatstva.

2b7d1291824cd5cf1e06cbcb5ec8d86c.jpg

(kristalgrad.co.rs)

Back