Najekonomicnije grijanje

Na sta se grijete?

• Drva

glasova: 5 41,7%
  • Pelet

glasova: 0 0,0%
  • Struja

glasova: 2 16,7%
  • Ugalj

glasova: 2 16,7%
  • Plin/gas

glasova: 3 25,0%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    12
Метар дрва 8.000 а ја у најхладнијем месецу за гас не платим 10.000 дин месечно... Колико метара дрва ти треба месечно? :)
Ja potrosim 3 tone suvog uglja za sezonu,a to je oko 24 hiljade,a u kuci ne moze da se sedi,vec se otvara prozor,ili vrata od terase.

Kako nema veze sa izolacijom, jel napisao blokovi, to znaci vrlo losa izolacija..ako misli na beton blokove, inace bi rekao cigla...
Sve ima veze...i kako se zida, i cime se zida, i da li se pravi da bude veliki temperaturni kapacitet ili mali..

Mada je puno 20 kubika....to znaci da se lozi non stop, ne vidim kako moze drugacije da se nabije 20 kubika...
pa eto nema.Sve kuce od osamdesetih zidane su blokovima i niko ne trosi toliko ogreva na toliku kvadraturu.To podrazumeva da mu se energija negde osipa i zato je stolarija prvi osumnjiceni.To sto je stolarija PVC ne znaci da je dobra ili dobro montirana.Dovoljan je mali zazor i da izlazi napolje

pa eto nema.Sve kuce od osamdesetih zidane su blokovima i niko ne trosi toliko ogreva na toliku kvadraturu.To podrazumeva da mu se energija negde osipa i zato je stolarija prvi osumnjiceni.To sto je stolarija PVC ne znaci da je dobra ili dobro montirana.Dovoljan je mali zazor i da izlazi napolje
Ja bih pre glasao krov...ako tako gadjamo...
Pod plus krov su veci uzrok uvek nego stolarija....

Ja kad bih ziveo u tim gips , cement penastim blokovima, verovatno bih grejao isto kao on....

Meni nije logicno , one kuce od blata, krov je skoro supalj...tj ima malo blata, ali smederevac radi posao...blato je ocigledno dobar izolator sa slamom...bolji od blokova...ja ne znam ima li sta losije od blokova..

Ja kad bih ziveo u tim gips , cement penastim blokovima, verovatno bih grejao isto kao on....

Meni nije logicno , one kuce od blata, krov je skoro supalj...tj ima malo blata, ali smederevac radi posao...blato je ocigledno dobar izolator sa slamom...bolji od blokova...ja ne znam ima li sta losije od blokova..
Nije sigurno ni jedan bolji izolacioni materijal od blata s plevom.U Svedskoj,negde sam citao da te spoljne izolacije od presovane slame i blata.

Nije sigurno ni jedan bolji izolacioni materijal od blata s plevom.U Svedskoj,negde sam citao da te spoljne izolacije od presovane slame i blata.
Hmmm , mislis da probamo....moji hoce da obnove kucu ali preko onog sto se sad zove napregnuti beton, tj mala zicana armatura u betonu ....
Blato mora da se odrzava na 5 godina ili 10....ne moze da izgura vise od 20...

Kako mislis da resimo nekako formu a da ostane jeftinoca i kvalitet..
Slazem se da se pravi ugaoni zid od armiranog betona...ali valjda tu treba jos malo potpore, ne moze samo 4 zidna stuba da drze ceo sprat....
Mislim da nije resenje iako nisam gradjevinac ni dodatak sredisnjih stubova....nego vise kao kod namestaja....sper ploca da drzi neljuljanje..

A ostalo moze blato u blokovima ali nekako odradjeno...to moze sad da se odradi..

Ova kuca u orginalu je nepecena cigla, mislim da je to , plus blato sa slamom kao malo deblji malter a mislim da ima i drveno kolje izmedju cigle i maltera, ne znam zbog cega...ili da li je celom povrsinom ili samo od kukova nadole...

Kisa kad pada to stalno prska po zidovima i opet nisu otpadali....da su obicni verovatno bi ubudjali spolja...tj omahovinili..

nema veze toliko sa izolacijom cim trosis toliko ogreva,zid kada se zagreje od grejanja prostorija ne moze biti hladna.Pitanje je kako ti je ugradjena stolarija odnosno koliko dihtuje,ako nije diht onda ti se toplota gubi strujanjem ,zato dogrevas i hodnik je zbog ulaznih vrata problem
Stolarija dobro dihtuje, osim prozora u hodniku koji je stari drveni.
Tu još uvek nije izbijen zid, tek treba da se postave ulazna vrata.
U planu je bilo da kuća bude manja ali je vremenom sve više zidano.
Generalno se kuća brzo hladi, spavam zatvoren u svojoj sobi gde sve dihtuje, ugasim grejalicu oko ponoći i ujutru mi se nos smrzne.
To je kad su temperature ispod -5 otprilike.
Kad bih radio izolaciju morao bih za taj prizemni deo i sprat iste veličine, ne radi mi se samo dole pa da stavljam okapnicu.
I to je samo jedan deo kuće.
Matori započeo dosta i otišao, treba da radim godinama da bih sredio sve.
I to da ne trošim ništa usput.
Komplikovani porodični odnosi, od njegove zarade može sve da se završi ali neću ništa da pipam.

Stolarija dobro dihtuje, osim prozora u hodniku koji je stari drveni.
Tu još uvek nije izbijen zid, tek treba da se postave ulazna vrata.
U planu je bilo da kuća bude manja ali je vremenom sve više zidano.
Generalno se kuća brzo hladi, spavam zatvoren u svojoj sobi gde sve dihtuje, ugasim grejalicu oko ponoći i ujutru mi se nos smrzne.
To je kad su temperature ispod -5 otprilike.
Kad bih radio izolaciju morao bih za taj prizemni deo i sprat iste veličine, ne radi mi se samo dole pa da stavljam okapnicu.
I to je samo jedan deo kuće.
Matori započeo dosta i otišao, treba da radim godinama da bih sredio sve.
I to da ne trošim ništa usput.
Komplikovani porodični odnosi, od njegove zarade može sve da se završi ali neću ništa da pipam.
ako imas iznad sebe sprat koji nije zavrsen tj. useljen to ti je veliki problem, cak i da uradis izolaciju spoljnih zidova

Stara pecena cigla je najbolja za izolaciju kuce i samo malter spolja.Sve ovo sto izmisljaju je samo bacanje para.Stanujem u zgradi gde je zid od pecene cigle,debljine 57 santimetara,plus malter i stara fasada,nabacivana sa onim starim alatom sa jezom unutra.Tu nema prolaza hladnoci.
Cigla, staklo i beton su jako loši izolatori. Na primer, RSI vrednost (koja pokazuje stepen kvaliteta izolacije) ti je za ciglu 0.03, za staklo 0.025 a za beton samo 0.014.

Na drugu stranu, RSI za poliuretanske tvrde panele je oko 1.3

To znači da tvoj zid od 57cm cigle ima izolacioni faktor RSI=0.673. To nije strašno loše, jer te vadi debljina zida. Međutim, za taj kvalitet izolacije bi ti bila dovoljno samo 13 milimetara HCFC panela.

Zato je uvek bolja opcija da cigla bude strukturni element, a da se izolacija stavi preko. To je sve čista matematika, nema mnogo izmišljanja tople vode.

Pa ima tu puno izmisljanja tople vode..
Npr ako se pogleda gradnja vidi se losiji kvalitet sada, ali zbog logike, ne zbog materijala...
Kako to objasniti , nemam pojma..
Ljudi gluplji...mozda tako...

Evo renoviranjem zgrade, ljudi su dobili hladnije stanove...
Zasto?
Zato sto su ranije imali ispod krova u hodniku plafon, a ad nemaju , sad imaju krov , stiropor ili je vuna 10cm pa onda gips ploca i to donosi cak 10C hladniji hodnik zimi...i tu je kraj...

Staklo je naizgled los izolator, ali u sustini je odlican izolator, zavisi kako ga koristis, los je nosilac...tj cigla je nosilac...i beton...i to se vidi kad se pravi poslovni prostor.....kad se stavljaju samo noseci stubovi izmedju spratova...

zid kada se zagreje od grejanja prostorija ne moze biti hladna
Не ради се о томе колико је њему топло унутра, већ о томе колики су губици топлотне енергије.
Постоји нешто што се зове топлотна граница, место спајања топлог и хладног у зиду. Ако поставиш изолацију са спољне стране, та топлотна граница се помера према споља чиме се смањује потрошња енергије за загревање. Без изолације се много више енергије троши како би се та линија померила према хладној страни.

Cigla, staklo i beton su jako loši izolatori. Na primer, RSI vrednost (koja pokazuje stepen kvaliteta izolacije) ti je za ciglu 0.03, za staklo 0.025 a za beton samo 0.014.

Na drugu stranu, RSI za poliuretanske tvrde panele je oko 1.3

To znači da tvoj zid od 57cm cigle ima izolacioni faktor RSI=0.673. To nije strašno loše, jer te vadi debljina zida. Međutim, za taj kvalitet izolacije bi ti bila dovoljno samo 13 milimetara HCFC panela.

Zato je uvek bolja opcija da cigla bude strukturni element, a da se izolacija stavi preko. To je sve čista matematika, nema mnogo izmišljanja tople vode.
Sta ce mi, da bacam pare,kada i ovako ne mogu da sedim ponekad u stanu,vec moram da prigusujem kotao,sto nije dobro ni za njega.

jes vala,.............secam se, imali smo kucu od cerpica (na suncu susene cigle od blato i svinjsku dlaku) , u dnevnu sobu smederevac, na njemu lonac sa sarmu il pasulj.......drvo samo pucketa ......macka drema u donju fijoku di su drva.........i kod najjacu zimu znojili smo se od vrucinu, iako duvalo na sve strane jer prozori bili jednokrilni i iskrivljeni ..............

Ja ako je po iskustvu kazem da za te kuce, stolarija nije bitna...a ni za ove ostale kuce.......cug je bitniji..
te kuce su pravljene sa dve prostorije i nikada nije bilo problema zagrejati ih,aleti hladovina zbog zemlje na podu.jedini je problem sto nije imalo neko predsoblje,jer kada se ulazi s polja iz sa hladnoce,ocesa se hladan vaztuh i te kako,ali srecom brzo se to zagreje.Ako su bile kuce sa vise prostorija,onda je svaka prostorija imala kraljicu pec,koja se koristila samo u sobama za spavanje i nalozi se nekoliko vatri da se malo zagreje dok legnes.U glavnoj prostoriji je bio,zan se smederevac,koji je zimi buktao ceo dan.

Не ради се о томе колико је њему топло унутра, већ о томе колики су губици топлотне енергије.
Постоји нешто што се зове топлотна граница, место спајања топлог и хладног у зиду. Ако поставиш изолацију са спољне стране, та топлотна граница се помера према споља чиме се смањује потрошња енергије за загревање. Без изолације се много више енергије троши како би се та линија померила према хладној страни.
razumem ja tebe ali meni je ovo struka ,a pitanje toplotne izolacije je toliko slozeno,da ja dobijem napad kada neko kaze kuca je od blokova.Ovde u Nemackoj (juzna) blok cigla je jedini materija u zidanju, i po pravilu se ne izoluje stiroporom ili mineralnom vunom jer nema potrebe,vazduh(komora) je najbolji izolator.

Back