Najlepše metafore i poređenja

• Začetnik teme Začetnik teme Neva
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Voda zivota, postoji i bajka pod tim nazivom od brace Grim,
Ili cenis da je ziva voda neki srpski izum? Nije nazalost, sve smo kopirali, preuzimali, ali pa opet nije to bas toliko vazno jer je
i nas jezik bas lep:heart:

Словенска антитеза је стилска фигура класична за српске народне песме. Састоји се од три дела:

питања:
Ој пунице, ђевојачка мајко,
Или си је од злата салила?
Или си је од сребра сковала?
Или си је од сунца отела?
Или ти је Бог од срца дао?'

Негативних одговора:
''Нити сам је од злата салила,
''нити сам је од сребра сковала,
нити сам је од сунца отела'

једног тачног одговора:
већ ми је Бог њy од срца дао.

(Народна песма, Женидба Милића барјактара)

Poslednja izmena:
VIKTOR PELJEVIN
(V Imperija)

UŽIVANJE
- Doživela je takav orgazam kao da ju je pijani ljubavnik nazvao stidnom vaši kompradorskog kapitala.

ŠTEK
- Štedi kao vampir, koji se probudi danju samo da bi telefonirao i time uštedeo na noćnoj tarifi.

- Odnosiš se prema novcu ko listovi koke prema kokainu.

LOOK
- Izgledao je kao simbolički američki predsednik iz srednjebudžetskog filma katastrofe.

SAMOPOSMATRANJE
- Ljudski um je ili mikroskop, kroz koji posmatramo ćelije, il' teleskop kroz koji gledamo zvezdano nebo. Ali same sebe u perspektivi ne vidimo.

METAFORA BOGATSTVA
- Priključi me na novčanu sisu

GERIJATRIJA
- On, toliko star da je njegov miris bio pre geološki nego biološki.

ZORANA ĆIRIĆA
(iz priče ,,Noćna kretanja'')

PRESIJAVANJE
- Pomislio sam da je pobrkao ,,špansku muvu'' s nekom novom generacijom porcelanskih plombi koje se presijavaju kao Obala Slonovače u podne.

- Zazvučala mi je kao novooktriveni ženski pubertet.

REČITOST
- Supruga me je pogledala supružničkim pogledom, koji je bio rečit koliko i ničeanski pogled na hrišćanstvo.

REDOVNOST
- Posećuju roditelje redovnije nego popovi parohiju u sezoni krsnih slava.

Bakić, Ajduci

Kletva se ostvarila. Sve nas je manje a oni se kote. Da bar oće neko na nas, onako muški, sa zastavom... Ujedinili bi se. Al ovako, izokola, mučki, rascepaše nas. Svako svoju glavu i usta gleda. I džep. Došla ku*rva i na naša vrata, baš kako si pričo deda, jednima se smeje, drugima namiguje a ruke joj ne ostavljaju šta oči vide.

Radmilo Anđelković, Akvarijum za zlatnog karaša

A u priči blistava metafora:

Sauri su se približavali, izrastajući ispod njegovih raširenih ruku sa šmrkovima iz kojih je šikljala voda, koja je od njenih papira stvarala lokve neprepoznatljive pulpe. Reči su se izobličene, sluzavo cedile niz njenu odeću i pretvarale u krike nesuvislih značenja.

Danica Nikolić Nikolić - Kuća puna pukotina

Metafore:
- Moj život je jedan test za šizofreniju.

Poređenja:
- Psiholog ko sa ubrzanog tečaja drage Savete.
- Na nogama imam mokasine ferre. Mekane kao od ******* kože.
- Telefon zvoni, kao sa distance od 200 svetlosnih godina.
- Komplikovana kao test za polaganje vožnje
- Razmažen ko karneks pašteta
- Na ***** sam laka ko druge žene na suze
- Sedim ko japanki cvetni aranžman

Komparacije:
- Ja nisam čak ni besna. Ja sam malaksala od pogrešnih muškaraca.
- Kad shvatiš ne da više nisi u nečijem spektru najsjajnija boja, već čak nisi definisan ikakvim koloritom.

Neko je rekao da se komunikacija metaforom svrstava u najsnažniju moć čoveka i da se njeno dejstvo graniči sa magijom. Bitne društvene, kulturne i moralne informacije su se, još od samog početka istorije čovečanstva, prenosile sa generacije na generaciju uz pomoć metafora i pripovetki. Metafora je korišćena da se pouka prenese putem bajki, narodnih poslovica i priča. S obzirom da ljudi slikovito misle i govore, razumljivo je da se metaforom kao ’govornom slikom’, na brži i dublji način mogu izazvati intenzivnija osećanja,nego na direktan način.
Magična je moć svakog čoveka, kada uz pomoć priča može da ukaže na do tada nesagledivo rešenje problema, jer dubokom metaforom delujemo na nesvesno koje sistematizuje, reguliše, preslaže sadržaj i daje rešenje.

Back