Najstariji vozač u Srbiji ostao bez dozvole!

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.333
Najstariji aktivni vozač u Srbiji mora da se odrekne volana: Odbili da mu produže dozvolu u 95. godini

1648999903187.png

Tikomir Bešević iz Ivanjice sa svoje 94 godine najstariji je aktivni vozač u Srbiji. Ipak, iako i dalje vitalan i spretan morao je ključeve svog mercedesa da okači o klin. Nakon isteka vozačke dozvole, sada na polovini desete decenije, ona mu više nije produžena. Iza njega je više od 70 godina vozačkog staža i na hiljade pređenih kilometara, a njegovo ime kao vozača svakako će ostati upamćeno ne samo u Ivanjici već u čitavoj državi.
Ovaj Ivanjičanin najbolji je dokaz da su godine zapravo broj na papiru i da je stanje duha zapravo najbitnije. Dok je bio mlađi bez problema he vozio do Turske, Italije, Nemačke i Austrije, a tokom svog višedecenijskog vozačkog staža ostao je, kako kaže, veran samo kralju automobila - Mercedesu.

"Tih davnih četrdesetih kad sam krenuo da vozim, prvo sam kupio 'pežoa', a posle 'mercedesa'. Od kad sam prvi put seo u njega, proizvođača više nisam menjao. Za mene je Mercedes neprikosnoven", rekao je Bešević.
On dodaje da je oprez najbitniji u saobraćaju bez obzira koliko godina imate.
"Voziti prema ograničenjima i ne biti bahat u saobraćaju, voditi računa o sebi, ali i poštovati druge učesnike. To čini dobrog vozača", naglašava ovaj Ivanjičanin.
https://www.euronews.rs/srbija/drus...odbili-da-mu-produze-dozvolu-u-95-godini/vest

Eto, ako u oglasima naletite na Mercedes W124 iz Ivanjice, znajte da nije laž da ga je vozio deda. I to kakav deda. Svaka čast!

Ne znam, ne piše u tekstu zašto su mu tačno oduzeli dozvolu. Nigde u zakonu nisam video da postoji starosna granica. Moguće je da ipak ima neku sitnu boljku.
Очигледно да су у питањњу здравствени проблеми. Старосна граница је млађе од 15 година и старије од 65 година за категорије ,,Ц'' и ,,Д''.

Прилог:
Član 185

Vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilima izdaje se na rok od 10 godina, a licima starijim od 65 godina života - na rok važenja do najviše pet godina, prema nalazu i mišljenju datom u uverenju o zdravstvenoj sposobnosti. Vozačka dozvola kategorije C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 i D1E izdaje se na rok od pet godina.
Licima iz stava 1. ovog člana koja u vreme izdavanja vozačke dozvole imaju više od 55 godina života vozačka dozvola izdaje se sa rokom važenja do navršene 65. godine života.
https://www.abs.gov.rs/admin/upload...akon_o_bezbednosti_saobracaja_na_putevima.pdf

Nisu problem refleksi , bar ne bi trebalo da budu problem kod voznje....nego vid...

Ovo za sporiju voznju , to ipak podrzavam, cak bih uveo i S veliko slovo , kao senior...L za pocetnike, S za seniore...
Ja volim kategorisanje, jer to donosi dobro svima....a ne ovo kapitalisticko svi su eksperti , to je shit....i pretvori se u bildovanje preko formalnih papira, tj diploma i nula od znanja i sposobnosti...

Najveca zvaka je , a uskoro ce i na zapadu to da vide je da kapital selektuje samo najbolje za radnike.....to uopste nije tacno...maximum 20% ali cisto sumnjam da je i toliko , oko 10% radnika se bira mozda po tom kriterijumu..

Nema šta da reaguješ u sekundi ako poštuješ ograničenja i propise. Ako voziš 40-50 kroz naseljeno mesto vrlo mala je verovatnoća da se nešto desi. Ako na znak stop staneš i pogledaš levo desno nema nikakvih problema. Ja gledam i kada imam prednost upravo zbog onih koji se zaleću.

Kada se pogledaju statistike sudara to su uglavnom mladi i neiskusni napaljeni vozači.

Mene umalo nisu pustili da polažem za C jer imam minus 1 na oba oka ali nosim naočare.

Nigde ne piše da moraš da imaš perfekten vid već piše ako imaš problem sa vidom, moraš da imaš pomagalo, odnosno naočare i to piše u dozvoli.

Mislim da mi to najveća greška u prethodnih 5 godina jer sam položio za C ali nisam hteo da dam još 150000 dinara za CPC licencu.

Sramota za državu!!!

Back