najbolji domaci reditelji?????

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
У принципу, ти си у праву. Да је наше позориште онакво какво
би требало да буде, да заиста постоји консеквентна репертоарска
политика, онда би, заиста, драматург био тај који би први предложио
штрихове у тексту. Али, уверавам те, да би то онда били стварно
неопходни и оправдани драматуршки резови у циљу згушњавања
драмске радње. Међутим, у пракси, у нашим позориштима се углавном
том "вештином" баве редитељи, самозадовољни и уверени у своје умеће.
Резултат су наравно управо ти искасапљени и обезглављени драмски
текстови, који се у свом изворном облику, често на сцени уопште не могу препознати. Наравно, добар део кривице за овакво стање у позориштима
сносе критичари, који величају редитељско "умеће", сваковрсна "виђења"
драмских текстова и експерименте.

Уважавам редитеље који се држе драмског текста, а при том су у стању
да направе и известан помак.
Мирослав Беловић, Вида Огњеновић, Љубиша Ристић, Влада Лазић и
Михајло Вукобратовић (мајстор за мјузикле), су редитељи који испуњавају
ове критеријуме.

Ljudi poput Vide Ognjenovic (osobito), Vlade Lazica i Mihajla Vukobratovica (klasican prevarant) deo su mafijaskog establismenta koga treba prezirati (Lazica mozda nesto manje od ostalo dvoje, covek je gej-marginalac bez ukusa za pozorisno = tragedija, ali budimo politicki korektni).

Sto se tice Belovica - davno mrtav. Respect i cao.

A Risticu ce biti potrebno mnoooooogo veremena da povrati ono sto je nekada bio... Jedno 150 godina... Moze?

da... Svakako vec pomenuti Ljubisa Ristic, koji je politikom izvrsio rediteljsko samoubistvo, :dontunderstand: jeste jedan od mozda i najkontroverznijih, ali i najboljih nasih reditelja. Inace me nervira upustanje umetnika u politiku, mislim da to apsolutno sputava kreativnost. covek ne moze, ako je politicki aktivan, svoje stranku jasno, otvoreno i kroz svoju umetnost da kritikuje, samim tim ni drustvo u kome zivi. cemu ce onda umetnost sluziti, ako ne kritici drustva.
Medjutim, pored, takodje pomenutog, Nikite Milivojevica, koji je zaista vrstan reditelj, ne mogu da ne pomenem Egona Savina. To je covek, koji ni od cega pravi remek-delo. rpilog ovoj mojoj tvrdnji svakako ide njegova poslednja predstava koju sam gledao "Tako je moralo biti". Nusic, koji ovaj komad kao da je pisao u 13. godini, kao pismeni zadatak na kome je dobio slabu trojku, morao je u svojim poznim godinama da se zapita sta mu je taj tekst trebao. Izuzetno slab, mlak, sladunjav tekst. Medjutim, Egon je uzeo stvar u svoje ruke i napravio cudo! retki su primeri gde se napravi dobra adaptacija drame. ovoga puta adaptacija je bila preko potrebna, a Egon ju je maestralno uradio. Pored maestralne adaptacije, reziju ne zelim da komentarisem, jer bi bilo suvisno. taj covek, definitivno zna znanje :klap: Uvek vrlo precizno kadriranje, jasna ideja i forma predstave, vrlo duboka priprema glumaca. Cak i Vojin Cetkovic, koga ja nesto posebno ne ljubim kao glumca, u ovoj predstavi igra vise nego dobro.
Zato za svo troje navedenih reditelja :klap:

Evo moje liste (TOP 5):

1. Ljubiša Ristić (jedan od najvećih evropskih pozorišnih reditelja druge polovine XX veka, kako ga je nazvao reditelj Dušan Jovanović)
2. Slobodan Unkovski ( iako je iz Makedonije, mnogo je radio u Srbiji, tako da ga smeštam na ovu listu)
3. Dejan Mijač
4. Dušan Jovanović
5. Boro Drašković

Iako su predstave ovih velikih imena jugoslovenskog teatra "poslednji trzaji" njihovog dugogodišnjeg rada, daleko su bolji od većine mladih reditelja koji su tu profesiju nasledili ili su postavljeni po partijskoj linijji. Kakvo je stanje u čitavom sistemu, tako je i u pozorištu, koje je ogledalo sveta. Dekadencija u svim granama umetnosti - filmu, pozorištu, književnosti. Limunada...

Evo moje liste:

1. Ljubiša Ristić ( jedan od "najvećih evropskih pozorišnih reditelja druge polovine XX veka" , kako je jednom prilikom rekao Dušan Jovanović)
2. Slobodan Unkovski ( iako je iz Makedonije, mnogo je radio po Srbiji i svrstavam ga među domaće reditelje)
3. Dejan Mijač
4. Boro Drašković
5.Dušan Jovanović
6. Vida Ognjenović

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back