Koji su po vama najveći divljački činovi kroz povijest? Po meni je uvjerljivo najveće divljaštvo svih vremena oružani napad na dubrovačku staru gradsku jezgru 1991. godine. To je prvi put da je napadnuta cjelina pod zaštitom UNESCO-a. 12. ožujka 2001. minirane su i razorene Budine statue u Bamiyanu, ali one tada još nisu bile na UNESCO-vom popisu. Uvrštene su 2003. Dana 9. studenog 1993. srušen je Stari most u Mostaru, ali ni on u datom trenutku nije bio dio svjetske baštine. Uvršten je 2005. Dubrovnik je zasada jedino oružano napadnuto mjesto svjetske baštine, tako da nema sumnje da je riječ o najvećem divljaštvu ikad.
Osim ovih iz nedavne povijesti, izdvojio bih i konkvistadorsko uništenje Tenochtitlána 13. kolovoza 1521. Obično se drži da je ubijanje ljudi strašnije od uništavanja spomenika, ali moje je mišljenje baš obrnuto. Čovjek živi osam desetljeća, a kulturno-povijesni umjetnički spomenici zadivljuju čovječanstvo stotinama i tisućama godina. Gore je uništiti spomenik nego ubiti čovjeka.
Osim ovih iz nedavne povijesti, izdvojio bih i konkvistadorsko uništenje Tenochtitlána 13. kolovoza 1521. Obično se drži da je ubijanje ljudi strašnije od uništavanja spomenika, ali moje je mišljenje baš obrnuto. Čovjek živi osam desetljeća, a kulturno-povijesni umjetnički spomenici zadivljuju čovječanstvo stotinama i tisućama godina. Gore je uništiti spomenik nego ubiti čovjeka.