Kakvo je vashe mishljenje o psihologiji, ima li ''vajde'' studirati je ovde kod nas u Srbiji?
Ja sam diplomirala psihologiju i sada sam na (četvorogodišnjoj) edukaciji iz sistemske porodične terapije. I planiram još jednu psihoterapijsku edukaciju i bavljenje psihoterapijom.
"Vajda" je diskutabilan pojam jer su potrebe, ciljevi, interesovanja, potencijal i snalažljivost stvari koje variraju od osobe do osobe. Znam mnogo psihologa koji su se vrlo lepo snašli i rade mnogo. Sa psihologijom se mnogo gde može raditi, realno gledano. Dosta je široka i mnogo šta obuhvata i "pokriva". Neka dodatna edukacija je uvek samo plus. Za mnoga zanimanja i angažmane u oblasti kulture i medija kao poželjnu stavku poslodavci zahtevaju završen Filozofski. Tako da, teoretski gledano, postoji mogućnost za dobre poslove i napredovanja i izvan struke. U budućnosti, popularnost psihologije može da bude samo veća.
E, sad. Danas je globalni problem korupcija u formatu veze i protekcije, ispred svega ostalog. Koji je fakultet diplomiran manje je važno. Mada ostajem pri stavu da s nekim diplomama možeš samo da se fotografišeš.
Mnogi ekonomiju smatraju pametnim izborom i poželjnim fakultetom u današnje vreme. Obzirom na rastuću privatizaciju i forsiranje i cenjenje "konkretnih" znanja i veština, ekonomiju danas
jeste pametno završiti. Međutim, znam dosta svršenih ekonomista koji su se navolontirali svukuda, za vreme volontiranja bili najbolji, sa diplomama najviših nivoa poznavanja engleskog, sa svim potrebnim veštinama i znanjima... Ali su na kraju po svršetku volontiranja umesto njih radni odnos zasnovali neki koji nemaju ni znanje, ni sposobnosti, ni želju, ni snalažljivost, ali imaju uticajne kumove ili roditelje. I znalo se da će tako biti od prvog dana provedenog u konkretnoj instituciji. Danas je prosto i nažalost tako, i očito će još neko vreme biti. Plus, u slučaju ekonomije, prava i još nekih fakulteta, dodatan problem je velik broj svršenih studenata po jednoj godini jer su studijske grupe ogromne. Tako da, kad u jednoj godini diplomira njih nekoliko stotina, suludo je da svaki od njih računa na posao čim pre.
Dakle, diploma određenih fakulteta jeste kec u rukavu, koji će se u neko vreme svakako izvući. Ali je sumanuto da neki mlad čovek tek po izlasku iz studentske klupe računa na radni odnos + dobru početnu platu, i ako do toga ne dođe, izvede zaključak - "nema vajde". Tim pre ako je završio nešto za šta postoje 3 radna mesta u gradu, a od ta 3 - sva 3 popunjena.