Najbolji SUV za zimu-sneg u brdima i planinama

Тихи

Starosedelac
Banovan
Poruka
184.243
Cela Srbija je danas zavejana snegom pa mi pade na pamet da postavim na tu temu sledece pitanje "Sta mislite koji je najbolji automobil za zimu za brda i planine , znaci penjanje po putevima prekrivenim snegom"?

Znaci na ovoj temi bi mogli da raspravljamo o tome koji je po vama najbolji SUV za extreme zimu-sneg u planinskim i brdskim predelima.

Svi znamo da cak i auta sa bilo kojim pogonom ce ici po ravnom bez nekih vecih problema, ali ono sto izdvaja kvalitet pogona jeste penjanje uz brdo/uspon prekriveno snegom i da se tu pokazuje stvarni kvalitet odredjenog 4x4 pogona.

Da bi se uverili koji je najbolji - mislim da je najbolje da svako pronadje neki video penjanja vozila uz brdo prekriveno snegom - pozeljno sa sto vecom dubinom snega :)

Za sada moj glavni favorit je Jeep Grand Cherokee . Nasao sam ovaj video na internetu gde se Jeep Grand Cherokee penje uz jako strmo brdo prekriveno sa najmanje 25-30 cm snega , to znam po tome sto je visina grand cherokee-a najmanje 20 cm od podloge a vidi se da gura sneg odnapred branikom.

Gume na autu su Bridgestone Blizzak - zimska guma

A zvuk SRT8 motora - fantazija :heart:

lada-niva-02.jpg

Suzuki SX4 4x4 - jako dobro obzirom da je auto 4x4 standardan pogon a ne SUV

Za one koji su me pitali sta podrazumevam pod SUV - znaci to je vozilo za sve namene, neki posredan prevod , znaci koje moze da se vozi i na putevima ali ima i izuzetne offroad, sneg sposobnosti - prvenstveno tu spadaju kako bi mi narodski rekli dzipovi sa pogonom na sva 4 tocka i mogucnoscu zakljucavanja diferencijala.

Cela Srbija je danas zavejana snegom pa mi pade na pamet da postavim na tu temu sledece pitanje "Sta mislite koji je najbolji automobil za zimu za brda i planine , znaci penjanje po putevima prekrivenim snegom"?

Proverene makine su napravljene odavno. To su Land Rover Defender ( stari) i Toyota Land Cruiser ( stara) koje se voze po vukohebinama od Amazona, preko Sahare do pustinja u Australiji.
Korisnici kazu da su neunistivi i da prelaze i po 600-700 000 km bez popravki.

800px-80-89_Toyota_Land_Cruiser.jpg

2010-land-rover-defender-901.jpg

Nisu narocito lepi ni stedljivi, ali jesu pravi dzipovi. :)

Proverene makine su napravljene odavno. To su Land Rover Defender ( stari) i Toyota Land Cruiser ( stara) koje se voze po vukohebinama od Amazona, preko Sahare do pustinja u Australiji.
Korisnici kazu da su neunistivi i da prelaze i po 600-700 000 km bez popravki.

Nisu narocito lepi ni stedljivi, ali jesu pravi dzipovi. :)

Ovde pricamo samo o sneznim performansama automobila na usponima tj u brdima i planinama. Ako imas neki video pomenuta dva vozila kako se penju uz brdo po snegu postavi :)

Ja sam nasao ovaj

Pa sta je bolji ovaj Nissan iznad, vidis da se i on zaglavljuje po snegu?

dosta zavisi od vozaca i do guma narocito. Zato sam i rekao da je steta sto niko do sada nije napravio test mogucnosti SUV vozila u identicnim uslovima penjanja uz snegom prekriveno brdo sa istim gumama i istim vozacem.

Po meni Nissanov glavni problem je presiroka guma - 255 milimetara je sirina fabricke gume na Pathfinderu to je 255/65/R17

Samim tim kad je guma sira ona ima slabiju trakciju na snegu narocito jer se tezina auta rasporedjuje na vecoj povrsini

To je dobro za suvo kada je guma sira jer to daje stabilnost vozilu ali problematicno za sneg jer sira guma na snegu znaci slabiju trakciju tj slabiju mogucnost penjanja vozila uz uspone.

Drugo jude zbunjuje sve ovo jer postoji mnogo razlicitih 4x4 sistema - 4WD , AWD , delimicni 4WD, puni 4WD itd

sve detaljno ima objasnjeno ovde

http://rubicon-trail.com/4WD101/4WD-AWD-autoAWD.html

najbolje karakteristike imaju vozila sa 4WD pogonom , tj mogucnoscu zakljucavanja diferencijala i izabira trakcije izmedju AUTO, 4LO i 4HI

Tu spadaju na primer Jeep Grand Cherokee, Nissan Pathfinder, Toyota Landcruiser, Land Rover Freelander itd.

Lada Niva mislim da spada u parcijalni 4WD ,kao Jeep Wrangler i Toyota Tunda, mada nisam siguran bolje znaju ovi koji poseduju Nive.

Poslednja izmena:

Back