NAJISPLATIVIJI FAKULTET

slazem se sa rezonom da nije lose upisati neki faks koji je manje popularan i gde ima malo studenata, jer logicno, u oblasti u kojoj ima malo kadrova lakse ces se zaposliti

ne slazem se da je drzavni posao i ta neka sigurna platica cilj kome treba teziti, niti je postavljac teme verovatno to imao u vidu... u svakom poslu koliko ce ti se isplatiti, zavisi od tvojih ambicija i dokle zelis da doguras; recimo ako neko zavrsi pravni moze posle osnovnih studija da se uvali u neku firmicu, ne radi nista i prima tu platicu ili da, recimo, polaze pravosudni, izgradi karijeru u advokaturi i mlati pare i druge mogucnosti...

trece, plata od 40hiljada za nase trenutne uslove, objektivno, nije mala i sasvim je solidna, ali tu platu ima neko ko radi, recimo, u kaficu, pa po toj logici sto bi se neko mucio - opet stvar ambicije i licnih interesovanja

e, sad, NAJISPLATIVIJI fax, u smislu kesa, tu verujem da nema pravila, u svakoj ili u vecini oblasti sa fakultetskom diplomom ti imas mogucnosti da napredujes i ostavris neku vecu zaradu... samo isplativost ne moze da bude jedini kriterijum, jer dzaba ti kes ako ti radis nesto sto te ne zanima ili jednostavno nisi za to...

u krajnjoj liniji, neko se i sa OS obogati, a neko sa doktoratom radi za neku platu daleko iznad proseka, tako ti je to kod nas

sad da ne navodiim konkretno fakulteta i kako sa kojim mozes da profitiras...

A zasto imam osecaj da vecina pripadnika mladjih generacija hoce OGROMNU platu bez mnogo muke, truda, sa godinicom radnog staza...
Ili mozda 6 meseci istog...? Ne razumem. Mislite li da stvarno postoji perspektivan PREplacen posao, istovremeno cenjen, interesantan, a i SIGURAN (jer je nesigurnost danas najveci problem s moje tacke gledista)? Da takvi poslovi cekaju samo vas da zavrsite fax? (a pitanje je koliko ce nas stvarno i uraditi nesto u zivotu).
Ljudi, stojite cvrsto na zemlji, molim vas. Izaberite zanimanje koje vam se svidja, radite, ucite, kako biste bili medju najboljima, a plata ce vam doci sama.
Izvinjavam se onima koji se osecaju prozvanim, ovo nije upuceno iskljucivo pojedincima sa foruma, vise ljudima koje znam... A dosta je onih koji hoce "odmah" i "sve", a ni ne znaju kako se tesko zaradjuje para, kako su teska prava, kako je zamorna ekonomija, a koliko je ambicioznih poput vas. Mnogo, dragi moji.

Zao mi je sto su teska vremena u kojim zivimo od mladih ljudi punih ideala i snova stvorili naciju zeljnu novcanica, kojoj nista nije sveto. Pare, pare, pare... Bas tuzno, sto kod mnogih ne postoji nista vise od zelje za bogatstvom-zar smo na to spali? Na 100 ili 200 evra vise?
Ispunite svoj zivot, nemojte da se predjete i upisete nesto sto je hvaljeno, a o cemu pojma nemate, previse rizikujete.
SRECNO!

Da, matematicki fakultet je dosta isplativ. Vecina ljudi radi u struci.

Da li se ovo odnosi samo na R smjer (Računarstvo i informatika)?
Meni ide matematika i mislim da bi bilo zanimljivo studirati nešto na matf-u (možda Teorijsku ili Računarstvo), ali mi se čini da svi koji završe matf (osim možda smjerova R i I) završe u prosvjeti, a to me ne privlači. Pa me zanima koliko je matf (ili neki pojedinačan smjer) isplativ danas?

mislima da su najisplativiji Masinski i Elektrotehnicki ako te interesuje da radis u inostranstvu

:hahaha:
Da kako da ne :lol:

Ajde sad ... Idemo redom ...

Mislim nije da vredjam ali gde nadje bas masinski i elektrotehnicki . Ne kazem da nema ali postoje fakulteti koji mnogo vise plasiraju svoje u inostranstvo nego sto su to elektrotehnicki i masinski ...

Ja bih rekao ovako . Perspektivnost je relativna stvar . Stavise ne postoji neperspektivan fakultet . Svi oni mogu da budu ali i ne moraju da budu perspektivni, sve zavisi od nas samih ali pomalo i od faktora srece . Zato uvek savetujem da se upise nesto sto se voli, bez obzira da li je to trenutno trazeno ili ne . Evo primera radi neki kazu da je recimo fizicka hemija neperspektivna(taj primer sam uzeo jer za to znam), nema gde da se radi, ne mozes biti ni hemicar ni fizicar i bla bla bla ... Ja razmisljam ovako, bez obzira na to sto nema mnogo radnih mesta koja traze ovu diplomu opet postoje njih nekoliko, koliko toliko ali ih ima , i opet ta radna mesta neko mora da popuni, naravno oni ce izabrati najbolje a najbolji ce biti uvek oni koji vole ono sto radi i koju daju sve od sebe zato sto vole to , i kod njih je uspeh najveci pa ce se i zaposliti .

Nema to neke mnogo velike price .

Da kako da ne :lol:

Ajde sad ... Idemo redom ...

Mislim nije da vredjam ali gde nadje bas masinski i elektrotehnicki . Ne kazem da nema ali postoje fakulteti koji mnogo vise plasiraju svoje u inostranstvo nego sto su to elektrotehnicki i masinski ...

Ja bih rekao ovako . Perspektivnost je relativna stvar . Stavise ne postoji neperspektivan fakultet . Svi oni mogu da budu ali i ne moraju da budu perspektivni, sve zavisi od nas samih ali pomalo i od faktora srece . Zato uvek savetujem da se upise nesto sto se voli, bez obzira da li je to trenutno trazeno ili ne . Evo primera radi neki kazu da je recimo fizicka hemija neperspektivna(taj primer sam uzeo jer za to znam), nema gde da se radi, ne mozes biti ni hemicar ni fizicar i bla bla bla ... Ja razmisljam ovako, bez obzira na to sto nema mnogo radnih mesta koja traze ovu diplomu opet postoje njih nekoliko, koliko toliko ali ih ima , i opet ta radna mesta neko mora da popuni, naravno oni ce izabrati najbolje a najbolji ce biti uvek oni koji vole ono sto radi i koju daju sve od sebe zato sto vole to , i kod njih je uspeh najveci pa ce se i zaposliti .

Ne lupetaj vise majke ti.Oduvek su nasi tehnicki fakulteti bili priznati u inostranstvu,a strucnjaci cenjeni,u mojoj porodici su svi inzinjeri i nasli su odlicna zaposlenja kako ovde tako i u inostranstvu,samo se ti zamlacuj sa fizickom hemijom ,taj fakultet se raspada nemaju ni osnovna sredstva za rad,zar stvarno mislis da ces da budes konkurencija nekom studentu sa prestiznhi americkih univerziteta,daj covece spusti se mako na zemlju, 0,001% posto nasih naucnika ode tamo.Ti kao mislis da tamo svi cekaju nase studente fizicke hemije.Pihhh,a za razliku od tog faksa etf je savremeno opremnjen i nimalo se ne ratlikuje od fakulteta u inostranstvu po nekim statistikama 90% etf-ovaca dobije dolicno zaposlenje u inostranstvu tako da molim te postedi nas svojih glupavih zakljucaka,da si naveo bilo koji drugi faks,ali etf...Stvarno lupetas!!!!!!!!!!!!

Ne lupetaj vise majke ti.Oduvek su nasi tehnicki fakulteti bili priznati u inostranstvu,a strucnjaci cenjeni,u mojoj porodici su svi inzinjeri i nasli su odlicna zaposlenja kako ovde tako i u inostranstvu,samo se ti zamlacuj sa fizickom hemijom ,taj fakultet se raspada nemaju ni osnovna sredstva za rad,zar stvarno mislis da ces da budes konkurencija nekom studentu sa prestiznhi americkih univerziteta,daj covece spusti se mako na zemlju, 0,001% posto nasih naucnika ode tamo.Ti kao mislis da tamo svi cekaju nase studente fizicke hemije.Pihhh,a za razliku od tog faksa etf je savremeno opremnjen i nimalo se ne ratlikuje od fakulteta u inostranstvu po nekim statistikama 90% etf-ovaca dobije dolicno zaposlenje u inostranstvu tako da molim te postedi nas svojih glupavih zakljucaka,da si naveo bilo koji drugi faks,ali etf...Stvarno lupetas!!!!!!!!!!!!

A 'prosti od kada to "oduvek" , i daj kazi mi nekog naseg takvog elektrotehnicara ili masinca rado cu te saslusati ? Za ostalo nemam zelju da raspravljam jer je krajnje .... mislim ocigledan troling nego ajd' sad .

Kakve veze da li je neko sa americkog prestiznog univerziteta ili iz Srbije . Od kad bolji univerzitet znaci i bolje znanje ? :think: Naravno da cu da budem i te kakva konkurencija . :neutral:

^brate veliki broj elektrotehnicara,pa u zadnjih 6,7 godina 85% etfovca radi u inostranstvu po statistikama,dosta tih ljudi dolazi na forum etfa pa ako toliko zelis da se uveris mozesh da vidis

^kako od kad? pa to se u Srbiji vidi pre svega da ne pricamo tek tamo,pogledaj razliku izmedju beogradskog ili na primer kragujevackog i kako se koji ljudi zaposljavaju

i pre svega dobri inzinjeri nemaju brige,jer su inzinjeri pre svega,drugi je to nacin razmisljanja i resavanja problema od drugih struka

Ja bih rekao ovako . Perspektivnost je relativna stvar .

Jeste perspektivnost relativna stvar. U slučaju studiranja (i završavanja) određenih fakulteta, u današnje vreme - baš relativna. Nažalost.

Stavise ne postoji neperspektivan fakultet .

Teorijski gledano ne postoji. Međutim, u praksi se ipak pokaže da neku apsolutno jesu. Nažalost.

Svi oni mogu da budu ali i ne moraju da budu perspektivni, sve zavisi od nas samih ali pomalo i od faktora srece .

Pomalo od faktora sreće (veze, i ostalih stvari), u današnje vreme? :confused: Hm, hm.
Bogami, mnogi su faktori danas ispred i pre "nas samih". Nažalost.

Zato uvek savetujem da se upise nesto sto se voli, bez obzira da li je to trenutno trazeno ili ne .

Pa, i ja bih to savetovala, ali i to da se mora biti svestan rizika i posledica u slučaju odabira određenog fakulteta. Ne samo trenutno, već uopšte, u perspektivi.

Evo primera radi neki kazu da je recimo fizicka hemija neperspektivna(taj primer sam uzeo jer za to znam), nema gde da se radi, ne mozes biti ni hemicar ni fizicar i bla bla bla ... Ja razmisljam ovako, bez obzira na to sto nema mnogo radnih mesta koja traze ovu diplomu opet postoje njih nekoliko, koliko toliko ali ih ima ,

Ti razmišljaš vrlo, vrlo bajkovito. Ta 2, ili čak 3 radna mesta samo tebe čekaju. :D

i opet ta radna mesta neko mora da popuni, naravno oni ce izabrati najbolje a najbolji ce biti uvek oni koji vole ono sto radi i koju daju sve od sebe zato sto vole to , i kod njih je uspeh najveci pa ce se i zaposliti .

Najbolji će biti onaj ko bude ekspert i stručnjak u svom poslu. A do toga se ne stiže "zaljubljenošću" u struku već sposobnošću, kapacitetom, talentom... Naravno, divno je voleti svoje opredeljene. Poželjno i preporučljivo. Ali, sama "ljubav" nije garant ničega. Čak ni truda ni zalaganja ako se nezaposlen sedi kući, sa svršenim ljubljenim fakultetom, a godine prolaze. Možeš ti da hoćeš da se trudiš i dokažeš, ali ako ne dobijaš priliku, i nema izgleda da je skoro dobiješ, džaba što ti hoćeš.

Ima ljudi koji se racionalno opredele za određen fakultet, smatrajući ga pametnim izborom. Nije da ga nešto vole, već računaju na dobru perspektivnu s njim. Snađu se (i to treba znati), unovče taj svoj racionalan odabir i žive dobro. A opet, ima i onih koji se rukovode samo ljubavlju, pa budu jedan od ukupno 2 studenta meteorologije, npr., briljantno završe, ostanu zaljubljeni i po svršetku studija i onda računaju na pomor zaposlenih u jedinoj meteorološkoj stanici u njihovom mestu, ne bi li se nekako zaposlili. Jer, što ti kažeš, postoji nekoliko radnih mesta, koliko toliko, ali ih ima, i neko ih mora popuniti. I neko sigurno hoće. :D

Poslednja izmena:
Dragi moj steve moj stric radi u engleskoj za velike pare.Radio je projekte za izgradnju mostova u samom londonu. A da NIJE morao da polaze NIJEDAN dodatni ispit.Za razliku od njega moj burazer koji je zavrsio prava ovde morao je tamo opet da zavrsi faks,da bi dobio neki posao . Drugi burazer u FRANCUSKOJ dobio odlican posao sa nasim gradjevinskim faksom.Ne znam kod mene su uglavnom svi u porodici gradjevinci i odlicno su se snasli kako ovde tako i u inostranstvu. I za taj fakultet mogu da kazem da je fenomenalan,ko ima kefalo za matis i fiziku.
A o etf-u da ne pricam taj fakultet je stvarno za vrh ,diploma tog faxa vazi svuda u svetu. .A ti da si neki talenat za hemiju kao sto pricas zavrsio bo matematicku gimnaziju,osvajao medalje na olimpijadama i upisao kembridz,jer samo sa kembridzom ili tako nekim svetski poznatim univerzitetom ces moci da se bavis naucnim radom iz te oblasti,ovako nazalost ne,ili se mozda nekako probijes ko ce ga znati.

Jeste perspektivnost relativna stvar. U slučaju studiranja (i završavanja) određenih fakulteta, u današnje vreme - baš relativna. Nažalost.

Teorijski gledano ne postoji. Međutim, u praksi se ipak pokaže da neku apsolutno jesu. Nažalost.

Pomalo od faktora sreće (veze, i ostalih stvari), u današnje vreme? :confused: Hm, hm.
Bogami, mnogi su faktori danas ispred i pre "nas samih". Nažalost.

Pa, i ja bih to savetovala, ali i to da se mora biti svestan rizika i posledica u slučaju odabira određenog fakulteta. Ne samo trenutno, već uopšte, u perspektivi.

Ti razmišljaš vrlo, vrlo bajkovito. Ta 2, ili čak 3 radna mesta samo tebe čekaju. :D

Najbolji će biti onaj ko bude ekspert i stručnjak u svom poslu. A do toga se ne stiže "zaljubljenošću" u struku već sposobnošću, kapacitetom, talentom... Naravno, divno je voleti svoje opredeljene. Poželjno i preporučljivo. Ali, sama "ljubav" nije garant ničega. Čak ni truda ni zalaganja ako se nezaposlen sedi kući, sa svršenim ljubljenim fakultetom, a godine prolaze. Možeš ti da hoćeš da se trudiš i dokažeš, ali ako ne dobijaš priliku, i nema izgleda da je skoro dobiješ, džaba što ti hoćeš.

Ima ljudi koji se racionalno opredele za određen fakultet, smatrajući ga pametnim izborom. Nije da ga nešto vole, već računaju na dobru perspektivnu s njim. Snađu se (i to treba znati), unovče taj svoj racionalan odabir i žive dobro. A opet, ima i onih koji se rukovode samo ljubavlju, pa budu jedan od ukupno 2 studenta meteorologije, npr., briljantno završe, ostanu zaljubljeni i po svršetku studija i onda računaju na pomor zaposlenih u jedinoj meteorološkoj stanici u njihovom mestu, ne bi li se nekako zaposlili. Jer, što ti kažeš, postoji nekoliko radnih mesta, koliko toliko, ali ih ima, i neko ih mora popuniti. I neko sigurno hoće. :D

Zaboravila si Nazalost jos jedno xy puta :kafa:

Elem, sta sam hteo da kazem ovde :think: A daaa ...

Tebi je sve nazalost, i sve ne valja kod nas, i nicemu nam ne sluze fakulteti, i sve je nesto gledano na crnjaka . Oprosti ali ja sam duboko u sebi optimista za razliku od tebe .

Osim velike doze pesimizma vidim i zavist u tvojim postovima. Naravno da nisam mislio da ce bas mene da izaberu za neko prestizno radno mesto koje je u deficitu, ali se ta "strucnost" kako je ti zoves postize bas suprotno od onoga sto si ti rekla, odnosno napisala, a to je zaljubljenoscu . E sad kako gledas na tu zaljubljenost ne znam, ali ja sigurno ne gledam isto kao ti . Moja "zaljubljenost" prema nauci povlaci za sobom i moje interesovanje, zeljom za napredak .... u istoj , a sve to zajedno povlaci expertizam u istoj iz koje sledi dobro placen posao . Mozemo mi do sutra ovako ali nikada necu razumeti tvoje, mada ne samo tvoje, mnogi misle na isti nacin kao ti ....

Dragi moj steve moj stric radi u engleskoj za velike pare.Radio je projekte za izgradnju mostova u samom londonu. A da NIJE morao da polaze NIJEDAN dodatni ispit.Za razliku od njega moj burazer koji je zavrsio prava ovde morao je tamo opet da zavrsi faks,da bi dobio neki posao . Drugi burazer u FRANCUSKOJ dobio odlican posao sa nasim gradjevinskim faksom.Ne znam kod mene su uglavnom svi u porodici gradjevinci i odlicno su se snasli kako ovde tako i u inostranstvu. I za taj fakultet mogu da kazem da je fenomenalan,ko ima kefalo za matis i fiziku.
A o etf-u da ne pricam taj fakultet je stvarno za vrh ,diploma tog faxa vazi svuda u svetu. .A ti da si neki talenat za hemiju kao sto pricas zavrsio bo matematicku gimnaziju,osvajao medalje na olimpijadama i upisao kembridz,jer samo sa kembridzom ili tako nekim svetski poznatim univerzitetom ces moci da se bavis naucnim radom iz te oblasti,ovako nazalost ne,ili se mozda nekako probijes ko ce ga znati.

:eek:

:dash:
Da li stvarno mislis da svaki talenat mora da osvaja "prestizne" nagrade i ide na Cambridge? :hahaha: Zasto tvoj ujak nije isao na Cambridge onda ? :think:
Upravo si uvredila jedno 70% talentovanih ljudi u svetu . Mislim ti si pokusala to sad kolko si ih dotakla time stvarno ne znam .

Pozvacu se samo na pricu Mendeljejeva . Ko zna zna ...

Zaboravila si Nazalost jos jedno xy puta :kafa:

Elem, sta sam hteo da kazem ovde :think: A daaa ...

Tebi je sve nazalost, i sve ne valja kod nas, i nicemu nam ne sluze fakulteti, i sve je nesto gledano na crnjaka . Oprosti ali ja sam duboko u sebi optimista za razliku od tebe .

Ja samo kažem kako realno stoje stvari.
Da sam mišljenja da naši fakulteti ničem ne služe, ne bih ovde, već napolju diplomirala.
Kod nas obrazovanje valja. Ne valja momenat zapošljavanja. Što će ti se iskristalisati i postati jasno kad do toga dođeš. Sad pričaš uprazno i fantaziraš, dečko. ;) Nije čak ni optimizam u pitanju, već verovanje u Deda Mraza. No, videćeš već, da je Deda skrenuo sa staze. :D

Osim velike doze pesimizma vidim i zavist u tvojim postovima.

Pesimizam ne gajim. Ni zavist, takođe. Zanimljivo tumačiš.

Naravno da nisam mislio da ce bas mene da izaberu za neko prestizno radno mesto koje je u deficitu, ali se ta "strucnost" kako je ti zoves postize bas suprotno od onoga sto si ti rekla, odnosno napisala, a to je zaljubljenoscu . E sad kako gledas na tu zaljubljenost ne znam, ali ja sigurno ne gledam isto kao ti . Moja "zaljubljenost" prema nauci povlaci za sobom i moje interesovanje, zeljom za napredak .... u istoj , a sve to zajedno povlaci expertizam u istoj iz koje sledi dobro placen posao . Mozemo mi do sutra ovako ali nikada necu razumeti tvoje, mada ne samo tvoje, mnogi misle na isti nacin kao ti ....

Znam 7 svršenih zaljubljenih istoričara, koji ne rade ni u struci, ni nigde, godinama po diplomiranju.
Takođe, i profesore engleskog, lekare, turizmologe... Jedna drugarica turizmolog nije nigde u struci mogla da se zaposli, pa radi kao sobarica u hotelu.
I, šta ćemo sad sa golom zaljubljenošću? :think:
Međutim, znam nezaljubljene, ljude koji su diplomirali sa i više nego bednim prosecima i zaposleni su pravo iz klupe jer imaju uticajne kumove i roditelje. A volontirali su zajedno sa tim zaljubljenima. Dakle, zaljubljenost svakako nije presudila. Tako će i tebe jednog dana neko izbaciti ako nemaš zaleđinu. Prosto je tako. Ali, naravno, imaš prava na to da naivno misliš i pretpostavljaš. ;)

Ja sam neko ko je u svoje zanimanje i opredeljenje apsolutno zaljubljen. Neko ko se i po diplomiranju formalno i neformalno i dalje usavršava u svojoj struci i oblasti. Za fakultet koji sam diplomirala, odlučila sam se u VII osnovne, tako da je izlišno da na tu temu pričam. Zaljubljenost je jedno, surova realnost je drugo.

P.S. Obavezno da nam javiš kad se zaposliš. ;)

I ne znam zašto sam ti uopšte opet odgovorila, kad ćeš ti i ovaj moj post pročitati onako kako se tebi hoće i ne pročitati pola.

Poslednja izmena:
Da sam mišljenja da naši fakulteti ničem ne služe, ne bih ovde, već napolju diplomirala.
Kod nas obrazovanje valja. Ne valja momenat zapošljavanja. Što će ti se iskristalisati i postati jasno kad do toga dođeš. Sad pričaš uprazno i fantaziraš, dečko. ;) Nije čak ni optimizam u pitanju, već verovanje u Deda Mraza. No, videćeš već, da je Deda skrenuo sa staze. :D

Znam 7 svršenih zaljubljenih istoričara, koji ne rade ni u struci, ni nigde, godinama po diplomiranju.
Takođe, i profesore engleskog, lekare, turizmologe... Jedna drugarica turizmolog nije nigde u struci mogla da se zaposli, pa radi kao sobarica u hotelu.
Međutim, znam nezaljubljene, ljude koji su diplomirali sa i više nego bednim prosecima i zaposleni su pravo iz klupe jer imaju uticajne kumove i roditelje. A volontirali su zajedno sa tim zaljubljenima. Dakle, zaljubljenost svakako nije presudila. Tako će i tebe jednog dana neko izbaciti ako nemaš zaleđinu. Prosto je tako. Ali, naravno, imaš prava na to da naivno misliš i pretpostavljaš. ;)

Ja sam neko ko je u svoje zanimanje i opredeljenje apsolutno zaljubljen. Neko ko se i po diplomiranju formalno i neformalno i dalje usavršava u svojoj struci i oblasti. Za fakultet koji sam diplomirala, odlučila sam se u VII osnovne, tako da je izlišno da na tu temu pričam. Zaljubljenost je jedno, surova realnost je drugo.

I ne znam zašto sam ti uopšte opet odgovorila, kad ćeš ti i ovaj moj post pročitati onako kako se tebi hoće i ne pročitati pola.

Samo cu reci jedno, njihova zaljubljenost prema toj nauci nije dovoljno velika . I tu niko ne moze da me razuveri . Svi mi, odnosno vecina nas obicno upise ono sto voli, i kao svidja nam se i sve , ali kukamo i kukamo kako nema posla . Ja kazem da se mi ne trudimo dovoljno i ne volimo dovoljno jako to sto radimo .

Samo cu reci jedno, njihova zaljubljenost prema toj nauci nije dovoljno velika . I tu niko ne moze da me razuveri . Svi mi, odnosno vecina nas obicno upise ono sto voli, i kao svidja nam se i sve , ali kukamo i kukamo kako nema posla . Ja kazem da se mi ne trudimo dovoljno i ne volimo dovoljno jako to sto radimo .

OK. Srbija nema problem sa zapošljavanjem, ljudi jednostavnu nisu dovoljno zaljubljeni. Dobro kažeš.

:tick::tick::tick::tick::tick::tick::tick::tick::tick::tick:

Back