Pa upravu si ti ,to stoji u svojoj analizi filma.Meni je gluma lika iz Hadersfilda vrlo dobra.
E sad, moje misljenje o filmu

Za pocetak, koliko ja laicki znam, kad adaptiras tekst sa pozorista na film, onda moras da se potrudis da ga adaptiras malo bolje.Primjera radi, Angels in America Michaela Nicholsa.Nije dovoljno samo upaliti kameru , pustiti ove da dominiraju u zatvorenom prostoru i jednom ili dva put prikazati dva eksterijera.Tako da je rezija u tom smislu, ocaj.
Drugo, pretencioznost.... prvo da pohvalim film zato sto je drugaciji od ostalih pokusaja duhovitosti prikaza 90ih i krimogenih, nego nudi intelektualniji tejk na devedesete.Ali upravo u tom segmentu, postaje jako iritantan.Kao da je scenarista /dramaturg filma citav zivot buljio u knjige , ni jednom nije izasao napolje i malo se socijalizovao i odlucio da napravi film dje ce svoju pamet da prosipa.I tu je stvarno glavni problem filma.
Trece, Srbija u malom.Meni je inace muka vise od takvih filmova , a ima ih stvarno dobrih (Ko To tamo peva kao primjer) koji su na tu foru,ali mene te produzene alegorije i slicno,vise stvarno zamaraju. No, to po strsani.Tri lika koja su nam ovdje ponudjena...imamo Susljika,cija je gluma i pretencioznost iste plac majke Bozje.Njegov lik je antiheroj sa kojima bi pola Srbije trebalo da se identifikuje i moguce je.On je antiheroj, to je jasno,ali kad imas antiheroja, ti moras bar jedan odsto njega da ucinis dopadljivim publici. Primjera radi, Trevis Bikl. Zatim, Alex iz Paklene Pomorandze. Susljik iz Hadersfilda je stvarno antipatican do kraja, on jeste realan, ali ne mozes da osjecas nikakvo sazaljenje prema njemu , osim da ga u jednom trenutku isamaras. I dzabe mu otac pijandura i zena koja ga je ostavila (buhu, desavalo se to mnogima pa nishta, a to je dato kao glavni razlog njegovog hejterskog ponasanja, isto jako dramaturski nevjesto), jednostavno on iritira.Da ga je neko drugi glumio, ne bi iritirao.Zato ta katarza koju on ima sa likom Glogovca na kraju, mene licno uopste ne dotice, niti bi me dotaklo da ga je ovaj stvarno ubio.A to je smrt za film ovog tipa,imati takvog lika.
Samim tim sto je taj lik toliki iritantan, eto ga i Vojin Cetkovic, s kim se adaptira ova druga polovina Srbije.Sa njim se covjek moze identifikovati, moze sazaliti i moze mrziti i voljeti, zato sto je on trodimenzionalan.On nema tu potrebu da se pravi pametan, nije personifikacija autorovog trakta kao sto je Susljik, iako je prazan, prost i isto tako frustirran.
Treci lik,iz Hadersfilda, sa kojim bi se identifikovala dijaspora, od ove dvojice debila,tacnije, od Susljika, se ni ne razvije pravilno.
Jednostavno, vrlo sablonsko pisanje likova i prilicno napadno dopadljivo.Kao da te tjeraju da ti imas taj odnos prema filmu (ne mislim ti kao ti ).I izmedju ostalog,eto njegove pretencioznosti. I Hadersfild nije zanemarljiv film zato sto takvih filmova ima jako malo ovdje.
Eto,to je moje misljenje.