Najomiljenija knjiga

Sa ovim Keruakom se jurim već godinama, i nikako da mu doakam. A baš me zanima.

Mislim da je to jedna od knjiga koje treba ranije pročitati, tada oduševi i ima pozitivan uticaj. Kasnije, kad čovjek pročita malo više knjiga, shvati da to i nije bog zna kakva literatura. Od sve bit književnosti koju sam čitao, najbolje mišljenje zadržao sam o Ginzbergovoj poeziji. Urlik, Kadiš i još neke pjesme, po mom skromnom mišljenju, spadaju među najljepše napisane u drugoj polovini dvadesetog vijeka.

Mislim da je to jedna od knjiga koje treba ranije pročitati, tada oduševi i ima pozitivan uticaj. Kasnije, kad čovjek pročita malo više knjiga, shvati da to i nije bog zna kakva literatura. Od sve bit književnosti koju sam čitao, najbolje mišljenje zadržao sam o Ginzbergovoj poeziji. Urlik, Kadiš i još neke pjesme, po mom skromnom mišljenju, spadaju među najljepše napisane u drugoj polovini dvadesetog vijeka.

vidiš zanimljivo, meni je Ginzberg najlošiji od svih njih, verovatno zbog transformacije koju je doživeo. 'Howl' je super pesma ako se posmatra sa strane, ali ako udješ malo u ličnost koja ju je napisala, užas. Već od početka 60ih on se deformiše u neku vrstu zamorčeta papučara levičarskog koji čak i promoviše stranke u SAD. To nije posao jednog bitnika, i nikad ne može ni biti.
Zato su meni Keruak i Kesidi ubedljivi na prvom mestu. Živeli su kako su živeli, i kad su shvatili da je vreme prošlo, svesno su otišli u smrt (pod ovim ne mislim na samoubistvo, već na način života koji vodi u sigurnu smrt). I Keruak je kritikovao Ginzberga, čak još oštrije od mene.

vidiš zanimljivo, meni je Ginzberg najlošiji od svih njih, verovatno zbog transformacije koju je doživeo. 'Howl' je super pesma ako se posmatra sa strane, ali ako udješ malo u ličnost koja ju je napisala, užas. Već od početka 60ih on se deformiše u neku vrstu zamorčeta papučara levičarskog koji čak i promoviše stranke u SAD. To nije posao jednog bitnika, i nikad ne može ni biti.
Zato su meni Keruak i Kesidi ubedljivi na prvom mestu. Živeli su kako su živeli, i kad su shvatili da je vreme prošlo, svesno su otišli u smrt (pod ovim ne mislim na samoubistvo, već na način života koji vodi u sigurnu smrt). I Keruak je kritikovao Ginzberga, čak još oštrije od mene.

Ne znam, meni Ginzbergova poezija djeluje daleko najvrednije od svega što sam od bitnika čitao. Kad se osvrnem na Keruaka, većina onoga što je uradio djeluje prilično nezrelo.
Nemam razloga da branim Ginzberga kao ličnost, utopio se u establišment, u stvari, u razne establišmente, ali normalno je da čovjek više ne želi da mijenja svijet kad malo ostari. Jednostavno mislim da je imao više talenta od svih ostalih. Vjerovatno i činjenica da je imao najsolidnije formalno obrazovanje - pored Ferlingetija (koji im je više bio neka vrste mecene i izdavača) ima veze s tim.
Bilo bi lijepo da se otvori posebna tema o bitnicima i njima srodnim piscima i pjesnicima. Razmišljajući o ovome sjetio sam se nekih pjesama Filipa Lamantije koje sam davno čitao. Pokušaću pronaći tu knjižicu i postaviti koju.

Nemam razloga da branim Ginzberga kao ličnost, utopio se u establišment, u stvari, u razne establišmente, ali normalno je da čovjek više ne želi da mijenja svijet kad malo ostari.

naravno da je normalno, ali je neprihvatljivo da podržava upravo one protiv kojih se borio pišući 'Howl'. kako kaže u pesmi 'America':

'America I've given you all, and now i'm nothing...'

i onda upravo sa takvima ide, reklamira, utapa se, prihvata i još urla na sav glas kako je to spas ovo-ono, a da apsurd bude još veći, ti sa kojima šuruje su trista puta gori od onih protiv kojih je pisao 'Howl' (jer je SAD dodatno zastranila u politici od Džimija Kartera nadalje).

da se on skrasio, nastavio da piše, ponekad tu i tamo izašao u javnost, i živeo 'happily ever after' ne bi bilo nikakvih problema.

U poslednje vreme proucavam Fokera, zato sto mi je njegov "roman toka svesti" tema za maturski rad. Omiljena knjiga mi je "Buka i Bes". Pored nje izdvajam i "Dopler" Erlenda Lua i "Pan" Knuta Hamsuna.
Dosta citam i avanturisticke romane & co, sa primesama slichih i bas nista ne moze da zameni osecaj posle Skotovog "Ajvanho-a"!

Back