Najduzi mesec u godini

Dobro, moze i tako da se gleda...
Isus je rekao "Carstvo Bozije je u tebi...", a takodje ima i ono "razliciti su putevi do mene".
Medjutim, vernici cesto odstupaju od toga, a to je veelika tema. Tako recimo Nicheov Zaratustra kaze "Vi jos niste ni sebe trazili, a nasli ste mene. Tako rade svi vernici i zato je tako malo sve vere."
To nas onda dovodi do onoga sto je pisalo na prorocisu u Delfima: "Spoznaj samoga sebe".
No, to je vec bilo dosta citata, makar iz glave.

Glas Sauronov:
Pobunjenik:
«Чини шта ти је воља, и то ће бити целина закона.»

Суруне, што пре прихватиш чињеницу да ти људи верују у Луцифера, и да их та управо та вера руководи све ове векове, пре ћеш разумети њихове намере.

To sto je rekao Krouli je na tragu onoga sto veli Dostojevski: Ako nema Boga sve je dozvoljeno.
Covek, medjutim, mora da ima SVOJ moralni kodeks i da njemu odgovara. Naravno, tu je i uskladjivanje sa drugima.
Verovanje u Lucifera je negativni mit, kao identifikacija sa Zlom, odnosno zelja za destrukcijom. Medjutim, koliko taj Lucifer postoji? Koliko u svetu ima smisla dualizam? Sta je dobro, a sta zlo?
Licno sam skloniji konceptu koji proklamuje Wicca - Djavo je hriscanski koncept, a ako nema samo jednog Boga, nema ni samo jednog Lucifera ... mozda vise njih.

Ja se izvinjavam ali sam nesto zaboravio. Pominjes tu Wiccu? Well, ako nisi znao nju je za Gardnera napisao Krouli i otuda i u Wicci imas to "If you harm none, do as you will." Tek od 1953-4. Doreen Valiente krece da to preradjuje i prepravlja izbacujuci puno toga Kroulijevog. Sto se tice Lucifera na par tema sam napisao da je to bilo cenjeno hriscansko ime do vulgata prevoda Biblije. Dakle Lucifer nema veze sa zlom, ok? Sto se tice tvoje tvrdnje o licnom moralnom kodeksu slazem se sa tobom, ali se crkva ne slaze. To je ateisticki i satanisticki koncept po kojem je covek iznad Boga. Cini sto ti Volja Svetog Avgustina i Kroulija znaci da postoji jedan moralni kod koji je iznad covekai koji covek, zbog svoej nesavrsenosti, cesto ni ne razume. Ako ga prihvatis onda ne mozes pogresiti. To je sustina te Avgustinove izjave. I zato su to jezuiti i prihvatili. Ostalo nek ti objasni Pobunjenik, on je strucnjak za sve te gluposti. Mene sve to iskreno pomalo i nervira. Ali se moram u sve trpati i dokazivati da sam prepametan pa eto ispostirah i ovo :P

Back