Najbrži i najsporiji internet u Evropi

Neno

Elita
Poruka
20.686

Šveđani imaju najbrži internet, dok se na samom dnu liste korisnika koji imaju brzi protok globalne mreže nalazi Turska.

najbrint.jpg
U proseku, Evropljani na internetu provedu više od šest sati dnevno, ali tu je uračunato i vreme izgubljeno na „čekanje“ da se veza uspostavi.
Koristeći podatke iz Google alata za proveru brzine učitavanja stranica, servis BusinessComparison ispitao je prosečnu brzinu učitavanja internet-stranica na desktop i mobilnim uređajima za skoro svaku evropsku zemlju. Nažalost, nema podataka za Srbiju.

Švedska je na prvom mestu sa najbržom brzinom učitavanja desktopa od 3,74 sekunde, a sledi je Finska (3,84) na drugom mestu. To je, inače, prva zemlja na svetu koja je 2010. godine pristup Internetu proglasila zakonskim pravom.

Na zajedničkom trećem mestu su Danska i Letonija, obe sa prosečnom brzinom od 4 sekunde. Sledeća je Litvanija na petom mestu (4,14), a sledi je Švajcarska (4,23).

Što se tiče brzine učitavanja na mobilnim uređajima, Švedska je opet najbolja sa prosečnom brzinom od 7,48 sekundi.

Na dnu liste, vreme učitavanja gotovo se udvostručilo u Turskoj (10,22) koja je dobila najlošiju ocenu, a u izveštaju se navodi da je to zbog oslanjanja na 30 godina stare bakarne kablove. Bugarska (9,38), Rumunija (8,59), Kipar (7,18) i Poljska (6,09) kompletiraju poslednju petorku.

Iste zemlje, istim redosledom, imale su i najlošije rezultate u pogledu brzine učitavanja interneta na telefonu, sa Turskom koja je opet imala najsporije vreme učitavanja od 13,19 sekundi.

Izvor: Bug.hr
***************************
Brzina interneta u Srbiji varira u zavisnosti od provajdera i tehnologije koju koristite. SBB (Srpske kablovske mreže) je jedan od vodećih provajdera širokopojasnog interneta u Srbiji. Evo nekoliko informacija o brzini interneta u Srbiji:

  1. SBB: SBB je prva kompanija koja je uvela širokopojasni internet u Srbiji. Uložili su 300 mil. evra u projekat digitalizacije i omogućili korisnicima 16 giga, brzine 1Gbps
  2. Speedtest rezultati: Prema merenjima kompanije Ookla, SBB je ponovo ostvario najviši Speed ScoreTM od 88,31 na skoro 2 miliona testova korisnika kablovskog, optičkog i WiFi interneta u Srbiji.

Ako želite da testirate svoj internet: https://www.nperf.com/sr/
 

Back
Top