Najpovoljnije zanimanje u Srbiji

Pa izvolite?

• Filoloski fakultet(Jezici)

glasova: 0 0,0%
  • Menadzment

• Kriminalistika:S

glasova: 1 7,7%
  • Matematika

• Prirodne nauke

glasova: 3 23,1%
  • Drustvenjaci

• Ekonomija

• Medicina

• Pravo

• Elektrotehnicki fakultet

• Umetnost(Likovno,muzika....)

• Filozofski fakultet

• Arhitektura

• Politicke nauke

• Fakultet sportskih umetnosti

• Ukupno glasova
    13
  • Anketa je zatvorena .
realno gledano svako zanimanje je perspektivno u neku ruku,ali stvarno ima fakulteta sa cijom diplomom si niko i nista.Ja kada sam bila u srednnjoj skoli htela sam da upisem cistu hemiju , to mi je bio predmet po ukusu,lep ,logican,razumljiv, prosto mi je isao od ruke.Kada sam to rekla mojoj profesorki hemije ona se samo nasmejala i rekla bezi od toga ko djavo od krsta, i bila je u pravu ko danas zaposljava hemicare,biologe,molekularne biologe,ako ne u prosveti kao profa koji nezainteresovanim klincima pokusava da objasni neku reakciju,diplome nasih fakulteta se ne kotiraju visoko sto se tice prirodnjackih fakulteta u inostranstvu,a projekti kod nas...samo da se nasmejem toga nema.Sto se tice filozofskog ista prica gde moze da se zaposli jedan istoricar sem u skoli,a i broj skola je ogranicen.Tehnicki fakulteti su jako isplativi kod nas pogotovo gradjevina,svi u mojoj porodici su gradjevinci,i verujte mi uvek ima nekog posla.Za pravo i ekonomiju moras da imas slifa jer ih stvarno ima puno i moras da budes veoma snalazljiv da bi isplovao na povrsinu.Jezici engleski danas moze da predaje neko sa polozenim sertifikatom u brtitish council-u,ja prva imam tu diplomu i verujte mi kotiramo se isto kao i neko sa zavrsenim fakultetom. Upisala sam medicinu jednu od mojih velikih ljubavi i za sada koliko je god fakultet tezak nisam se pokajala ima puno nezaposlenih lekara,ali izvinite ne mogu svi da bubu hirurzi, imamo patologe, radiologe,anasteziologe koji su deficitarni,takodje medicina svakim danom sve vise napreduje otvaraju se nova polja istrazivanja,malo ljudi zna da med genetikom ako hoces da se bavis moras da imas zavrseni medicinski fakultet,a ne pmf!!!!!Jeste da se ozucis do 30 i neke ali posle si na vrhu,i kako u svakoj drugoj oblasti tako i u medicini moras da tezis da budes najbolji.

Poslednja izmena:
Kakvo je vashe mishljenje o psihologiji, ima li ''vajde'' studirati je ovde kod nas u Srbiji? :D

Ja sam diplomirala psihologiju i sada sam na (četvorogodišnjoj) edukaciji iz sistemske porodične terapije. I planiram još jednu psihoterapijsku edukaciju i bavljenje psihoterapijom.

"Vajda" je diskutabilan pojam jer su potrebe, ciljevi, interesovanja, potencijal i snalažljivost stvari koje variraju od osobe do osobe. Znam mnogo psihologa koji su se vrlo lepo snašli i rade mnogo. Sa psihologijom se mnogo gde može raditi, realno gledano. Dosta je široka i mnogo šta obuhvata i "pokriva". Neka dodatna edukacija je uvek samo plus. Za mnoga zanimanja i angažmane u oblasti kulture i medija kao poželjnu stavku poslodavci zahtevaju završen Filozofski. Tako da, teoretski gledano, postoji mogućnost za dobre poslove i napredovanja i izvan struke. U budućnosti, popularnost psihologije može da bude samo veća.

E, sad. Danas je globalni problem korupcija u formatu veze i protekcije, ispred svega ostalog. Koji je fakultet diplomiran manje je važno. Mada ostajem pri stavu da s nekim diplomama možeš samo da se fotografišeš.

Mnogi ekonomiju smatraju pametnim izborom i poželjnim fakultetom u današnje vreme. Obzirom na rastuću privatizaciju i forsiranje i cenjenje "konkretnih" znanja i veština, ekonomiju danas jeste pametno završiti. Međutim, znam dosta svršenih ekonomista koji su se navolontirali svukuda, za vreme volontiranja bili najbolji, sa diplomama najviših nivoa poznavanja engleskog, sa svim potrebnim veštinama i znanjima... Ali su na kraju po svršetku volontiranja umesto njih radni odnos zasnovali neki koji nemaju ni znanje, ni sposobnosti, ni želju, ni snalažljivost, ali imaju uticajne kumove ili roditelje. I znalo se da će tako biti od prvog dana provedenog u konkretnoj instituciji. Danas je prosto i nažalost tako, i očito će još neko vreme biti. Plus, u slučaju ekonomije, prava i još nekih fakulteta, dodatan problem je velik broj svršenih studenata po jednoj godini jer su studijske grupe ogromne. Tako da, kad u jednoj godini diplomira njih nekoliko stotina, suludo je da svaki od njih računa na posao čim pre.

Dakle, diploma određenih fakulteta jeste kec u rukavu, koji će se u neko vreme svakako izvući. Ali je sumanuto da neki mlad čovek tek po izlasku iz studentske klupe računa na radni odnos + dobru početnu platu, i ako do toga ne dođe, izvede zaključak - "nema vajde". Tim pre ako je završio nešto za šta postoje 3 radna mesta u gradu, a od ta 3 - sva 3 popunjena.

Poslednja izmena:
Meni deluju perspektivna dva fakulteta:

1) Univerzitet Megatrend-Geoekonomski fakultet.On predstavlja spoj ekonomije i diplomatije. Možda je zbog više stranih jezika koji se izučavaju nekima deluje težak, ali na njemu postoji veliki broj smerova koji obrađuju ekonomiju i politiku raznih regija sveta. Recimo: Sektor za Balkan, Evropsku uniju, Rusiju, Severnu Ameriku, Bliski istok, Istočnu Aziju i Pacifik ...

2) Računarski fakultet-svedoci smo velikog tehnološkog napretka 21.veka. Danas se ništa ne može raditi bez kompjutera. Naročito mislim da su perspektivni softverski inženjering u oblasti Virtuelne realnosti i Veštačke inteligencije.

Post je star, al' moram odgovoriti - RAF (Računarski fakultet) je samo jedne godine bio bolji od ETF-a u oblasti programiranja i uopšte informacionih tehnologija. To je bila prva godina uvođenja odsjeka RTI na ETF-u (još u prvog godini se čini mi se birao kad je uveden). Od sledeće godine se druga pjesma pjevala....

Mada RAF nije loš, za nešto slabije, koji ne žele/ne mogu da se bave nešto širom oblašću izučavanja, ipak je on nešto svjetlija tačka u mračnom moru privatnih fakulteta.

Poslednja izmena:
Hm, hm, ne bih se slozio. Nasha diploma se od 2005 ni u Iraku vishe ne priznaje (doslovno) :neutral:

Star je post, ali moram da odgovorim. To sto si napisao je apsolutna dezinformacija. Ocigledno nisi informisan u ovom polju, jer mnogo zdravstvenih radnika iz nase zemlje odlazi u skandinavske, u Emirate, neke Africke zemlje, a o Evropi da ne pricam....tako nesto svakodnevno mozes procitati u novinama.

Back