Najlakši fakultet?

• Začetnik teme Začetnik teme Darkman
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@ Forma_Ideale- pa ni ti ne studiras sve te fakultete, pa imas pravo da sudis..
Ne studiram jos, ali poznajem ljude koji studiraju, pa sam ipak upoznata sa situacijom, sigurno ne koliko i vi studenti, ali citam, razgovaram, pismena sam(donekle), rasudjujem.. i eto, dodjem do nekih zakljucaka!

a sta ako iz nekog razloga ne mozemo da upisemo ono sto volimo, sta je tada najbolje:
- da upisemo fax sa kojim cemo imati kasnije posao sa dobrom zaradom
- da upisemo ono sto nam se ucini najlakse zavrsiti
- da upisemo nesto cisto radi reda da bi imali diplomu
- da upisemo nesto blisko tom sto volimo iako nas bas i ne interesuje
- da ne zavrsavamo fax kad vec ne mozemo da se bavimo cime zelimo
- nesto sesto, vi navedite

Ne volim sto je na vecini foruma situacija cesto "zategnuta" :S Mozda gresim, ali mi se cini da je previse sarkasticnih komentara i previse uludo postavljenih pitanja.
A i pravdanje je losa stvar, jer nas udaljuje od teme. Pomozimo osobi koja je postavila pitanje.
Dakle, sta drugi misle, koji je fakultet za nijansu laksi? Ili smo konacno dosli do zakljucka da je to pitanje licnih afiniteta/sposobnosti?
P.S. Pismena si dosta, ali nas ekonomce su ucili da se ispred zagrade kuca razmaknica...;) Pozdrav i vidimo se u oktobru!

He, he... Eto nisam isla u ekonomsku, pa me nisu naucili. Ali hvala na obavestenju, nastojacu da popravim nacinjenu gresku () . A to oko "zategnutosti"... Pa sta da radimo kad smo zadrta deca?! Ne umemo se kontrolisemo, i ne znademo za granice. Dosli smo do zakljucka da nista nismo zakljucili.

Sa velikom paznjom sam iscitao vasa razmisljanja o najlaksem fakultetu. Mislim da je sve to individualno, i relativno. Ako radite nesto sto volite ( tj. ucite ) nista vam nije tesko. Mada, bez obzira sto zavrsite u potrazi za radnim mestom i opstankom na tom istom, moracete stalno da se nadogradujete novim znanjima i vestinama.I to, verovatno, do odlska u penziju.

Tamo gde sam, ljudi koju su diplomirali na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu ( vocarstvo, stocarsvo, tehnologija...), su se probili na sve kljucne pozicije u firmi. Iako ta radna mesta po defaultu treba da pripadnu npr. ekonimistima i pravnicima ( kadrovski poslovi ...).Posto tih dipl.inz.poljoprivrede iz godinu u godinu ima sve vise ( a, ne radi se o Ministrstvu poljoprivrede ), dosao sam do zakljucka da treba obratiti paznju na poljoprivredu, koja je uvek bila nasa buducnost, a i sadasnjost. Pa, sretno buducim studentima !

Glupo je pricati o tome koji je fakultet lak. To sve zavisi od toga koliko student ozbiljno shvata fakultet. Na svakom fakultetu postoje skripte, a student je taj koji bira da li ce ici laksim ili tezim putem. Vidim da neki pisu kako su Geografski, Pravo, Poljoprivredni i Ekonomija laki? Neka ti isti malo razmisle koliko je obimna materija tih fakulteta pa nek jos jednom razmisle da li je lako drzati te podatke u glavi. Ponavljam fakultet je tezak onoliko koliko ga ti ozbiljno shvatis i u duhu jednog poznatog filozova da zakljucim - "sve sto vise znam svesna sam da ne znam nista".

I ja da mogu iz pocetka upisala bi privatni fax jer je u pitanju tretman i odnos profesora prema studentu kao i knjige koje su nove, lepe, citke, jasne. Na drzavnom faxu sam vise vremena provela po hodnicima cekajuci Godoa.

e. Dif, megatrend, pola privatnih gluparija, geografija, istorija, arheologija... ma to je sve, zagrej malkice stolicu i ne trba ti neka poveca inteligencija.

Da li si ti pri sebi???? Uporedjujes megatrend i istoriju i arheologiju???:shock::shock::shock::shock: Da li ti imas predstavu sta se radi na istoriji i arheologiji i koliko je tesko? Licno smatram da je "lak" svaki fakultet koji je dobro reformisan, ociscen od oooogromnih ispita i sa dobrim i predusretljivim profesorima, a to jeste arheologija. Mada, ima i tu obimnih predmeta (Citaj: srednji vek).

Ali istorija... Pa ljudi masovno padaju prvu godinu zbog dva preobimna stara veka, ako nista dalje.

Sto se tice "zagrejavanja stolice i nista vise", to svakako ne vazi za istoriju i arheologiju. To bi bilo kao da kazes da je matematicki faks lak jer se samo buba napamet iz knjige. Logicko zakljucivanje i rekonstruisanje proslosti na osnovu pisanih ili materijalnih izvora nije ni u kom slucaju "sednes i zagrejes stolicu, nabubas i to je to". Istorija koja se uci u skoli i nauka koja se izucava na fakultetu nisu isto.

Pretpostavljam da je tvoj post bio sala, ali me je sokiralo.

Nema lakog fakulteta....
Ja sam na Masinski fakultet a sestra na Policijsku akademiju i ovo je klasican primjer tezine fakulteta.
Na masinskom fakultetu mozda tokom citave jedne godine samo 2% predavanja cete morati da naucite napamet . Ostalo se svodi na zadatke, formule bla,bla, znaci samo pamet , logika, pracenje...
Na policijskoj akademiji oni 98% predavanja nauce napamet, znaci ubijaju se od bubanja jer je njima 1 predmet predaje se 1 nedelja a onda sledeci ponedeljak test iz tog predmeta . Prodjes - makao si predmet sa vrata , padnes - ides na popravni i dobijas brigu jer sledece nedelje ide novi predmet.

Znaci ako volite da bubate raspitajte se koji su fakulteti najpogodniji za to i zavrsito to lako....
A ako ne volite da bubate nego da idete logicki, mozgom raspitajte se i upisite tako nesto. . .
Ovo sam napisao jer se ovakve greske najvise prave :)

Koji je fakultet, po vašem mišljenju, najlakši? Pri tome ne mislim na prolaznost na prijemnom ispitu, nego na studiranje.

Verovao ili ne, trenutno je najlakse zavrsiti Farmaceutski fakultet u Beogradu. Ispiti su sad po bolonji pismeno kao testovi, a prolaznost je 95%. Na ispitima se regularno prepisuje jer asistenti ne dele studente u grupe vec se natrpa u amfiteatar po 150 ljudi i ko ima iole dobar vid vidi sta pise onaj u klupi ispred.
Nisu cak potrebne ni puskice niti bubice...
Po pravilu se izlazi po tri puta na ispit i onda se kao gubi pravo na polaganje do sl. godine.Mewdjutim uz kuknjavu, plac i molbe profesori puste pa se polaze popravni, pa popravni kolokvijumi i tako...
Dalje, ispiti se spremaju sa slajdova i to je dovoljno da se i iz ispita kao organska hemija dobije ocena 8 ili vise.
A na prijemnom ispitu prosle godine je bar 35 ljudi prepisalo komletan prijemni dok su dezurni caskali o malim platama.Doduse, jedna asistentkinja je pokusala da izbaciu jednu koja je prepisivala ali joj to nije uspelo jer je ova maltene legla preko rada uz suze i [plac...

Tako da vam farmaciju toplo preporucujem.

Ta generalizacija ne stoji. Osim ukoliko ne govoris iz iskustva. Upisi BK (ukoliko imas para), pa cemo se videti na ispitu. Samo da ti kazem, ja sam sa one strane katedre, pa bih voleo da na ispitu proverimo da li ta tvoja tvrdnja vazi.

U zdravlje! :D

daj bre... a za sta onda dajes pare na privatnom fakultetu? pa cim dajes pare ti u startu polazes ispit. ja na privatni fax ovde kod nas ne bih isla ni da imam para da platim jer se ti fakulteti za par godina nece ni priznavati.

Postavi sebi pitanje "Zasto sam upisala privatni fakultet"? Ali budi apsolutno iskrena pri odgovaranju. :D Jer, (veci) kvalitet ili sta vec ne moze biti razlog, jer na privatnim faxevima predaju profesori koji su do juce predavali na drzavnim, a preko noci nisu mogli postati novi ljudi i usvojiti nova znanja... :roll: Milion ljudi znam koji su jeeedva skrpili srednju skolu (i iz tog se razloga naravno nisu usudili ni da probaju da upisu drzavni fax) i s lakocom upisali i pozavrsavali te "fakultete", a da i ne znas kada se to, u medjuvremenu desilo. :D Zapravo, koga god znam, a da je upisao (zavrsio) privatni fax, jedva se izborio sa srednjom skolom. Nesto nisam cula da je neki odlican djak, ili kojim slucajem slucajno neki vukovac upisao privatni... Mada, ne kazem, mozda si ti ta. :-|

Devojko,ja sam zgranuta tvojim postovima!Ako nisi cula,a ti se bolje raspitaj!Unapredi svoje znanje,tj. smanji kolicinu neznanja!

Ne bih htela da zvucim nadrndano, ali nervira kada neko uopste moze da uporedi matematiku ili fiziku sa pravima, sociologijom ili necim slicnim. Pa i medicinom... Procitala sam da je neko napisao da za matematiku ne treba inteligencija... Glupost! Matematika nije sablon, kao sto se nekima cini, matematicki problemi, fizicki problemi, a pogotovo njihova primena u geofizici (sto mi je jako dobro poznato) svakako zahtevaju mnogo inteligencije, mnooogo uradjenih zadataka, procitanih knjiga... Poznajem neke ljude koji studiraju medicinu i ne mogu da kazem da je lako, ali tamo treba nauciti knjigu od hiljadu strana, i to je otprilike sve sto treba za jedan ispit. Ne mogu reci da su knjige za tehnicke fakultete toliko obimne (sa casnim izuzecima), ali tamo morate uraditi i mnogo drugih stvari, a ispit se na krju, obicno svede na to da profesor ne pita direktno iz udzbenika, nego postavi neki problem, koji ti, na osnovu svega sto si naucio i odradio, moras da resis. Meni su se smejali kada sam rekla da sam na jednom ispitu imala dozvoljenu svu literaturu, da profesorka nije sedela sa nama dok smo radili (bio je pismeni ispit, i trebalo je uraditi neku kartu), ali to ne moze da se procita u knjizi, niti prepise od nekog. A za to stvarno treba velika inteligencija (jer, moze neko da nabuba nesto za test i da razbije, ali tako nece moci da resi problem). Dakle, ne mogu se uporediti zbog toga sto je skroz drugacija filozofija.

A sada da kazem i nesto vezano za geografiju. Nije laka (jer nijedan fakultet nije lak), ali se ne moze uporediti sa Geoloskim fakultetom (iako neki smerovi na geografiji imaju mnogo slicnih ispita). Na Geografskom je u prvoj godini najtezi ispit Geologija, sto je kod nas jedan od najlaksih, na drugoj Geomorfologija, koji kod nas takodje nije problem poloziti. A paradoks je to sto se na Geografski fakultet upisuje mnogo vise studenata, i to sa mnogo vecim brojem bodova iz srednje, nego sto je slucaj na Geologiji. Rudarsko-geoloski fakultet je drzavni fakultet koji se najlakse upisuje (i to na budzet), ali je, kao i svi tehnicki fakulteti, jedan od najtezih (sem casnih izuzetaka medju smerovima).

"Ne bih htela da zvucim nadrndano, ali nervira kada neko uopste moze da uporedi matematiku ili fiziku sa pravima, sociologijom ili necim slicnim"

Matematika je kraljica nauka...

Poslednja izmena:

Back