Najbolji filmovi naučne-fantastike svih vremena

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
217
Setio sam se čuvenog filma, rekao bi da sam ga samo jednom pre 40 godina odgledao( i opet ću ovih dana, kao i Rollerball), sa čuvenim ćelavkom Jul Brinerom u glavnoj ulozi:
Westworld - 1973.
Odličan film i za ondašnje i sadašnje kriterijume. Gledao sam ga skoro ponovo. Po ideji tog filma napravljeno je bar još desetak. Iako nije, samo podeća na Time travel filmove. A Jul je kao i uvek - fanastičan.
 

_em___

Početnik
Poruka
5
Ja iskreno smatram da je SW Episode 1 film koji je stvarno bez razloga kritikovan. Ok,dijalog je u većini slučajeva katastrofa,ali nije toliko negledivo koliko drugi govore da jeste. Žao mi je onog malca što je glumio malog Anakina. Maltretirao ga je ko je stigao iz njegovog okruženja,a to se odrazilo na negovo psihičko zdravlje. Obolio je od paranoidne šizofrenije:(
 

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
217
Ja iskreno smatram da je SW Episode 1 film koji je stvarno bez razloga kritikovan. Ok,dijalog je u većini slučajeva katastrofa,
Iako postoji razlika između SW i ST-a, spadaju u istu kateoriju, ovaj drugi mi je inteligentniji pa i prihvatljiviji.
Ljubitelj sam SF-a a možda čak i čistunac po tom pitanju, pa je to razlog što ne volim u SF-u mešanje žanrova. Fantazija, horora i vampira. S jedne strane se SF ne ceni a sa druge se u nju ubacuje sve i svašta. Nivo SW-a je za pomalo zaostalu decu i odrasle. Istakao bih da se u poslednjih par godina pojavljuju veoma dobri SF ruski filmovi. Ima dovoljno vizuelnih efekata ali i dovoljno inteligentnih sadržaja, što u prevodu znači da ne vređaju nečiju inteligenciju. Oni neće dostići popularnost SW-a ali će uvek imati svoju publiku.
 

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
217

The Man Who Fell to Earth (1976)​

https://www.imdb.com/title/tt0074851/

Скоро сам гледао, са David Bowie, симпатична радња...
Štediš na rečima.
"The Man Who Fell to Earth" (1976) je science fiction film koji se temelji na romanu autora Waltera Tevisa. Film prati glavnog junaka Thomasa Newtona, vanzemaljca koji dođe na Zemlju u potrazi za vodom za svoj rodni planet. Film se koristi kao metafora za brojne društvene i filozofske teme, uključujući:

  1. Globalne probleme: Film prikazuje svijet u kojem se suočavaju s problemima kao što su globalno zatopljenje, nedostatak resursa i zagađenje.
  2. Ljudsko iskustvo: Newton je predstavljen kao simbol za izoliranost i beznadežnost, što govori o ljudskom iskustvu u svijetu koji je sve više globaliziran i tehnologiziran.
  3. Kapitalizam i potrošački društvo: Film pokazuje kako se Newton suočava sa svijetom u kojem dominiraju kapitalizam i potrošačko društvo, što ga navodi na činjenje izbora koji su suprotni njegovim moralnim principima.
  4. Izolacija i samoća: Newton se suočava sa osjećajem izolacije i samoće, što govori o ljudskom želji za pripadanjem i ljudskim odnosima.
U cjelini, "The Man Who Fell to Earth" je kompleksan film koji se bavi brojnim važnim temama, a njegov tematski raspon uključuje filozofiju, sociologiju, ekonomiju i društvo u cjelini.
 

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
217
Najbolji SF-ovi imaju hororicnu crtu, saspens je obavezan. Da to ima nekog smisla.

A Avatar 2 nije horor uopste.

I kakva mala ocena. 7,8 nije malo, a prvi deo ima 7,9.
Slažem se s tobom u sve tri stavke. Kod Avatara mi se ne dopada što ima previše fantazija. Podseća na bajku Princeza na dnu mora.
Ja sam upravo završio sa čitanjem romana Departure od A.G. Riddle-a. Hrvati su to preveli kao Raskrižje. Roman ima motiv putovanja kroz vreme.
Na kraju knjige je spomenuto da je po romanu snimljen film. Problem je što pod tim imenom ima 30 filmova, a postoji mogućnost i da je promenjen naziv. Prvo izdanje romana je iz 2014-15.
image_2023-01-31_153111519.png
 

domatrios

Zainteresovan član
Poruka
217
Jel moguce da niko nije spomenuo Interstellara?? Za mene najbolji od svih scfi
Interstellar je 2014. godine snimljeni naučno fantastični film režiran od strane Christophera Nolana. Glumi ga Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain i Michael Caine. Film istražuje mogućnost pronalaska novog doma za ljudsku vrstu u svemiru, jer Zemlja doživljava prijetnju izumiranjem. Film prati tim astronauta na putovanju kroz crvotočinu u potrazi za životno sposobnom planetom, istovremeno istražujući koncepte ljubavi, vremena i značenja postojanja. Film je dobio pozitivne recenzije za svoje vizualne efekte, priču i muziku. Meni se dopada jer u njemu nema horora ali je film u celini ipak po malo depresivan, izgleda da ne može bez toga.
 

Top