Najtužnije srpsko ime

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
69.388

Najtužnije SRPSKO IME: Roditelji se često opredeljuju za njega, a ne znaju njegovo pravo značenje​

Evo o kom imenu je reč
tinejdžer
Shutterstock
Poslednjih godina, čini se, roditelji se sve češće odlučuju da svojoj deci daju stara srpska imena, umesto modernih i neobičnih, što je jedno vreme bilo u modi.

Tradicionalna imena često se daju kako bi se očuvala uspomena na pretke, a vremenom su se zaboravila značenja koja su se vezivala za određena imena.
OVO JE NAJTUŽNIJE SRPSKO IME Nosi ga veliki broj ljudi, a roditelji ga i dan danas često daju deci

Primer takvog starog, a i danas popularnog imena jeste ime - Nenad.Ono se smatra izvornim, čisto srpskim imenom. Rasprostranjeno je u našoj zemlji, kao i u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori.
Smatra se da ime vodi poreklo od negacije glagola "nadati" ili "očekivati". Ime se najčešće davalo deci koja su došla na svet "nenadano", "iznenada", tj. kojima se roditelji nisu nadali. Najčešći slučaj je bio kada majke ostanu u drugom stanju u poznim godinama.


Neki etnolozi tvrde i da ovo muško ime vodi poreklo od negacije glagola "želeti" i da praktično znači - neželjeno dete, mada mnogi nisu saglasni sa ovakvim mišljenjem.
Ono što je dodatno interesantno jeste da ovo ime nema nijedan drugi oblik, a jedno je od retkih muški imena u Srbiji koje nema izvedeni ženski oblik imena.

 

Back
Top