Najveća divljaštva svih vremena

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Гледам овај „План града с обиљеженим оштећењима у агресији Југославенске армије, Срба и Црногораца на Дубровник 1991 - 1992 године” и видим да је обиљежено и оштећење које сам ја проузроковао. Наиме, током тога што ви зовете троструком агресијом (ЈНА, Срби па још приде и Црногорци) дошло је до раскида једне љубавне везе на дубровачким улицама... Боцу непопијеног пива коју сам тада имао у руци заврљачио сам у најближи зид... и то је, видим, уредно уцртано као оштећење.

Pa Dubrovačka Republika bila je hrvatska država. Jedan narod može imati više država. Na Apeninskom poluotoku bilo je u srednjem vijeku mnoštvo malih država, pa su opet svi Talijani.

jeste ali zaboravljash da u Dubrovniku nisu svi bili rvati
kao shto ni u rvatskoj nisu svi bili rvati dok niste etnichki ochistili drzhavu...
dakle, na tovm mestu, ja bioh cutao, i pokrio se ushima...
znash, postoje stvari od kojih chovek treba da se stidi...

To što vas dvojica prigovarate postavljaču teme, od sekundarne je važnosti; prije nego što se ikakva diskusija može razviti, treba utvrditi koje su temeljne postavke onoga ko je diskusiju otvorio i vidjeti posjeduju li one činjenične podatke.

Kao što sam već napisao u porukama na prvoj strani, Ateist je na temi predočio svoju tvrdnju na osnovu u biti netačnih informacija. U takvom smislu, apsurd je jednostavno diskutovati o nečemu što nije istina.

Poslednja izmena:
Nije bitno koliko je grad stradao. Baciti papirić na grad kao što je Dubrovnik divljačko je ponašanje, a kamoli granatu. Naravno da Dubrovnik nije mogao biti srušen kad nije osvojen, napadači nisu ušli u njega.
Подржавам те, само настави тако оштро. Сви они који годинама бацају папириће по дубровачким улицама су најдивљачкији дивљаци. Стрељајте их, имате за свједоке сву силу дубровачких шковацина који за њима чисте свакога дана. И будуте непоколебљиви, они су много опаснији јер су освојили Дубровник, наиме, ушли су у њега.

U Dubrovniku i u Hrvatskoj uvijek su svi bili Hrvati.

ma nije valjda!?
a moj otac, deda, pradeda, chukundeda...mi smo Srbi nismo hrvati sinak...
to shto bi ti voleo da je drugachije nije...
jer tvoja logika kazhe da ako se neko roidi u rvatskoj on je rvat,
a to je isto ko da kazesh da ako si se rodio u shtali, onda si vo,
shto nesumnjivo sa takvim nachinom razmishljanja jesi...
a usput, moj deda nije rodjen u rvatskoj vec u austrougarskoj, kao i oni pre njega,
a svi su redom bili Srbi...
otac mi je rodjen u Jugoslaviji...
kao verovatno i tvoj, kao verovatno i ti, ali si previshe ogranichenih mantalnih kapaciteta
da shvatish bilo shta od toga shto ti ja pricham...

Paljenje aleksandrijske knjižnice 642.

Ni ovo ti nije baš istinito. I ovo je jedna od izmitologizovanih predstavi prošlosti, u skorije vrijeme osobito popularna zbog (i radi) islamofobije.

Malena biblioteka bez izuzetnog značaja koju su navodno 642. godine Arabi uništili - ukoliko se takav događaj čak uopšte i odvio, jer se manje-više razmatranja kreću ka tome da je u pitanju greška u izvorima (prvi put se pominje preko polovine milenija nakon događaja koji bi navodno trebalo da opisuje) - uopšte nije ista ona čuvena Aleksandrijska biblioteka, koja je već dosta ranije bila uništena (inače, jedni od vinovnika bi trebali bili i hrišćani :mrgreen: ; istorija je puna situacija koje prikazuju kako prava istina ne samo da nije onakva kakvo je široko rasprostranjeno uvjerenje u laika, već čak i sušta suprotnost. Ironije li :) ).

Poslednja izmena:
Dubrovnik je oduvijek bio hrvatski.
Pa Dubrovačka Republika bila je hrvatska država. Jedan narod može imati više država. Na Apeninskom poluotoku bilo je u srednjem vijeku mnoštvo malih država, pa su opet svi Talijani.

Drugi naziv za ovo je anahronizam i u biti nerazumijevanje povijesnog razvoja. :confused:

Kažemo li za Etrušćane, Gale, Grke; da su svi oni Italijani (jer su oduvijek Italijani i bili)? :roll:

Pa zašto si onda vandalsko 'paljenje' Rima (o kome ne može biti gotovo nikakvog govora) naveo kao jedan od konkurenata za najveće divljaštvo svih vremena? :confused:
Зато што није имао појма о том догађају битно да наведе нешто, као и оно наводно гранатирање Дубровника где ниједна зграда није страдала.И искрен да будем знао сам да је тај догађај преувеличан касније али нисам знао да је био толико безазлен, у сваком случају не може се упоредити са оним како су сами Римљани знали некога да унаказе.
Срби бомбардују Дубровник( упс промашај изгледа):
granatiranje  dubrovnika4.jpg

Срби сложили аутомобиле па их после бомбардовали:D:
granatiranje  dubrovnika2.jpg

Град Дубровник не само да је био под заптитом УНЕСКО-а већ је био и демилитаризована зона одавно пре рата.Дакле шта ће хрватска војска тамо?
Борбе су се водиле у преграђима града, на аеродрому у Ђилипима и околини, и то јесте страдало услед борбених дејстава.

Palmira u Siriji je navodno dosta ostecena u gradjanskom ratu... (takodje pod zastitom UNESCO-a)

Tema mi je delovala zanimljivo, mada vec posle prve recenice sam shvatio da je rec o provokaciji. Svaka cast ljudima koji na ovakve provokacije pokusavaju da odgovore cinjenicama, ali ipak mislim da ovo treba da se brise.

Зато што није имао појма о том догађају битно да наведе нешто, као и оно наводно гранатирање Дубровника где ниједна зграда није страдала.И искрен да будем знао сам да је тај догађај преувеличан касније али нисам знао да је био толико безазлен, у сваком случају не може се упоредити са оним како су сами Римљани знали некога да унаказе.
Срби бомбардују Дубровник( упс промашај изгледа):
Pogledajte prilog 336577
Срби сложили аутомобиле па их после бомбардовали:D:
Pogledajte prilog 336578

Град Дубровник не само да је био под заптитом УНЕСКО-а већ је био и демилитаризована зона одавно пре рата.Дакле шта ће хрватска војска тамо?
Борбе су се водиле у преграђима града, на аеродрому у Ђилипима и околини, и то јесте страдало услед борбених дејстава.

Kako to misliš 'nijedna zgrada nije stradala'?

Postoji li neki kompletan popis oštećenih kulturnih spomenika u Dubrovniku?

Znam da je razaranja pretrpjela Utvrda imperial.

Kako to misliš 'nijedna zgrada nije stradala'?
Postoji li neki kompletan popis oštećenih kulturnih spomenika u Dubrovniku?
Znam da je razaranja pretrpjela Utvrda imperial.
Лепо нешто мало фасаде и то је све, или онако неки бродови и аутомобили па се слика и пласира у свет ради пропаганде.

Предграђе где су вођене борбе имало је више оштећења.
Још остаје моје питање на кога су пуцали ови из ЈНА тамо?

Palmira u Siriji je navodno dosta ostecena u gradjanskom ratu... (takodje pod zastitom UNESCO-a)

Tema mi je delovala zanimljivo, mada vec posle prve recenice sam shvatio da je rec o provokaciji. Svaka cast ljudima koji na ovakve provokacije pokusavaju da odgovore cinjenicama, ali ipak mislim da ovo treba da se brise.

Ne slažem se u potpunosti. Postavljač teme ne bih rekao da je imao izričito zle namjere, mada poruke na prethodnoj stranici zaista otvaraju mogućnosti prikrivenijih motiva - tipa, psihološki eksperiment reakcije srpskih članova na forumu uvođenjem provokacije - otvarač teme ima istoriju analize srpskog nacionalizma i njegovih negativnih posljedica po Hrvate, čega je Ateist upravo i žrtva iz rata 1990-ih godina. No, ipak bih sve to prvenstveno pripisao nevještoj komuniakciji koja proizlazi iz Ateistovih antisocijalnih poremećaja, o kojima je i sam na forumu već pisao. On se ne umije dobro izražavati sa drugim ljuidima, te zato u komunikaciji uopšte ni ne učestvuje već povremeno postavlja poruke uglavnom bez ikakvog citiranja drugih ljudi; tako su se 'na udaru' našli u ovom slučaju Srbi, sa kojima on (Hrvat) ne može baš najlakše da izrazi saosjećanje ili nekakvo razumijevanje.

Međutim, to ipak ne znači da od teme ne možemo se svi potruditi i napraviti nešto kvalitetno, uprkos tome što postavljač teme ubacuje izmitologizovane predstave iz prošlosti umjesto istorijskih činjenica - što je zapravo i dobro, jer ova tema može pomoći da se nešto što su upravo takvi mitovi, uspješno razobliči i neke istorijske činjenice predstave (vidimo primjer sa Vandalima i Лекизан-om).

U Dubrovniku su živeli ljudi kojima su jedina identifikacija bili Dubrovnik i slovenstvo. U 19. veku počela je snažna identifikacija sa hrvatstvom i srpstvom i hrvatsvo je odnelo prevagu, što dobro znamo. Ali negirati da političkih Srba i srpstva u Dubrovniku nije bilo i da nisu postojala čitava udruženja, čitave stare dubrovačke loze i čitav skup istaknutih pojedinaca koji su se identifikovali sa srpstvom i Srbijom predstavlja strašno neznanje.

Za Hrvatsku neću da komentarišem. Prvo, u rimsko doba u njoj uopšte nije ni bilo Hrvata, a o novijoj istoriji je već i previše napisano.

Malo je otužno vidjeti na tabli pominjanje Srba i Crnogoraca. Nadam se život u prošlosti i kolektivistička stereotipija jednog dana biti istisnuta a ovaj natpis ispravljen za neki nešto korektniji, jer ovako nimalo ne doprinosi regionalnom pomirenju i stabilnosti, ili moralnoj katarzi pučanstva.
Još uz to, Hrvatska je mahom završila svoj evroatlanski put, tako da joj ovo - i ovo pišem naravno ne pokušavajući ni na koji način da kažem da je u samoj ploči, koja i treba da stoji da se pamti kroz šta je Dubrovnik propatio 1991/2. godine i nemam nikakve namjere da omalovažim razaranja i patnje koje je prouzrokovalo bombardovanje - ipak ide malo na sramotu (uporedo sa pojedinim zbivanjima po drugim krajevima, a oko ćiriličnih tabli).

Al' dobro; ovo je ipak pdf Istorija, a ne Politika; skoncentrišimo se na ono što je ovdje za nas zapravo bitno, da ne zalazimo u ovakve teme.

Лепо нешто мало фасаде и то је све, или онако неки бродови и аутомобили па се слика и пласира у свет ради пропаганде.

Предграђе где су вођене борбе имало је више оштећења.
Још остаје моје питање на кога су пуцали ови из ЈНА тамо?

Lekizane, u požarima koji su izbijali zbog JNA bombi nestalo je devet palata, od kojih su šest iz baroknog doba (volio bih saznati nešto o preostalim trima, ako neko ima podatke).

To su ti ružičasto obojeni objekti na planu Grada Dubrovnika na tabeli koju je Ateist postavio.

Lekizane, u požarima koji su izbijali zbog JNA bombi nestalo je devet palata, od kojih su šest iz baroknog doba (volio bih saznati nešto o preostalim trima, ako neko ima podatke).

To su ti ružičasto obojeni objekti na planu Grada Dubrovnika na tabeli koju je Ateist postavio.
Срби су у Дубровнику гађали само палате!!!
И свих осам, толико је обележено објеката на слици горе, су изгорели од ватре, такође према истој табели!!!!!

Срби су у Дубровнику гађали само палате!!!
И свих осам, толико је обележено објеката на слици горе, су изгорели од ватре, такође према истој табели!!!!!

Erm, nisam siguran da sam shvatio šta tačno želiš reći.

Ne osam, devet. Mislim da na tom planu jedna nedostaje.

1295954258_123_mala_mapa_ratne_stete_m.jpg

Mada možda je taj objekat na sjeverozapadu diskutabilno nazvati palatom, jer je vrlo malena, pa zato nije na tom velikom planu obojana (mislim?).

Inače na ovom planu kao što se zapravo i vidi pored uništenih palata ima i onih koje su samo oštećene.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back