Jedna od teorija govori da su Adam i Anthony ista osoba podeljena na dva paralelna života, i tu se postavlja pitanje koji je od njih dvojice original, a ko je kopija, što je osnova za dalje razglabanje. Tome u prilog govori i uloga majke u celom filmu. Druga teorija je da su oni povezani dvojnici, identični blizanci ili nešto slično koji su razvili različite karaktere. Treća teorija je da su se oni našli slučajno u haosu, i da nije isključeno da imaju još dvojnika za koje ne znaju (čega ima i u romanu). I poslednja bi bila da su njih dvojica samo arhetipi, bilo za odnos prema ženama, bilo da su slika i prilika da smo u postmoderno vreme zasuti nepotrebnim informacijama svi mi samo replike jedni drugih. Sve teorije mogu, ali ne moraju da budu tačne, reditelj ne favorizira nijednu od njih. S tim u vezi, Enemy može biti parabola o strahu od diktature, o strahu od sebe ili svoje “mračne” strane, o strahu od žena i vezivanja, ili je ceo film alegorija na dualnu prirodu ljudskog društva, a posebno na kanadski dvojni identitet, a možda je u pitanju dualni odnos glumca i uloge. Svi argumenti su validni i ništa nije isključeno.Enemy je jedan od onih kompleksnih filmova nastalih ne baš čvrstom interpretacijom kompleksne literature i svakako film kojim se treba baviti, ali ne treba oko njega razbijati glavu. Villeneuve pokušava i uspeva da pokupi najbolje uticaje, a nikog ne iskopira i baklju art filma nosi hrabro i ponosno, a Enemy je jedan od većih filmskih tripova u poslednje vreme, a istovremeno se čini i kao vrlo otvoren, reklo bi se čak i ličan film. Čini se da se filmske misterije vraćaju u modu
Ja sam shvatio film ovako,jedan te isti čovjek-dvije verzije života zbog različitog uticaja sredine i životnog izbora(jedan da bude glumac ,drugi profesor) isprepletane više u vidu simbolike(paukova mreža) koja se pojavljuje konstantno u filmu.Paukova mreža simbolizira žensku dominaciju,na počektu filma je mali pauk(muškarac bježi iz kuće od svoje trudne žene zbog straha,obilazi striptiz bar,možda ima i ljubavnicu ili čak zamišlja da ima ljubanicu,nisam siguran),na sredini filma žensko tijelo žene sa glavom pauka(uticaj žene se povećava i on se polako vraća,odnosno pobjeđuje strah od braka i djeteta),što je u zadnjoj sceni najupečatljivije kroz velikog pauka i njegov lagani poluosmijeh,dakle strahovi su prevladan i mužić se vratio kući.Glavna spojnica mi je bila majka da shvatim da je isti čovjek u pitanju sa burnom prošlošću...