Najlepše ulice svetskih gradova

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Najlepše ulice na svetu posebno se ističu na turističkoj mapi sveta, privlačeći turiste svojom estetskom autentičnošću. One su toliko veličanstvene da je teško da vas već prvom fotografijom ne navedu da rezervišete prvu kartu i odete da ih posetite.
Ukoliko upravo to i želite, u potrazi ste za inspiracijom za sledeće putovanje, ili prosto hoćete da saznate koje su neke od najlepših ulica na svetu, u narednim redovima predstavićemo vam ulice koje su toliko lepe da ćete verovatno poželeti da ih vidite uživo!

Kako danju, tako i noću – ove ulice blistaju, a njihovo fascinantno, odlično osvetljeno noćno izdanje, dokaz je da javna rasveta mora imati kvalitetne svetliljke kako bi dala najbolje efekte. No, hajde da vidimo koje to ulice možemo nazvati najlepšim ili barem ubrojiti u neke od najlepših na svetu.

Šanzelize – Avenija Jelisejska polja u Parizu
Avenija Jelisejska polja, poznata i kao Šanzelize ( franc. Champs-Élysées), smeštena je u sam centar grada svetlosti i romantike, a predstavlja prestižnu ulicu punu čuvenih pariskih luksuznih radnji, kafea i mnogih drugih sadržaja. Šanzelize je ulica duga čak 1.910 metara, a široka 70 metara. Prostire se od Trga Konkord sa jedne, do velelepne Trijumfalne kapije sa druge strane. Obod je i jednog dela čuvenog parka Jelisejska polja.
Široka avenija posebno se ističe drvoredima koji u njoj tokom toplih meseci stvaraju preko potrebni hlad, ali je i estetski čine još fascinantnijom. Praznični Šanzelize je raskošno ukrašen svetlosnim efektima, a najčešće se svih 400 krošnji drveća dekoriše kako bi se dobio veličanstven ambijent. Svetski turistički magazini često je nazivaju “najlepšom ulicom sveta”.
sanzelize-trijumfalna-kapij[1].jpg

694056_poster_l[1].jpg
Damrak – ulica koja najbolje dočarava lepotu Amsterdama

Znate li one bajkovite zgrade ogromnih prozora, šiljastih vrhova i tamnih boja? Da, tipičan amsterdamski arhitektonski šmek. Upravo njega najbolje možete videti u glavnoj ulici holandske prestonice – Damraku.

Između najlepših zgrada u ovoj ulici nema nikakvog prostora – savršeno se oslanjaju jedna na drugu, a zovu ih i “plešućim kućama”. Ovo je glavna ulica Amsterdama i specifična je po velikim zgradama i znamenitim utvrđenjima.

Prošetajte kroz najpoznatiju krivudavu ulicu na svetu
Lombard Street, odnosno Lombard ulica u San Francisku, poznata je kao ulica sa najviše krivina na svetu.

Ulica Lombard, smeštena između ulica Hajd i Livenvort, najpre je bila kaldrma sa nagibom od 27 odsto. Tokom dvadesetih godina prošlog veka, ljudi koji su ovde živeli poželeli su da imaju automobile, ali je ulica ipak bila previše strma za to.

Većinski vlasnik ulice, Karl Henri, planirao je da ulicu pokloni gradu i da se na tom mestu napravi park. On je zasadio drveće i cveće, a čak je napravio i jezerce u sredini. Međutim, nakon njegove smrti, njegova supruga je prodala zemljište kako bi vratila dugove i tada je nastala Lombard ulica sa osam oštrih krivina, pa je zbog toga brzina ograničena na 10 kilometara na čas.

Danas je ulica Lombard velika turistička atrakcija koju svake godine poseti oko 2 milona ljudi. Ne treba ni spominjati da se u njoj nalaze i neki od najskupljih stanova u San Francisku.
zvanichno-najkrivlja.jpg

Al su ove slike fotosopirane.Bila sam na nekim od ovih mjesta i uopste nisu ovako velicanstveni kao na slikama.Npr.Temisvar ili ovaj vidikovac u Firenci.Mislim,lijep je vidikovac,ali to nije nikakva ulica,a kad sam ja bila nije bilo ni ovog cvijeca,nista posebno.Isto ovaj trg u Sijeni,nije ulica vec trg.Moze li malo nekih realnijih slika?

Al su ove slike fotosopirane.Bila sam na nekim od ovih mjesta i uopste nisu ovako velicanstveni kao na slikama.Npr.Temisvar ili ovaj vidikovac u Firenci.Mislim,lijep je vidikovac,ali to nije nikakva ulica,a kad sam ja bila nije bilo ni ovog cvijeca,nista posebno.Isto ovaj trg u Sijeni,nije ulica vec trg.Moze li malo nekih realnijih slika?
Trg u Sijeni je slika sa mobilnog. Nije fotošop.

Aguenda – ulice kišobrana u Portugalu
Verovatno ste čuli za Aguenda, portugalski grad poznat po “ulicama kišobrana”. Možda ste ga već i videli na fotografijama – u jednom trenutku preplavio je društvene mreže i medije. Ako niste, propustili ste da ugledate jednu od najautentičnijih ulica na svetu.

Od 2011. godine se, svake godine prilikom podizanja temperature u julskom Portugalu, a u sklopu umetničkog festivala Ágitagueda, nebo iznad ulica ovog grada krasi šarenolikim kišobranima koji se ređaju jedni do drugih.

Tako se postiže dobijanje hlada na ulicama, ali i dobija veličanstven efekat koji je toliko fotogeničan da su retko čiji pametni telefon i društvena mreža ostali uskraćeni za uspomenu na ulice ovog grada.

ejkorn-acorn-ulica-u-boston-533x800[1].jpg

Filozofova staza – najlepša ulica japanskog grada gejši
Tipična japanska mistika, estetika, šarm i filozofija života mogu se ugledati u Filozofskoj stazi, najlepšoj ulici Kjota. Duga samo 2 kilometra, ova ulica predstavlja biser japanske arhitekture i nezaobilaznu tačku turista koji rado obilaze Kjoto.
Verovatno vas intrigira i sam naziv ulice. Ona je naziv dobila po Nišidi Kitaru, čuvenom japanskom filozofu koji je obožavao da šeta i meditira u njoj. U centru ulice se ne nalazi put, već protiče Šišigatani kanal, a na obodima kanala, bajkovite pešačke staze i drvoredi japanske trešnje. Ulicu je najbolje posetiti početkom aprila, u periodu njihovog cvetanja – tada je najlepša!
11-Gion_-_gejYe_1[1].jpg

Back