Najlepše srpske reči

Dao si mi domaći zadatak::mrgreen:

Verovatno misliš da je koren reči u grčkom jeziku i samo delimično si u pravu.
Evo kako se ova reč tumači u «Rečniku srpskohrvatskog jezika» , «Matica srpska»
VAS + SELENA = vaselena, vaseljena
VAS – zamenica i pridev u značenju sav, potpun. Ovo je arhaična reč čiji su koreni u staroslovenskom jeziku.Vremenom je vas metatezom prešlo u sav. Ostatke ovog oblika imamo u rečima vasdan tj. vazdan (jednačenje po zvučnosti)
Primeri : «Nagnuo se vas na jednu stranu...» (Ivo Andrić)
SELENA – 1.grčka boginja Meseca
2.pesnički : vasiona, svemir, nebeski vod
Ispravno je i vaselena i vaseljena
Primeri : 1. «Al ovako, sve jednako... ja osaman u seleni, od jeseni do jeseni pevam srcu mirno veni» Laza Kostić
2. «... selene gorde utrobu razdiruć gnevno šibao svet...» Đura Jakšić
3. « ...od zapada da se neko grdno, veliko crno krilo, poče nadnositi nad vaseljenu.» Laza Lazarević
4.»suncama zasut seljenske stude» , pesnička sloboda, Laza Kostić
VASELJENSKI : (pridev)
1.koji se odnosi na vaseljenu – vasionski, svemirski
2.koji obuhvata sav naseljeni svet
3.koji se odnosi na pravoslavnu crkvu

Ovde si se već umorio, :zzzz:pa uzmi pivo iz frižidera, popij malo, pa nastavi da se obrazuješ.

SVEMIR takođe u korenu nije u potpunosti srpska reč. Mir na ruskom znači svet, pa bi to bila složenica SVE + MIR.
U «Rečniku sinonima i srodnih reči srpskog jezika» («Leksikografski zavod Sveznanje») piše:
Vasiona, vaseljena, vaselena, vasmir, jesu reči istog korena, a tuđe reči su kosmos i univerzum.
VASMIR : Primer : «Vasmir ti nam otkri» Tin Ujević
Inače, od zamenice i prideva VAS, izgrađene su sledeće izvedenice : vas-pitanje, vas-krs,
vas-dan, vas-kolik, vas-postaviti, vas-ceo, pa i vaseljena, vaselena, vasmir (svemir) i vasiona.

Poslednja izmena:
измаглица - врло ситна киша која пада из магле; треперење ужареног ваздуха лети

искра - честица горуће или ужарене материје, варница; мала, ситна честица чега што се сија, блиста, светлуца; (фиг): почетак, заметак, клица чега; ситан, неразвијен делић, малена примеса чега; траг

истина - оно што одговара стварности, што је у складу са збиљом, стварно стање ствари; тврђење у којем се нешто износи такво какво је; морални идеал, правда, правичност; (фил): поуздано знање које правилно одражава стварност у свести и сазнању човека; (речца): у ствари, доиста, заиста, додуше

крајпуташ - камени белег, споменик српском војнику-сељаку који се борио у Првом и Другом српском устанку, постављен поред пута, висине 1-1,5 метар, често са уклесаним ликом покојника и текстом-епитафом писаним у првом лицу; израз осмислио и први употребио Бранко В. Радичевић

Vasdan znači sav dan, ceo dan. Tu reč i Andrić koristi.
Kad se izgovara, S se čuje kao Z, a po seljački se kaže vazda.

Kako se cuje, nema veze nego ja znam da se i pise sa "z". Prvi put ovde videh da to neko pise sa "s"..
Meni je vazdan isto kao i bezdan, zast9o, kako ne znam, ali to samo tako poznajem.

Inace, kamen " krajputas" je jedna od jako znacajnih reci,ne bas i lepa , sto se zvucnosti tice,
ali jedinstvena.

U delu Srbije ( Istok) iz kga sam ja, cesto se pominje neki Markov Kamen, a kao tu je Kraljevic Marko boravio, pa otuda svaki veci
kamen je Markov.

Back