Glasanje Najbolji gitarista svih vremena - Rok i Bluz

Najbolji gitarista svih vremena

• Ukupno glasova
    29
Mnogi gitaristi navode legendarnog Djanga Rajnharta kao velikog uzora.

"Jedinstveno, Đango Rajnhart se uklapa u nekoliko istovremenih arhetipa. On je klinac iz ulice koji je postao slavna ličnost. On je čudesno preživeli iz nesreće i koji je prevazišao hendikep. On je nepismeni čovek koji je koristio muzičke note kao univerzalni jezik. On je ćudljivi muzičar koji je prkosio svakom neuspehu. Đango je već bio legenda u svom životu, a ovaj film govori o životu i vremenu genija kome je smrt došla prerano. Još jedan, poslednji arhetip. Ali iznad svega, to nam omogućava da otkrijemo sjajan talenat jednog od najvećih džez gitarista dvadesetog veka." - Snimljeno u Parizu i Île-de-France, 2010. Napisao ga je i režirao Kristijan Kasio.

Još jedna legenda medju gitaristima, i veliki uzor mnogima je i Čarli Kristijan

STOMPIN' AT THE SAVOY (1941) - Charlie Christian live in small club

Iz današnje perspektive ne zvuči bog zna šta, ali kad je on svirao to je bilo nešto sasvim novo. Prvu put je električna gitara postala ravnopravan instrument u jazz orkestrima sa odvojenim solo deonicama.

Još jedna legenda medju gitaristima, i veliki uzor mnogima je i Čarli Kristijan

STOMPIN' AT THE SAVOY (1941) - Charlie Christian live in small club

Iz današnje perspektive ne zvuči bog zna šta, ali kad je on svirao to je bilo nešto sasvim novo. Prvu put je električna gitara postala ravnopravan instrument u jazz orkestrima sa odvojenim solo deonicama.
Да, ако се не варам ушао је у рнр кућу славних због великог утицаја на рокенрол гитаристе...невероватна флуидност у солима...

Да, ако се не варам ушао је у рнр кућу славних због великог утицаја на рокенрол гитаристе...невероватна флуидност у солима...
umro mlad od tuberkoloze u 25. godini a stigao da uradi to što je uradio

juče san naleteo na Meri Ozborn koja je batalila violinu kad je čula Čarlija pa se prešaltovala na gitaru

Još jedan gitarista koji je jako visoko kotiran kao veomaa uticajan na generacije drugih je i Čet Etkins (Chet Atkins)

Čet Etkins je napravio bezbroj snimaka kao studijski muzičar i solo umetnik, počevši od Četrdesetih prošlog veka. U stvari, veći deo radova na sesijama koje je snimio i/ili producirao u Nešvilu sa umetnicima kao što su Elvis Prisli, Roj Orbison i Everly Brothers postavili su temelje za rani rokenrol.

Isto sto sam napisao u temi o bubnjarima vazi i za gitariste. Treba naglasiti da je u pitanju rok muzika (i bluz). Ovako ispade da su rokeri bolji gitaristi od klasicara, dzezera, flamenko i fusion gitarista, kao i odredjenih metal gitarista. Naravno, sam naslov je detinjast i vec pomalo izlizan, i posledica amerikanizacije, tj. americke zelje da se sve izmeri i stavi na top liste.

Isto sto sam napisao u temi o bubnjarima vazi i za gitariste. Treba naglasiti da je u pitanju rok muzika (i bluz). Ovako ispade da su rokeri bolji gitaristi od klasicara, dzezera, flamenko i fusion gitarista, kao i odredjenih metal gitarista. Naravno, sam naslov je detinjast i vec pomalo izlizan, i posledica amerikanizacije, tj. americke zelje da se sve izmeri i stavi na top liste.
U pravu si, naslov izmenjen da naznači fokus

Glasao sam za Kleptona i Pejdža.

Elem, dodao bih kao "honorable mentions" i Sleša (čudi me da njega nisi ubacio).
Takođe i Pet Smir je odličan gitarista, bivši član Nirvane a sada Fu Fajtersa. Takođe i Tejlor Hokins iz Fu Fajtersa je sjajan bubnjar, kad ih već pomenuh. Da ne zatrpavam više onu temu o bubnjarima :mrgreen: Ali ajde, takođe i Dejv Grol frontmen Fu Fajtersa spada u grupu vrhunskih bubnjara obzirom da je svirao bubnjeve u Nirvani.
Ala sam ga zamrsio! :lol:

Glasao sam za Kleptona i Pejdža.

Elem, dodao bih kao "honorable mentions" i Sleša (čudi me da njega nisi ubacio).
Takođe i Pet Smir je odličan gitarista, bivši član Nirvane a sada Fu Fajtersa. Takođe i Tejlor Hokins iz Fu Fajtersa je sjajan bubnjar, kad ih već pomenuh. Da ne zatrpavam više onu temu o bubnjarima :mrgreen: Ali ajde, takođe i Dejv Grol frontmen Fu Fajtersa spada u grupu vrhunskih bubnjara obzirom da je svirao bubnjeve u Nirvani.
Ala sam ga zamrsio! :lol:
Slash je na 65. mestu Rolling Stone liste a recimo John McLaughlin koji jede gitare za doručak je čak 68.

Glas sam dao Hendriksu. Nije mi omiljeni rok gitarista ali je po mnogim kriterijumima zasluženo "kralj" rok gitare.
Odmah iza njega po značaju u rok muzici bih stavio Edi Van Hejlena, jer je čovek izveo pravu revoluciju u tehnici sviranja gitare i uticao na brojne gitariste (pre svega iz dekade 80tih) kao i ogroman broj klinaca koji su uzeli električnu gitaru u ruke.

Takođe prvoklasni gitaristi kojih nema na listi (a i ne mogu svi da stanu u 10 praznih mesta): Riči Blekmur, Brajan Mej, već pominjani Geri Mur, Mark Nopfler, Rori Galager, Karlos Santana, Aleks Lajfson (Aleksandar Živojinović) iz grupe Rush koji je jednom u anketi Guitar World magazina čak bio izabran na treće mesto ali i pored toga iz nekog razloga nije postao zvučno ime kod generalne publike, Rendi Rouds - fenomenalan gitarista Ozi Ozburna koji je nažalost kratko živeo a svojevremeno mnogi su ga smatrali za ozbiljnog konkurenta Ediju, Stiv Hau iz grupe Yes, Majkl Šenker, Stiv Vai, Dvejn Olman...

Back