Najbolji SUV za zimu-sneg u brdima i planinama

dosta zavisi od vozaca i do guma narocito. Zato sam i rekao da je steta sto niko do sada nije napravio test mogucnosti SUV vozila u identicnim uslovima penjanja uz snegom prekriveno brdo sa istim gumama i istim vozacem.

Po meni Nissanov glavni problem je presiroka guma - 255 milimetara je sirina fabricke gume na Pathfinderu to je 255/65/R17

Samim tim kad je guma sira ona ima slabiju trakciju na snegu narocito jer se tezina auta rasporedjuje na vecoj povrsini

To je dobro za suvo kada je guma sira jer to daje stabilnost vozilu ali problematicno za sneg jer sira guma na snegu znaci slabiju trakciju tj slabiju mogucnost penjanja vozila uz uspone.

Drugo jude zbunjuje sve ovo jer postoji mnogo razlicitih 4x4 sistema - 4WD , AWD , delimicni 4WD, puni 4WD itd

sve detaljno ima objasnjeno ovde

Poslednja izmena:
Cuvena G klasa preskup dzip i offroader na glasu. Master Chef stavi neki video gde se G klasa penje uzbrdo ovaj video koji si mi stavio nije bas pokazatelj kvaliteta mercedesovog 4x4 pogona jer je u pitanju reklamni video znaci nije video koriscenja vozila u praksi :)

ovaj se ovde zaglavio

i dalje od svih videa koji su postavljeni najimpresivniji mi je onaj uvodni sa Jeep Grand Cherokee-om.

Poslednja izmena:
Da, ali su i njemu stavljene druge i jace gume. Vidi kakve su, kao kod traktora.

ovo su mislim specijalne gume za t eske terene ojacane eksterima tj okovane gume

Kod nas nema takvih guma da se kupe a dosta voze sa takvim gumama u Norveskoj i Kanadi/Americi

Te gume imaju na podlozi kao celicne bodlje .

Takodje ovo je jako blag uspon minimalan pa se opet na kraju G klasa i to sa najjacim gumama za ovaj auto mogucim -ipak zagalavila

Znaci odlican je auto, ali ipak ne vredi te pare, jer postoje drugi bolji automobili za snezne uspone, a i kostaju neporedivo manje.

Neka me Master Chef demantuje ako gresim ali nova G klasa mislim da kosta preko 100.000 evra

To je nedostizno za nas smrtnike.

Poslednja izmena:
ovo su mislim specijalne gume za t eske terene ojacane eksterima tj okovane gume

Kod nas nema takvih guma da se kupe a dosta voze sa takvim gumama u Norveskoj i Kanadi/Americi

Takodje ovo je jako blag uspon minimalan pa se opet na kraju G klasa i to sa najjacim gumama za ovaj auto mogucim -ipak zagalavila

Znaci odlican je auto, ali ipak ne vredi te pare, jer postoje drugi bolji automobili za snezne uspone, a i kostaju neporedivo manje.

Neka me Master Chef demantuje ako gresim ali nova G klasa mislim da kosta preko 100.000 evra

Da, skupi su za te performanse.

Ne znam posto su ovi ostali terenci, mada koliko sam gledala za Wrangler je negde u rasponu od 20.000-35.000$ na njihovom, americkom sajtu.

G-klasa je i 10 godina stara skupa ko djavo :) to joj je jedina mana.

Tihi ne zaboravi da je bisa JNA zajedno sa gomiliom drugoh armija koristila istu tu G klasu, tako da njen offroad nije sporan. . . Jedino sto je sada nasminka na i sa cenom jednog dobrog sportaka. . .

Prica je pocela od SUV-a, a vidim da su se na kraju nasli svakakvi terenci.
Lada Niva, UAZ, Land Rover Defender, Toyata Landcruiser i slicni... nisu SUV-ovi, nego su pravi terenci.
SUV nisu opremljeni spartanski kao pravi terenci, mogu komforno da se koriste za svakodnevnu upotrebu i generalno imaju najmanje sve ono sto ima jedan normalan putnicki auto. Ono sto ih razlikuje od putnickog vozila je sto imaju kakve takve terenske sposobnosti. Sad neki manje neki vise. A neki nemaju gotovo nikakve (tipa Cadilac Escalade, Lincoln Navigator itd. ).
U SUV-ove spadaju vozila poput Range Rovera, Evoquea, Land Rover Discovery i Freelander, Jeep Cheeroke i Wrangler, Mercedes G i ML (uslovno!?), BMW X3, 5 i 6, Audi Q7, Toyota RAV4, Mitsubishi Pajero, Suzuki Vitara, Dodge Nitro i Caliber (verzija sa AWD)... itd. Neki su vrlo neozbiljnih terenskih mogucnosti, dok su drugi vrlo konkurentni i ozbiljnim terencima. Velicina takodje nije mnogo odredjena, tako da se broje i vrlo mali i veoma veliki. U Americi SUV je prvenstveno izraz za varijante pickupova koji umesto tovarnog prostora imaju celu kabinu. Niti je nivo luksuza i opreme unutar kabine nek specijalna odrednica. Mada vecina danas povezuje SUV sa skupljim vozilima.

Ako ih tako izdvojimo, ja bih se najradije oslonio na Land/Range Rovere onda.

Inace, Tihi, Freelander nema ni blokadu diferencijala, ni reduktor. Samo pogon na sva cetiri i "Descent Control System", na koga je Land Rover jako ponosan i stalno ga unapredjuju.

G-klasa je i 10 godina stara skupa ko djavo :) to joj je jedina mana.

da bre gledam nema stara 10 godina G klasa ispod 25.000 evra

stvarno previse.

Koliko sam gledao za nase uslove najbolja je lada niva, moze da se kupi 2008 godiste za 4000 evra , jedina mana - vrlo je neudobna tj tvrda.

Od udobnijih terenaca, mislim da je gledano po odnosu cene vozila i registracije najbolji Nissan Pathfinder . On ima motor od 2500 kubika dizel i za njega je registracija nekih 600 evra.

Jedino sto je problem kod svih ovih velikih dzipova jeste to sto su im gume jako skupe. Nema ispod 200 evra da nadjes gumu za njih kod nas.

A u Americi primera radi gume za terence skoro duplo jeftinije nego kod nas.

Jeep Grand Cherokee je isto odlican samo mu je velika mana cena registracije koja je 1000 evra za model sa 3.0 CRD motorom a preko 2000 evra za model sa motorom od 3.700 kubika

Svi jeep modeli pate od iste boljke kod nas, jer i cak osnovni model Jeep Cherokee-a ima motor od 2800 kubika sto znaci da mu je registracija nekih 1000 evra.

Isto sam video da nije los dzipcic ni onaj Honda HR-V , mada on nema zakljucavanje diferencijala , vec konstantan pogon na sva 4 tocka. Moze da se uzme 10 godina star ovaj HR-V za nekih 3-4000 evra i registracija mu je mala jer je motor 1600 kubika.

Prica je pocela od SUV-a, a vidim da su se na kraju nasli svakakvi terenci.
Lada Niva, UAZ, Land Rover Defender, Toyata Landcruiser i slicni... nisu SUV-ovi, nego su pravi terenci.
SUV nisu opremljeni spartanski kao pravi terenci, mogu komforno da se koriste za svakodnevnu upotrebu i generalno imaju najmanje sve ono sto ima jedan normalan putnicki auto. Ono sto ih razlikuje od putnickog vozila je sto imaju kakve takve terenske sposobnosti. Sad neki manje neki vise. A neki nemaju gotovo nikakve (tipa Cadilac Escalade, Lincoln Navigator itd. ).
U SUV-ove spadaju vozila poput Range Rovera, Evoquea, Land Rover Discovery i Freelander, Jeep Cheeroke i Wrangler, Mercedes G i ML (uslovno!?), BMW X3, 5 i 6, Audi Q7, Toyota RAV4, Mitsubishi Pajero, Suzuki Vitara, Dodge Nitro i Caliber (verzija sa AWD)... itd. Neki su vrlo neozbiljnih terenskih mogucnosti, dok su drugi vrlo konkurentni i ozbiljnim terencima. Velicina takodje nije mnogo odredjena, tako da se broje i vrlo mali i veoma veliki. U Americi SUV je prvenstveno izraz za varijante pickupova koji umesto tovarnog prostora imaju celu kabinu. Niti je nivo luksuza i opreme unutar kabine nek specijalna odrednica. Mada vecina danas povezuje SUV sa skupljim vozilima.

Ako ih tako izdvojimo, ja bih se najradije oslonio na Land/Range Rovere onda.

Inace, Tihi, Freelander nema ni blokadu diferencijala, ni reduktor. Samo pogon na sva cetiri i "Descent Control System", na koga je Land Rover jako ponosan i stalno ga unapredjuju.

Odlicno si sve objasnio. U SUV segmentu do sada po performansama na snegu najbolje se pokazao Jeep Grand Cherokee i Nissan Pathfinder od snimaka koje smo videli do sada.

Dobri su i Land Range Roveri ali im je mana velika kubikaza i skupi su ko djavo. Isto tako video sam da se na njih zale na pouzdanost dosta tj da nisu bas najpouzdaniji.

Tihi ne zaboravi da je bisa JNA zajedno sa gomiliom drugoh armija koristila istu tu G klasu, tako da njen offroad nije sporan. . . Jedino sto je sada nasminka na i sa cenom jednog dobrog sportaka. . .

tacno ali tada i nisi imao bas neki izbor.

Imao si ruski UAZ ili nemacku G klasu. Naravno da su svi preferirali G klasu(ko ne bi? ) al cenim da se i tada za jednu G klasu moglo kupiti najmanje 10 UAZ-ova.

gume sa " ekserima ili bodljama" se ne prave za sneg cak sto vise neces dobiti nista koristeci njih
vec se prave za puteve okovane ledom
u Norveskoj (putevi i lokal) se ne ciste kao kod nas ne baca se so na put jer je suludo bacato so na vecim minusima vec samo neka ostra rizla

puteve cisti samo "grtalica" takodje vozila koja ciste te puteve imaju lance sa :ekserima pa led na putu izgleda pun rupa

voziti auto sa ekserima po tim putevima je spas , probao sam i najbolje zimske bez eksera i obicne nokian sa ekserima
razlika je ogromna bez obzira vozio zadnji prednji ili 4x4 pogon , malo su zajebane kad kocis mislim da proklizavaju malo vise nego obicne zimske
ali na kraju balade ako se qurcis i nepazis dzabe ti , zavrsis u prvom jarku :whistling: vise puta

elem u oslu ako hoces da vozis auto sa takvim gumama placas mislim oko 20-tak nok-a dnevno
potvrda se kupuje na pumpama i moras da imas tu potvrdu priznanicu na vidnom mestu
mislim da ih je ovde zabranjeno voziti auto sa takvim gumama ali bar par guma na pogonskim tockovima se isplati imati za mesec dana godisnje :D

master chief je u norveskoj i ima vise iskustva sa tim gumama pa moze i on da podeli iskustvo sa tim gumama

Poslednja izmena:
već je sve rečeno na ovu temu...Niva je dobra jedino jer ima tanke gume i kratko međuosovinsko rastojanje...ni jedan drugi adut nema, a pogotovo nema klirens...to što nema šasiju ga čak i ne svrstava među terenska vozila...

po mom mišljenju, to sam rekao pre 5,6 godina ovde, kažem i sada...najbolje mašine su...
UAZ 469 (jebbe ga što nema blokade diferencijala prednje i zadnje osovine posebno)
Volvo C303 (da imam tih para on i nijedan drugi...jer to je terenac No. 1...)
Steyr Puch Pinzgauer (mama)
Land Rover Defender (takođe nema blokadu svake osovine posebno...)
Toyota Land Cruiser (institucija, majka svih ostalih terenskih japanaca)
Mercedes G (gabariti mu ne idu u prilog, ali ima blokadu svih diferencijala...)

kakvi crni čiroki, patfajnderi...
patfajndera sam isprobao po lošim terenima, terana takođe...terano je dobar...al patfajnder nema veze...
Lend kruzer...gabariti preveliki za naše gudure i uske šumske staze (namerno ne kažem puteve), a to isto ukopava i Patfajndera, Trooper, Cherokee, X5, ML i sva ostala fensi vozila tog tipa koja bi da su terenci, al istovremeno da idu 250...

ono što sam naveo gore su čisti terenci...ovo što sam naveo je na osnovu iskustva, jer ne izlazim iz terenaca...posao mi je vožnja u planini...ne Fruškoj Gori i Avali, već planini...ako bi mi trebalo vozilo koje je upotrebljivo za put, a koje mogu da isteram i van puta i da se pritom ne brinem to bi bio Nissan Patrol...on mi uvek prvi padne na pamet...ako bi mi trebalo vozilo sam za hard core terene, napisah gore...Volvo C303...

Poslednja izmena:
tacno ali tada i nisi imao bas neki izbor.

Imao si ruski UAZ ili nemacku G klasu. Naravno da su svi preferirali G klasu(ko ne bi? ) al cenim da se i tada za jednu G klasu moglo kupiti najmanje 10 UAZ-ova.

Mnoge ga koriste i danas i kupuju nove idalje i ako imaju i drugi izbor. . .
http://en.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_G-Class

Inace zaboravili ste jednog od najboljih ;) On je nebrojano puta pokazao i dokazao ;) Jedina mana mu je da vremenske prilike dosta mogu da uticu na vozaca pa ako pada malo veca kisa ili ako je malo hladnije vozac se nece osecati bas najbolje :lol:

Jeep-Willys_MB_1943_800x600_wallpaper_03.jpg

po mom mišljenju, to sam rekao pre 5,6 godina ovde, kažem i sada...najbolje mašine su...
UAZ 469 (jebbe ga što nema blokade diferencijala prednje i zadnje osovine posebno)

Ne mogu a da ne postavim ovo (istina nema nikakve veze sa snegom ali vredi videti):

A tako prosta i jednostavna skalamerija, jedina mana je sto trosi vise nego sto uspe da sagori :mrgreen:

već je sve rečeno na ovu temu...Niva je dobra jedino jer ima tanke gume i kratko međuosovinsko rastojanje...ni jedan drugi adut nema, a pogotovo nema klirens...to što nema šasiju ga čak i ne svrstava među terenska vozila...

kakvi crni čiroki, patfajnderi...
patfajndera sam isprobao po lošim terenima, terana takođe...terano je dobar...al patfajnder nema veze...
Lend kruzer...gabariti preveliki za naše gudure i uske šumske staze (namerno ne kažem puteve), a to isto ukopava i Patfajndera, Trooper, Cherokee, X5, ML i sva ostala fensi vozila tog tipa koja bi da su terenci, al istovremeno da idu 250...

ono što sam naveo gore su čisti terenci...ovo što sam naveo je na osnovu iskustva, jer ne izlazim iz terenaca...posao mi je vožnja u planini...ne Fruškoj Gori i Avali, već planini...ako bi mi trebalo vozilo koje je upotrebljivo za put, a koje mogu da isteram i van puta i da se pritom ne brinem to bi bio Nissan Patrol...on mi uvek prvi padne na pamet...ako bi mi trebalo vozilo sam za hard core terene, napisah gore...Volvo C303...

Odlicno sto si sve ovo napisao. A sta radis ako nije tajna? :) Jel instaliras repetitore za mobilne operatere ili si sumar :mrgreen:

Back