Bratislav_90
Iskusan
- Poruka
- 5.522
Šta sad ti pričaš kad si pre godinu dana upisao sociologiju
Batalio sam to, posle prve zavrsene :^_^, pa sam se pri novom upisu rukovodo drugom logikom
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Šta sad ti pričaš kad si pre godinu dana upisao sociologiju
onda novinarstvo i komunikologija, ne komunikacija

Nemam. Ja sam godinama htela to da studiram ali na kraju je prevagnulo nešto drugo...
Nisam upoznata s njihovim radom.
A isplativ je ako si devojka Branislava Lečića![]()

Ja se izvinjavam sto upadamJa čuo 90% u poslednijh 5 god., al' slično je to svakako. Kad bi sav taj kadar mogao da se uposli u Srbiji, sigurno bismo brže napredovali. Makar, ako država već finansira dio ili svo studiranje (ovisno o upadanju na budžet), onda student treba da ima obavezu da, ako je već teško naći posao da radi, ono makar da ne može raditi u inostranstvu neki vremenski period.
ali moram da se osvrnem na ovo. Da li si procitao ono sto si napisao?Ja se izvinjavam sto upadamali moram da se osvrnem na ovo. Da li si procitao ono sto si napisao?
Ako ne moze da se zaposli u Srbiji ni sa jako teskim i perspektivnim fakultetom, treba ga onemoguciti da radi u inostranstvu?
Bolje da gladuje ovde?
To su najbolje godine.
) u zemlji, ako ima posla za njih dvojicu. Kakve koristi ima od ovih koji ne rade? Nikakve. I zato, ako drzava ne zeli da rasipa pare, neka se proceni koliko ce nam biti potrebno kojih strucnjaka, i neka se toliko odskoluje. Na budzetu, naravno!
A onda i na gotovo svim drugim. Jer svaki diplomac koji ne nadje posao (bilo da ode iz zemlje, bilo da je na birou) je promasena investicija.
Mislim uopste mi nije jasno kakve koristi drzava ima od toga sto ce drzati pet ETF-ovaca (recimo da je to fakultet sa kojim se lako moze napolje) u zemlji, ako ima posla za njih dvojicu. Kakve koristi ima od ovih koji ne rade? Nikakve. I zato, ako drzava ne zeli da rasipa pare, neka se proceni koliko ce nam biti potrebno kojih strucnjaka, i neka se toliko odskoluje. Na budzetu, naravno!
I drzava nema pravo da ljudima ogranici izlazak. Cini mi se da sam negde procitala da je to po UN. U svakom slucaju, jedina pametna strategija (koju vidim, ako ima jos neka, predlozite) je da se skoluje ljudi koliko je potrebno, i da se omoguci da ta mesta dobiju oni koji su za njih najsposobniji, a ne oni koji mogu da plate. Znaci da se ljudi ne odricu studija zato sto nemaju para da se izdrzavaju dok studiraju.![]()
Tacno.
Zaboravih da dodam u proslom postu-nakon sto se napravi plan koliko je kojih strucnjaka potrebno, a neka se drasticno smanji broj ljudi na fakultetima za kojima nema potrebe.
Sigurna sam da bi to bila vecina smerova na Filozofskom fakultetu, za pocetak.A onda i na gotovo svim drugim. Jer svaki diplomac koji ne nadje posao (bilo da ode iz zemlje, bilo da je na birou) je promasena investicija.

Tako nesto bi bilo odlicno. Znaci maksimalno stipendiranje, ne, kreditiranje studenata koji su potrebni. I onda posle ako ostanu (a imaju gde da rade!), ne moraju da vracaju kredit.Eto, na tako nešto sam i mislio. Država treba da plaća samo onoliko koliko je potrebno. Ako iz neke struke ima procentualno mnogo nezaposlenih, onda smanji broj budžetskih mjesta, ako je neki fakultet deficitaran, onda povećaj.![]()

i na filološkom.
ja studiram divnu nauku koju obožavam, ali evo me na četvrtoj godini, i pojma nemam gde bih ja to mogla za godinu dana da se zaposlim i od toga pristojno živim (bez sedamnaest poslova sa strane) a ne daj bože sutra stvaram porodicu...![]()
da, tačno. na mojoj je trenutno 6 stalno zaposlenih ljudi (na nas recimo 60ak sa sve četiri godine, ili za nijansu više) + dosta letećih profesora (sa faspera, filozofskog u novom sadu i drugih katedara) i sumnjam da će im u skorije vreme trebati neko nov.Eventualno na takvim katedrama ostati kao asistent, ali opet-verovatno to ne moze ni jedan student iz svake generacije, a kamoli vise, sve i da su odlicni.

Evo jedno moje skromno zapažanje. Radim kao poslovodja na visinskim poslovima ali u Švajcarskoj...25 godina. Imam kontakta sa raznim ljudima i svim profilima, iskren da budem nisam sreo naše diplomce sa ETF-a. Da se ispravim , jesam ih sretao ali na poslovima uvodjenja elektroinstalacija, znači tamo kad doge on pohaga obuku kako se to radi i onda polaže pa tek ako položi onda ide da razvodi struju. Zašto ide na obuku? Pa zato jer ne zna kako se to radi. Šokantno? Nije, to je istina.
Inače švaicarci ne cene naše diplome sa državnih fakulteta gde se izgleda još uvek uči koliko je 252-(8+6)=? Hm, da se razumemo: ovde posao pre dobijaju oni koji su završili privatan fakultet u Srbiji! Zašto?
Pa zato što nema toga 252-(8+6)=? , razumete? Švaicarski student uči praksu i odmah može da počne sa radom. Švaicarac kaže: lepo je što imate diplomu ali jel vi znate da radite ovaj posao ili ne? Znate, lepo sad ćemo vas malo testirati, kad prodješ test e onda ideš direktno u posao, nema pripremnog perioda, nema prilagodjavanja, nema mame i tate da zakolju prase i donesu jer to ne pali. Konkretno ovde ima naših koji su fakultetski obrazovani ali uglavnom rade kao: konobari, raznose brzu hranu, čiste sneg, spremačice itd....surovo ali istinito. Morate shvatiti da jedan inžinjer nije obavezno i stručnjak, ja lično imam veću platu od većine inžinjera, zašto? Pa zato što odradjujem dosta poslova, u firmi sam koristan i što je najvažnije: dokazao sam se!
U švici inžinjer ima lovu tek kad se dokaže, broj i uspešnost njegovih projekata odredjuju njegovu platu sve ostalo je nevažno. Možda vam s eovo svidi ili ne ali je tako. Ja bih samo pitao vas koji toliko uzdižete ETF i koji ste ga završili: na kojoj poziciji radite i kolika vam je plata? Kolika vam je plata....toliko vredite
Puno pozdrava za sve od Mite slekegije![]()

da, tačno. na mojoj je trenutno 6 stalno zaposlenih ljudi (na nas recimo 60ak sa sve četiri godine, ili za nijansu više) + dosta letećih profesora (sa faspera, filozofskog u novom sadu i drugih katedara) i sumnjam da će im u skorije vreme trebati neko nov.
stvarno sam nervozna po tom pitanju, ali s druge strane uzdam se i u svoje sposobnosti, što akademske što životne (čitaj da se snađem). no, to nije tema
@bratislav
ja mislim da je danas teško za bilo koji fakultet reći sa sigurnošću da će biti posla... ili, na primer, da li posao pre "čeka" najboljeg u generaciji na sociologiji, ili najgoreg na etfu? nisam pametna...

Evo jedno moje skromno zapažanje. Radim kao poslovodja na visinskim poslovima ali u Švajcarskoj...25 godina. Imam kontakta sa raznim ljudima i svim profilima, iskren da budem nisam sreo naše diplomce sa ETF-a. Da se ispravim , jesam ih sretao ali na poslovima uvodjenja elektroinstalacija, znači tamo kad doge on pohaga obuku kako se to radi i onda polaže pa tek ako položi onda ide da razvodi struju. Zašto ide na obuku? Pa zato jer ne zna kako se to radi. Šokantno? Nije, to je istina.
Inače švaicarci ne cene naše diplome sa državnih fakulteta gde se izgleda još uvek uči koliko je 252-(8+6)=? Hm, da se razumemo: ovde posao pre dobijaju oni koji su završili privatan fakultet u Srbiji! Zašto?
Pa zato što nema toga 252-(8+6)=? , razumete? Švaicarski student uči praksu i odmah može da počne sa radom. Švaicarac kaže: lepo je što imate diplomu ali jel vi znate da radite ovaj posao ili ne? Znate, lepo sad ćemo vas malo testirati, kad prodješ test e onda ideš direktno u posao, nema pripremnog perioda, nema prilagodjavanja, nema mame i tate da zakolju prase i donesu jer to ne pali. Konkretno ovde ima naših koji su fakultetski obrazovani ali uglavnom rade kao: konobari, raznose brzu hranu, čiste sneg, spremačice itd....surovo ali istinito. Morate shvatiti da jedan inžinjer nije obavezno i stručnjak, ja lično imam veću platu od većine inžinjera, zašto? Pa zato što odradjujem dosta poslova, u firmi sam koristan i što je najvažnije: dokazao sam se!
U švici inžinjer ima lovu tek kad se dokaže, broj i uspešnost njegovih projekata odredjuju njegovu platu sve ostalo je nevažno. Možda vam s eovo svidi ili ne ali je tako. Ja bih samo pitao vas koji toliko uzdižete ETF i koji ste ga završili: na kojoj poziciji radite i kolika vam je plata? Kolika vam je plata....toliko vredite
Puno pozdrava za sve od Mite slekegije![]()