Гамбино
Elita
- Poruka
- 16.790
Ову тему ћемо посветити највећих светским борцима против исламизације.
Ја бих тему отворио легендарним Вождом.
Ђорђе Петровић Карађорђе
http://sr.wikipedia.org/sr/Карађорђе_Петровић
Аустро-турски рат и повратак у Србију
Пред крај Аустријско-турског рата, 1787. године, код нас познатијег као Кочина крајина, Карађорђе почиње да ратује на страни Аустрије против Турака. Као подофицир ратовао је не оклевајући да се огледа са непријатељем и убија угледне турске јунаке. Средином 1791. закључује се мир, Карађорђе добија унапређење и медаљу за храброст и одмеће се у хајдуке, где предводи велику хајдучку дружину. До опадања хајдучије долази 1793/94. године и Ђорђе се повлачи и живи мирно са породицом у Тополи.
Вечна слава Вожду.
Ја бих тему отворио легендарним Вождом.
Ђорђе Петровић Карађорђе
http://sr.wikipedia.org/sr/Карађорђе_Петровић

Аустро-турски рат и повратак у Србију
Пред крај Аустријско-турског рата, 1787. године, код нас познатијег као Кочина крајина, Карађорђе почиње да ратује на страни Аустрије против Турака. Као подофицир ратовао је не оклевајући да се огледа са непријатељем и убија угледне турске јунаке. Средином 1791. закључује се мир, Карађорђе добија унапређење и медаљу за храброст и одмеће се у хајдуке, где предводи велику хајдучку дружину. До опадања хајдучије долази 1793/94. године и Ђорђе се повлачи и живи мирно са породицом у Тополи.
„Двије ‘иљаде турскијех глава набисмо на коље. Глава је било још, ал' коља нестаде... Потом Вожд крсташ бајрак на тврђаву изнесе...“
Наполеон о Карађорђу
На питање ко је највећи војсковођа француски император Наполеон је одговорио: „Лако је мени бити велики с нашом искусном војском и огромним средствима, али далеко на југу, на Балкану, постоји један војсковођа, изникао из простог сељачког народа, који је окупивши око себе своје чобане, успео без оружја и само трешњевим топовима, да потресе темеље свемоћног османлијског царства и да тако ослободи свој поробљени народ. То је ЦРНИ ЂОРЂЕ и њему припада слава највећег војсковође!
Вечна слава Вожду.