Najveća divljaštva svih vremena

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Ateist

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
473
Koji su po vama najveći divljački činovi kroz povijest? Po meni je uvjerljivo najveće divljaštvo svih vremena oružani napad na dubrovačku staru gradsku jezgru 1991. godine. To je prvi put da je napadnuta cjelina pod zaštitom UNESCO-a. 12. ožujka 2001. minirane su i razorene Budine statue u Bamiyanu, ali one tada još nisu bile na UNESCO-vom popisu. Uvrštene su 2003. Dana 9. studenog 1993. srušen je Stari most u Mostaru, ali ni on u datom trenutku nije bio dio svjetske baštine. Uvršten je 2005. Dubrovnik je zasada jedino oružano napadnuto mjesto svjetske baštine, tako da nema sumnje da je riječ o najvećem divljaštvu ikad.

Osim ovih iz nedavne povijesti, izdvojio bih i konkvistadorsko uništenje Tenochtitlána 13. kolovoza 1521. Obično se drži da je ubijanje ljudi strašnije od uništavanja spomenika, ali moje je mišljenje baš obrnuto. Čovjek živi osam desetljeća, a kulturno-povijesni umjetnički spomenici zadivljuju čovječanstvo stotinama i tisućama godina. Gore je uništiti spomenik nego ubiti čovjeka.

Било који чин усташа, почевши од бешења црева мале деце у школи као новогодишња врпца, преко вађења очију људи и слања иситх Павелићу као остриге, до дечијих логора...Укратко, саме усташе као такве...

"U sestoj knjizi dubrovackog Statuta, koja sadrzi materiju krivicnog prava, predvidjena je smrtna kazna odsijecanjem glave, vjesanjem i spaljivanjem, zatim mutilacija, te tjelesne kazne sibanjem, zigosanjem uzarenim zeljezom i privezivanjem na stup sramote."

ubag.jpg

"Medju arhivskim dokumentima Historijskog arhiva u Dubrovniku nalazimo brojne zakljucke Senata na osnovi kojih mozemo utvrditi da se mutilacija zadrzala u Dubrovniku sve do pocetka XIX stoljeca, do ulaska Francuza."

uhsi.jpg

Ilija Mitic, Mutilacije u dubrovackom pravu, Prilozi povijesti umjetnosti u Dalmaciji, 22, Split, 1980, str. 56-57.

Hajde, kojih 6 ili 7 stoljeca ranije, ali nasilno sakatiti vlastite gradjane na pragu 19. vijeka je po meni nevidjeno divljastvo uber-kulturnih Dubrovcana.

Koji su po vama najveći divljački činovi kroz povijest? Po meni je uvjerljivo najveće divljaštvo svih vremena oružani napad na dubrovačku staru gradsku jezgru 1991. godine. To je prvi put da je napadnuta cjelina pod zaštitom UNESCO-a. 12. ožujka 2001. minirane su i razorene Budine statue u Bamiyanu, ali one tada još nisu bile na UNESCO-vom popisu. Uvrštene su 2003. Dana 9. studenog 1993. srušen je Stari most u Mostaru, ali ni on u datom trenutku nije bio dio svjetske baštine. Uvršten je 2005. Dubrovnik je zasada jedino oružano napadnuto mjesto svjetske baštine, tako da nema sumnje da je riječ o najvećem divljaštvu ikad.

Osim ovih iz nedavne povijesti, izdvojio bih i konkvistadorsko uništenje Tenochtitlána 13. kolovoza 1521. Obično se drži da je ubijanje ljudi strašnije od uništavanja spomenika, ali moje je mišljenje baš obrnuto. Čovjek živi osam desetljeća, a kulturno-povijesni umjetnički spomenici zadivljuju čovječanstvo stotinama i tisućama godina. Gore je uništiti spomenik nego ubiti čovjeka.

Pa sad, zavisi kakvog čoveka. Ubiti takvu budalu kao što si ti, to si u pravu, stvarno ne bi bilo preterana šteta.

Било који чин усташа, почевши од бешења црева мале деце у школи као новогодишња врпца, преко вађења очију људи и слања иситх Павелићу као остриге, до дечијих логора...Укратко, саме усташе као такве...

Cak se i sam Hitler zgrozio nad zlocinima Ustasa i odsecanjima glava deci , msm da su Ustase jedini koji su imali i logor za decu . I onda dodje neki idiot i kaze eto pale 3 bombe na Dubovnik , a ovamo ubijeno ko zna koliko generacija :roll::roll:

Spomenici, ako se ne unište potpuno, se mogu popraviti i vratiti u prvobitni izgled. Ubijen čovek se malo teže može oživeti.

Granatiranje Dubrovnika ili uništenje Starog mosta su možda zločini protiv kulture, ali nisu ni prineti, na primer, divljanju tzv. Ustaške Vojnice godina 1941.-1945.
Niti događajima iz svetske prošlosti kao što je bila mongolska invazija na istočnu Evropu, osmanska okupacija jugoistočne Evrope, kolonizacija južne i centralne Amerike i dr.

Cak se i sam Hitler zgrozio nad zlocinima Ustasa i odsecanjima glava deci , msm da su Ustase jedini koji su imali i logor za decu . I onda dodje neki idiot i kaze eto pale 3 bombe na Dubovnik , a ovamo ubijeno ko zna koliko generacija :roll::roll:

pritom valja pomenuti i da su palili automobiolske gume, ne bi li prikazali navodno stradanje Dubrovnika
ja sam posle rata bio u Dubrovniku i vidim na zidinama mapu shta su sve velikochetnici navodno srushili
i skontash da neko tu opasno lazhe, jer ako smo srushili sve ono shto su oni prikazali na mapi,
to znachi da grad Dubrovnik vishe ne postoji, a uredno postoje sve zgrade koje su i postojale...
maloumnici su se malo zayebali sa svojom bolesnom propagandom...
al to rade ne bi li oprali svoju savest, za sva zlodela i boleshtine kojih bi se i crni djavo postideo...
ali oni, ustashe, jok...

pritom valja pomenuti i da su palili automobiolske gume, ne bi li prikazali navodno stradanje Dubrovnika
ja sam posle rata bio u Dubrovniku i vidim na zidinama mapu shta su sve velikochetnici navodno srushili
i skontash da neko tu opasno lazhe, jer ako smo srushili sve ono shto su oni prikazali na mapi,
to znachi da grad Dubrovnik vishe ne postoji, a uredno postoje sve zgrade koje su i postojale...
maloumnici su se malo zayebali sa svojom bolesnom propagandom...
al to rade ne bi li oprali svoju savest, za sva zlodela i boleshtine kojih bi se i crni djavo postideo...
ali oni, ustashe, jok...

Znam to sve . Ma da smo mi zaista radili i 3 deo onoga sto oni pricaju ne bi danas bilo tako kako jeste.
Nemam sta da dodam , msm dovoljno je procitati sta sami Nemci govore o njima i to je dosta :)

Човек отвори тему о дивљаштвима и онда наведе напад на Дубровник где ниједна зграда или културни споменик није срушен, док рецимо усташки напад на РСК која је била под заштитом Уједињених нација у то време није битан.
Катанац.
Sre%C4%8Dko_Katanec.jpg

Krak de Ševalje je dio UNESCO baštine; žrtva napada građanskog rata u Siriji prošle godine. Pretprošle godine je Sidi Jahija džamija u Timbuktuu u Maliju stradala u napadu. Slično je prošla i Grobnica Askija u isto vrijeme. Onda grad Alepo je biva razoren u građanskom sukobu dvije zaraćene strane u Siriji, zbog čega ga je UNESKO 2013. godine prebacio na listu ugroženih mjesta pod zaštitom; u istoj situaciji su i Bosra i Damask. Mrtvi gradovi na sjeveru Sirije bili su podvrgnuti oštećenjima prošle godine, takođe.

..i još gomila sličnih primjera.

Tako da, opet Ateisto, problem nastaje jer dolaziš sa tvrdnjama bez posjedovanja svih informacija. :confused:

P. S. http://issuu.com/unesconow/docs/unesco_protect_culture_in_times_of_war

Poslednja izmena:
Nije bitno koliko je grad stradao. Baciti papirić na grad kao što je Dubrovnik divljačko je ponašanje, a kamoli granatu. Naravno da Dubrovnik nije mogao biti srušen kad nije osvojen, napadači nisu ušli u njega. Skoro svi krovovi su novi. Stoljetnim zidinama granata ne može ništa jer je u pitanju superiorna arhitektura. Zidine su i izdržale jedan od najvećih potresa ikad (10.5/12 MCS), godine 1667. Nijedan kip svetog Vlaha, nijedan kip s katedrale, nijedna rezbarija na Kneževu dvoru, Orlandov stup, općenito nijedan kip/rezbarija nije stradao jer su bili zaštićeni (obloženi) daskama i vrećama. Sama po sebi granata ne može rušiti kuće, a kamoli zidine. Kad granata udari u zgradu, rasprše se geleri, mogu ubiti čovjeka, ali ne mogu uništiti zgradu. Eventualno mogu uništiti nešto od loših materijala (prozor, vrata) ili napraviti rupu u zidu.

Još divljaštava koja mogu konkurirati. Paljenje aleksandrijske knjižnice 642., napad na Monte Cassino, rušenje Artemidinog hrama, rušenje Bagdada u 13. stoljeću, uništenje majanskih spisa, pad Carigrada 1453., bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki, rimsko uništenje Kartage, vandalsko paljenje Rima.

Poslednja izmena:
Nije bitno koliko je grad stradao. Baciti papirić na grad kao što je Dubrovnik divljačko je ponašanje, a kamoli granatu. Naravno da Dubrovnik nije mogao biti srušen kad nije osvojen, napadači nisu ušli u njega. Skoro svi krovovi su novi. Stoljetnim zidinama granata ne može ništa jer je u pitanju superiorna arhitektura. Zidine su i izdržale jedan od najvećih potresa ikad (10.5/12 MCS), godine 1667. Nijedan kip svetog Vlaha, nijedan kip s katedrale, nijedna rezbarija na Kneževu dvoru, Orlandov stup, općenito nijedan kip/rezbarija nije stradao jer su bili zaštićeni (obloženi) daskama i vrećama. Sama po sebi granata ne može rušiti kuće, a kamoli zidine. Kad granata udari u zgradu, rasprše se geleri, mogu ubiti čovjeka, ali ne mogu uništiti zgradu. Eventualno mogu uništiti nešto od loših materijala (prozor, vrata) ili napraviti rupu u zidu.

Još divljaštava koja mogu konkurirati. Paljenje aleksandrijske knjižnice 642., napad na Monte Cassino, rušenje Artemidinog hrama, rušenje Bagdada u 13. stoljeću, uništenje majanskih spisa, pad Carigrada 1453., bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki, rimsko uništenje Kartage, vandalsko paljenje Rima.

Ma sta mi naprica jebbote , vidis ti to :think:
http://rs.seebiz.eu/more-na-mljetu-onecisceno-fekalnim-vodama/ar-92808/

Veze sa vezom ti NEMAŠ.:rtfm:
Toliko.

Podebljano je jedan od najvećih mitova u javnim stavovima. Uprkos tome što zaista vandalizam vodi porijeklo od Vandala i toga, istorija kaže nešto drugačije tj. baca sasvim drugačiju sliku. Za dvije sedmice koliko su boravili u Rimu, gotovo ništa nije porušeno. Nešto malo jeste; pouzdano znamo samo da su srušili recimo jednu crkvu - ali nije utvrđeno precizno koju, što će reći da je bila neka beznačajnija i da nije bio dio sankcionisanog napada na svetinje (i Vandali su bili hrišćani i Rim doživljavali kao važno mjesto za njihovu vjeru), već je riječ o izolovanom incidentu u kojem je jedan dio vojske (možda kriptopaganski, ili vjerovatnije zilotski arijanci) obrušio se na tu crkvu i to je sve.

Sam Grad Rim je poslije četrnaestak dana vandalske okupacije ostao - gotovo netaknut. Čitavi paradoks 'vandalizma' postaje smiješan, pogotovo ako poredimo sa načinom na koji su Rimljani tretirali druge.

Poslednja izmena:
Mislio sam na dubrovačku staru gradsku jezgru koja je pod zaštitom UNESCO-a. Inače dubrovačka okolica (Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje) poharana je temeljito (opljačkano i spaljeno) 1806. i 1991. Upravo zbog toga što se Vandali ni po čemu nisu razlikovali od drugih (bili su i blaži) protiv sam uporabe pojma vandalizam za divljačko ponašanje. Pošto je napad na Dubrovnik najveće divljaštvo ikad predlažem da se odsada divljačko ponašanje zove srbizam.

Upravo zbog toga što se Vandali ni po čemu nisu razlikovali od drugih (bili su i blaži) protiv sam uporabe pojma vandalizam za divljačko ponašanje.

Pa zašto si onda vandalsko 'paljenje' Rima (o kome ne može biti gotovo nikakvog govora) naveo kao jedan od konkurenata za najveće divljaštvo svih vremena? :confused:

Pošto je napad na Dubrovnik najveće divljaštvo ikad

A na osnovu kojih kriterijuma je to bilo najveće divljaštvo svih vremena (vidimo da jedini pomenuti kriterijum, zasnovan na pogrešnim podacima)? :think:

meni samo nije jasno sledece...
i da uzmemo granatiranje Dubrovnika kao divljashtvo,
kakve vi ustashoshoni imate veze sa tim...
Dubrovnik NIKADA nije bio rvatski niti deo rvatske drzhave...
jedino je to problem...
tako da ne znam chemu to ismejavanje tolikim zhrtvama, gradjevinama, nesrecama i zlochinima koji su shirom sveta pochinjeni...u ime vashe svete crkve...

meni samo nije jasno sledece...
i da uzmemo granatiranje Dubrovnika kao divljashtvo,
kakve vi ustashoshoni imate veze sa tim...
Dubrovnik NIKADA nije bio rvatski niti deo rvatske drzhave...
jedino je to problem...
tako da ne znam chemu to ismejavanje tolikim zhrtvama, gradjevinama, nesrecama i zlochinima koji su shirom sveta pochinjeni...u ime vashe svete crkve...

Ja sam ateist. Dubrovnik je oduvijek bio hrvatski. Napad na isti najveće je divljaštvo ikad jer je to prvi put da je napadnuta cjelina pod zaštitom UNESCO-a, a u gradu nije bilo nikakvih vojnih ciljeva.

Mislio sam na dubrovačku staru gradsku jezgru koja je pod zaštitom UNESCO-a. Inače dubrovačka okolica (Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje) poharana je temeljito (opljačkano i spaljeno) 1806. i 1991. Upravo zbog toga što se Vandali ni po čemu nisu razlikovali od drugih (bili su i blaži) protiv sam uporabe pojma vandalizam za divljačko ponašanje. Pošto je napad na Dubrovnik najveće divljaštvo ikad predlažem da se odsada divljačko ponašanje zove srbizam.

Po toj logici su vlastiti gradjani bili najveci divljaci, kako svojevremeno napisa Radovan Samardzic, nakon potresa se dogodilo "izbijanje na povrsinu neocekivanih i najmracnijih ljudskih nagona". Jesi li uopce citao arhivsku gradju i svjedocenja suvremenika, sto su sami Dubrovcani radili 1667? Obecavali su poluzivim ljudima (koji su do trenutka pronalazenja pili vlastitu mokracu da prezive) da ce ih izvuci ali samo uz novcanu nadoknadu. Ti isti gradjani su brutalno pljackali cijeli grad, odnosili zito, srebro, zlato, novac i ostale dragocjenosti. Jedan vlastelin pretura po komsijinoj kuci i trazi zlato dok mu najblizi clanovi porodice bespovratno nestadose medju rusevinama, drugi se zali da su mu svi duznici izginuli, a ne place za rodjenom sestrom. Ljudi zapomazu da ih neko izvuce, a ovi iole sposobni i zdravi ne obaziru se na kuknjavu doticnih nesretnika, nego kradu gdje stignu, preturaju po isprebijanim lesevima, zubima kidaju usi i prste sa ruku samo da se docepaju nakita, namjerno izazivaju pozare da sakriju svoja nedjela i sl.

Poslednja izmena:
Ja sam ateist. Dubrovnik je oduvijek bio hrvatski. Napad na isti najveće je divljaštvo ikad jer je to prvi put da je napadnuta cjelina pod zaštitom UNESCO-a, a u gradu nije bilo nikakvih vojnih ciljeva.

gle kurrca u slamnatom sheshiru! :lol:
a kad ste vi rvati to imali drzhavu? :lol:
do pochetka rata 90ih?
nikad...uvek ste bili nechija prcija i pod nechijom chizmom...
uostalom, ne znam da je Dubrovachka republika bila deo rvatske...:lol:
mozhda je rvatska bila deo Dubrovachke republike...:lol:

gle kurrca u slamnatom sheshiru! :lol:
a kad ste vi rvati to imali drzhavu? :lol:
do pochetka rata 90ih?
nikad...uvek ste bili nechija prcija i pod nechijom chizmom...
uostalom, ne znam da je Dubrovachka republika bila deo rvatske...:lol:
mozhda je rvatska bila deo Dubrovachke republike...:lol:

Pa Dubrovačka Republika bila je hrvatska država. Jedan narod može imati više država. Na Apeninskom poluotoku bilo je u srednjem vijeku mnoštvo malih država, pa su opet svi Talijani.

GradDubrovnik.jpg

Napad na isti najveće je divljaštvo ikad jer je to prvi put da je napadnuta cjelina pod zaštitom UNESCO-a

Vidim da si, iako si me recimo po pitanju Vandala u potpunosti izignorisao, barem uvažio moje prigovore prilikom tvojih tvrdnji da je Dubrovnik jedino mjesto pod UNESCO-vom zaštitom koje se našlo pod napadom, pa si sada napisao da je prvo. Međutim, ni to nije tačno. Prije rata ovdje, napadnut je za vrijeme Rata u Šri Lanki Kandi 1989. godine (mjesto pod UNESCO zaštitom).

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back