Najbolji od svih svetova

Ja sam jedan od ljudi koji ne samo što su ubeđeni da jedan pojedinac ne može da promeni svet, nego i lično ne oseća potrebu da to čini. Uvek se u ovakvim prilikama setim jednog monologa Đorđa Balaševića i njegovih reči: "Ja nisam hteo da menjam svet, meni je ovaj bio dobar". A tu se prirodno nadovezuje i čuvena misao velikog Lajbnica da je ovo najbolji od svih mogućih svetova.

I zato sam prestao da razmišljam o tome da su ljudi loši i zli. Umesto toga sam napravio kompromis sa samim sobom- ja ću biti dobar, a drugima prepustiti da budu onakvi kakvi žele. Prestao sam da obraćam pažnju na sebičnost u ljudima, na sve negativno što nose u sebi i naučio da ignorišući sve pomenuto sagledam ono što je dobro i budem skoro uvek sa onima koji to moralno dobro imaju u izobilju. Utisnuti moral u svakog ne želim silom, već ću ga gajiti u sebi, a oni kojima se to svidi će sami da ga slede. Moje je da se držim ovoga što bih mogao nazvati pravim vrednostima, a ako se drugi u tome pronađu, tim bolje.

Došavši do ovih saznanja, usput sam nekako naučio i da u svetu ima mnogo lepote koja je sakrivena i koja čini da on bude vredan. Ona je sva skoncentrisana u onim delovima društva koji se žrtvuju za druge i žele da im pomognu, bez obzira na lične interese i iskreno se trudim da budem u tim krugovima. Tu lepotu sam našao u ljubavi. Ta lepota je sadržana u delima velikih pisaca koji su uspeli da zadiru do samih dubina psihologije čoveka gde se često nalazi mnogo više nego što naslućujemo iz običnog ponašanja.

Svet je ipak uravnotežen, pa je sve što postoji praćeno antagonizmima. Tako je i višak zla među ljudima ništa drugo nego komplementarni deo koji ide u paketu sa svim dobrom koje nose u sebi. Da nije tog kontrasta ne bismo mogli ni da raspoznamo prave vrednosti i izgubili mogućnost da spoznamo koliko je sama dobrota vredna.

Nekima prođe život u lamentiranju nad ,,ovim i ovakviv svetom"...Svako od nas ima parče neba, parče zemlje, nikada nismo bili jednaki, niti ćemo- ipak lepota postoji. I ništa nije crno ili belo, šareni smo kao i ovaj svet- koji su oblikovali preci naših predaka, a oblikujemo ga i mi- čineći bilo šta ili ne čineći ništa.

AlterEgona;bt186738:
Nekima prođe život u lamentiranju nad ,,ovim i ovakviv svetom"...Svako od nas ima parče neba, parče zemlje, nikada nismo bili jednaki, niti ćemo- ipak lepota postoji. I ništa nije crno ili belo, šareni smo kao i ovaj svet- koji su oblikovali preci naših predaka, a oblikujemo ga i mi- čineći bilo šta ili ne čineći ništa.

Jako lepo rečeno:ok:.

zxy;bt186744:
A kako bi bilo
da pročitaš šta je Volter Lajbnicu odgovorio
kad je Kandida besmrtnog napisao ;):D

Nisam čitao, mogao bih, ali znam o čemu se radi otprilike i da se to Lajbnicovo učenje kritkuje posredno u tom delu (mislim ne samo njegovo:)). Ipak to je samo još jedno mišljenje, a pitanje je individualnosti u kom će se čovek više pronaći.

MathPhysics;bt186746:
Nisam čitao, mogao bih, ali znam o čemu se radi otprilike i da se to Lajbnicovo učenje kritkuje posredno u tom delu (mislim ne samo njegovo:)). Ipak to je samo još jedno mišljenje, a pitanje je individualnosti u kom će se čovek više pronaći.
Mala knjižica
pedesetak strana
ali nezaboravna
imaš je mislim na netu
eto pa kad budeš hteo ,ona je tu :D

MathPhysics;bt186750:
Važi, čim stignem (za par dana) odvojiću vreme da to pročitam. Pa čak i da se ne složim sa stavovima tamo, neće škoditi da to pročitam:). Hvala na preporuci:).
Ipak ,da ti ne bih dužan ostao iskrenog odgovora
reći ću ti da slažem se sa tobom ja.
Mislim da si dobro uočio to
da sve suprotnosti u prirodi
izbalansirane su medjusobno
iako za dobro i zlo to nije uvek vidljivo
mora da i za njih važi pravilo
ako često ne izgleda tako
znači da sve relevantno
nije u bilansu u obzir uzeto
Verujem da viša pravda mora da postoji
sa kojom bilans dobra i zla u ravnoteži stoji.;):D